by Szentgyörgyi Rita 2022. Dec 15.

Dr. Vasas Norbert: Életem szerves része a művészet

– Beszélgetés az Art is Business Díj Forprofit mecénás kategóriájának nyertesével

Folytonosság, megbízhatóság, személyes figyelem, ingyenes, teljes körű egészségügyi háttér a művészi munkához: mindezeket nyújtja a Győri Balett számára a Kardirex Egészségügyi Központ és centrumvezető főorvosa. Vasas Norbert 2016-ban megkapta a társulattól a „Tiszteletbeli társulati tag” címet. A Győrben évente megrendezett Magyar Táncfesztivál egészségügyi felügyeletét is ő látja el. A Győri Balett igazgatója, Velekei László Vasas Norbertet jelölte az Art is Business Díjra, amelyet el is nyert a Forprofit mecénás kategóriában. „Meglepetésként ért, nem tudtam, hogy jelöltek a díjra. Megtiszteltetés számomra ez a rangos elismerés” – nyilatkozta elsőként lapunknak.

Hogyan kezdődött az együttműködése a Győri Balettel?

Húsz évvel ezelőtt édesapám, a Kardirex Egészségügyi Központ ügyvezető igazgatója indította el az együttműködést a Győri Balett akkori igazgatójával, Kiss Jánossal. Az évek során Velekei László igazgató vette át a stafétabotot a balett-társulat részéről, a Kardirexnél pedig én folytattam a sort. Mindketten boldogan fejlesztettük tovább a már meglévő kapcsolatot. Cégünk nem multinacionális nagyvállalat, így szponzorációként döntően magán-egészségügyi szolgáltatásainkat tudjuk teljeskörűen és térítésmentesen biztosítani a társulat tagjai számára: a járóbeteg-szakrendelésektől az esetleges sérülések műtéti ellátásán át, a Covid-teszteken keresztül akár a külföldi utazásokhoz szükséges oltásokig. 2003-ban létrehoztuk továbbá a Kardirex Művészeti Díjat, minden évben anyagilag is támogatunk egy kiemelkedő tehetségű fiatal táncművészt. Igyekszünk fokozott figyelmet fordítani a feltörekvő táncosok munkájának elismerésére.

Dr. Vasas Norbert és Lugi Iannona 2018 ban, a Kardirex Művészeti Díj átadásán

A balettet mint művészeti ágat készen kapta, úgymond. Milyen más kulturális, művészi területre terjed ki az érdeklődési köre?

A komolyzenétől a színházig sokfelé érdeklődöm. Hosszú évek óta bérletes vagyok a Győri Nemzeti Színházban, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjein. Emellett gyakran nézek budapesti színházi- és táncelőadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket egyaránt. Életem szerves része a művészet fiatalkorom óta. Mivel az egészségügy erősen materialista, reál terület, az emberben óhatatlanul is kialakul egy belső késztetés, hogy próbálja feltölteni a lemerülőfélben lévő elemeit. Nincs jobb dolog ehhez a kultúránál, hiszen onnan nyerünk muníciót. Ahhoz, hogy ebben a szakmában teljes elhivatottsággal, százszázalékos minőségben tegyük a dolgunkat, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is feltöltöttnek kell lennünk. Orvosként a gyógyítás során óhatatlanul ránk rakódnak a betegek terhei, amelyek sajnos gyakran súlyosak. Ahhoz, hogy a fizikális tényeken túl megértéssel és kellő empátiával meghallgassuk a betegek panaszait, fontos, hogy mi magunk lelkileg egyensúlyban legyünk.

A gyógyítás és a művészet az orvostársadalomban sokszor karöltve jár egymással. Az Ön számára mi a közös nevező a gyógyítás művészetében és a művészet gyógyító hatásában?

Ahhoz, hogy folyamatosan adni tudjunk, kapnunk is kell, hogy meglegyen az egyensúly. Sebészorvos vagyok, ebben szintén benne rejlik „az alkotás művészete”. Ha az egyértelmű párhuzamot nézem, akkor egy balettprodukció vagy egy szimfonikus zenekari koncert és a mi munkánk között a rendkívül erős csapatmunkában keresendő a kulcs. Minden egyes mozzanatnak, minden résztvevő munkájának a legapróbb részletekig összehangolva a helyén kell lennie ahhoz, hogy a tökéletes végeredmény megszülethessen.

Mecénásként miben nyilvánul meg a Győri Balett iránti elkötelezettsége a térítésmentes orvosi ellátáson, ügyeleti szolgálaton túl?

Kezdetektől úgy éreztem, kell egy összekötő személy, egy konkrét név, arc és telefonszám a két intézmény között. Olyasvalaki, akinek betekintése van a társulat működésébe, ugyanakkor ismeri a Kardirex belső rendszerét is. Ha bármilyen egészségügyi probléma adódna, ne a központi rendszeren keresztül kelljen bejelentkeznie egy társulati tagnak, hanem közvetlenül nekem szóljon. Ha kell, azonnal érte megyek, elhozom, megvizsgáljuk, kezeljük, szükség esetén operáljuk. Ehhez a közvetlen kapcsolathoz elengedhetetlen a személyes nexus. Másrészről a színpadi tánc ugyanolyan, mint az élsport: alapvetően fontos a helyesen és gyorsan felállított diagnózis, vagy egy mihamarabbi műtéti beavatkozás. A táncosok pályafutásában hatalmas jelentősége van az időfaktornak, akárcsak az élsportban, a balettnál is sokszoros szorzóval telik az idő.

Engelbrecht Patrikkal 2021-es győri díjátadón (fotó: Csapó Balázs)

A személyes és az intézményi vonal gyakorlatilag összemosódik azáltal, hogy egyre jobban bevonódott a társulat életébe, mindennapjaiba...

Azt szoktam mondani, két munkahelyem van: az egyikben a szakmámat végzem, pénzt keresek, és a cégünk gazdasági stabilitását biztosítom, így tudok időt és forrást teremteni arra, hogy a másik, önkéntes munkámban a legjobb tudásom szerint rájuk vigyázzak. Gyakorlatilag együtt élünk, lélegzünk, próbálunk, tervezünk-szervezünk, és sokszor a turnékon is részt veszek. A társulattal kialakult közvetlen kapcsolatnak köszönhetően megnyugvást ad nekik, hogy mindig elérhető vagyok. Nekem pedig fontos, hogy mindenkit személyesen ismerek, tudom, kinek mi a gyengéje, kire hogyan kell vigyázni, figyelni. Rendkívüli, különleges, érzékeny emberek a művészek, ezt megtanultam. Gyakran pszichológiai jellegű figyelemre van szükség, ha váratlan helyzet adódik és gyorsan kell felállítani a diagnózist, illetve megnyugtatni a pácienst. A pandémia jó példa volt arra, hogy hogyan működhet megbízhatóan a társulat a járványügyi szabályok maximális betartásával. Velekei igazgató úrral napi szinten közösen hoztunk döntéseket arról, hogyan lehet tervezni másnapra vagy a közelgő bemutatóra betegség miatti kiesés esetén.

Országos szinten is speciális helyzet az önöké. Oroszlánrésze van abban, hogy nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt magasra pozicionált a Győri Balett?

Dehogy, oroszlánrészem biztosan nincs! De tény, művészeti területen nem gyakori, hogy egy orvos teljeskörűen bevonódik egy társulat életébe. Nagyobb sportkluboknál működik ehhez hasonló csapatorvosi rendszer, úgy, hogy az orvos többé-kevésbé együtt él a csapatával. Abszolút szívből csinálom a szakmám mellett a Győri Balett orvosi felügyeletét. És az kétségtelen, hogy egy folyamatosan változó világban könnyebb úgy fenntartani egy ilyen világhírű magyar brandet, társulatot, hogy ezen a téren biztonságban érezhetik magukat. Ne felejtsük el, hogy mögöttem egy teljes egészségügyi intézmény áll. A Győri Balett vezetésének is könnyebb, hogy nem nekik kell megoldásokat találniuk, ha egészségügyi kérdések, problémák, sérülések merülnek fel. Ezáltal még nagyobb intenzitással tudnak a magas szintű művészi munkára koncentrálni.

Dr. Vasas Norbert (fotó: Kardirex)

A Kardirex Egészségügyi Központ centrumvezető főorvosaként a munkatársait mennyire kell győzködnie arról, hogy ők is hasonló lelkesedéssel álljanak a Győri Balett mellé?

Száztíz főállású, nyolcvan szerződött orvos és asszisztens kolléga dolgozik a Kardirexnél, akiket természetesen tisztességesen megfizetünk munkájukért. A Győri Balett-esek köztünk élnek, és mivel kiemelten foglalkoztam velük én magam is, a magas színvonalú magánellátáson belül kaptak egy kiemelt VIP státuszt. Ennek megfelelően minden kolléga személyesen ismeri és kedveli őket, ők nálunk családtagnak számítanak. Az orvosaink is fokozatosan bevonódtak nemcsak az ellátásukba, hanem a balett szeretetébe is. Dolgozóink minden évben meghívást kapnak a premierekre, és lelkesen tapsolnak azoknak, akiket nap mint nap látnak a rendelőben. Bármennyire is művészetkedvelő az egészségügyi ágazat és az orvosi szféra, nálunk biztosan arányaiban jóval többen vannak a balett- és tánckedvelők, mint másutt!

Mit érdemes tudni az ön pályafutásáról, illetve a Kardirex Egészségügyi Központról?

Sebészszakorvos vagyok, korábban sokat dolgoztam mentőorvosként, ügyeleti ellátásban is. Az ott szerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy bátran, gyorsan, higgadtan döntsek, amikor mondjuk a színpad mellett a kulisszában kell megvizsgálni valakit, vagy a további ellátását megszervezni. 2006-ban egészségügyi szakközgazdászként szereztem másoddiplomát, ami a mindennapi gazdasági döntésekhez nyújt biztos alapot.

Cégünk családi többségi tulajdonú, huszonkilenc éve működik édesapám igazgatásával a régió legnagyobb egészségügyi magánintézményeként. A folyamatos fejlődés jegyében először üzemorvosi ellátással kezdtünk, majd szakrendelésekkel, laborral, gyógytornával-fizikoterápiával, mentőszolgálattal, fogászati ellátással, patikával, 2010 óta pedig műtéti, sebészeti ellátással bővítettük szolgáltatásainkat. Minden szakterületen kiváló szakorvosokkal dolgozunk együtt. Jelenleg háromezer-hatszáz négyzetméteren, negyven rendelőben látunk el pácienseket nap mint nap. Ez több százezres betegforgalmat jelent évente. Folyamatosan fejlődünk, stabil lábakon állunk. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a Győri Balett támogatását a jövőben is legalább ugyanilyen intenzitással tudjuk biztosítani.

Nyitókép: Dr. Vasas Norbert (fotó: Jekli Zoltán)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!