by artisbusiness.hu 2023. Jun 25.

Egy elveszett Rubens-festményt árvereznek el, amely a becslések szerint hatmillió fontot ér

A kép a londoni Sotheby's aukciósháznál kerül kalapács alá július elején.

A szóban forgó mű Peter Paul Rubens flamand mester Saint Sebastian Tended By Two Angels (Szent Sebestyént két angyal támogatja) című festménye. A kép először szerepel árverésen Rubens műveként, korábban ugyanis tévesen Laurent de la Hyre francia festőnek tulajdonították: 2008-ban egy St. Louis-i aukciósházban 40 ezer dollárért kelt el.

Azt, hogy a mű valóban Rubensnek tulajdonítható a Sotheby's csapatának tudósai és szakértői erősítették meg, miután röntgensugarak segítségével a festmény felszíne alá néztek. Emellett felfedezték, hogy a kép a művész egy másik fontos alkotásának elsődleges változata, amelyről ez idáig azt hitték, nem létezik belőle több példány.

A festmény az 1730-as évek elején került a Spinola család a gyűjteményébe, akik a művész genovai mecénásai voltak. A művet valószínűleg 1606 és 1608 között készítette Rubens Olaszországban, esetleg 1609 és 1610 között Antwerpenben – ebben a kérdésben még nem alakult ki teljes tudományos konszenzus. 

Peter Paul Rubens: Saint Sebastian Tended By Two Angels (Szent Sebestyént két angyal támogatja) olaj, vászon, 124 x 97.8 cm (forrás: Wikimédia)Peter Paul Rubens: Saint Sebastian Tended By Two Angels (Szent Sebestyént két angyal támogatja) olaj, vászon, 124 x 97.8 cm (forrás: Wikimédia)

A képet nagy valószínűséggel Ambrogio Spinola olasz nemes és katonai parancsnok rendelte meg, akivel Rubens közös diplomáciai, politikai és művészeti érdekeltséget ápolt, és akit többször is megfestett. A festményről készült első ismert feljegyzés Filippo Spinola – aki Ambrogio Spinola fia volt – 1655-ös végrendeletében olvasható. A mű nyolcvan éven át öröklődött generációról generációra,  utolsó ismert tulajdonosa a mecénás unokája, Anna Spinola volt 1731-ben. Innentől kezdve nem tudni, hová került a festmény, amely több mint kétszáz évvel később, 1963-ban bukkant fel egy Missouri állambeli gyűjteményben, az Egyesült Államokban.

A röntegnsugaras vizsgálatnak köszönhetően újabb titkokra derült fény a festménnyel kapcsolatban: Rubens – a Spinola-változat megfestésekor – munka közben módosította és finomította a kompozíciót. Szent Sebestyént például először fordítva, balra fordulva és jobb karját a feje fölé emelve festette meg. Eredetileg egy nyílvessző szúrta át a jobb combját, a páncélt pedig csak később festette rá egy korábban lekapart tárgy helyére.

(forrás: Artnet News)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Peter Paul Rubens: Saint Sebastian Tended By Two Angels (Szent Sebestyént két angyal támogatja) olaj, vászon, 124 x 97.8 cm, részlet (forrás: Wikimédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!