by artisbusiness.hu 2023. Jun 27.

Egy biztosítótársaság nevét viseli ezentúl Európa egyik új kulturális központja

Az intézmény létrehozása az egyik legnagyobb, közpénzekből finanszírozott brit művészeti projekt eredménye.

Aviva Studios néven fut tovább a manchesteri Factory International, amely eredeti nevét a helyi Factory Records után kapta, ahol például a Joy Division is megjelentetett albumot. A névváltoztatásra azután került sor, hogy a művészeti központot az Aviva biztosítótársaság 35 millió fonttal támogatta.

A Manchester City Council (manchesteri városi tanács) a pandémiát követően bocsátotta eladásra a névhasználati jogokat, hogy így fedezze az egyre emelkedő költségeket. A vállalati szponzorációs szerződés a maga nemében az egyik legjelentősebb az Egyesült Királyságban.

A helyszínt a holland díjnyertes építész, Ellen van Loon tervezte. A brit kormány 78 millió fonttal támogatta az intézményt, amelynek létrehozása a Tate Modern 2000-ben történt megnyitása óta a legnagyobb, közpénzekből finanszírozott brit művészeti projekt eredménye.

Az Aviva Studios június 30-án nyílik meg Yayoi Kusama kiállításával, amelyet a Manchester International Festival (Manchesteri Nemzetközi Fesztivál) részeként mutatnak be. A You, Me and the Balloons című tárlat a világhírű japán művész utóbbi három évtizedben született alkotásait mutatja be. A hatalmas méretű installációban megtaláljuk Kusama sajátos pszichedelikus kreációit, köztük az óriási babákat, a szürreális, szemkápráztató tájakat és a védjegyévé vált, pöttyökkel beborított területeket.

A művészeti központ hivatalos megnyitóját októberben tartják: egy táncos, zenei és vizuális effektekben gazdag élményt ígérnék a szervezők, Danny Boyle Oscar-díjas filmrendező, filmproducer rendezésében.

(forrás: Art Review)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: az Aviva Studios tervrajza (forrás: OMA)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!