by artisbusiness.hu 2024. Feb 24.

Egy kastélyban őrizték titokban a Tate-gyűjteményének egy részét a második világháború alatt

Több mint hétszáz festményt, köztük Van Gogh egyik leghíresebb művét is elrejtettek az angliai kastélyban

A kastély második világháború alatt betöltött szerepéről nemrég megemlékeztek Angliában. A mesés gyűjtemény titokban került a cumbriai Muncaster kastélyba a londoni Tate Galériából amelynek épületét a németek bombázták. 

A galériából kilenc férfi szállította el a kollekciót, akik „The Picture Men” néven váltak ismertek. Rob David történész a BBC-nek elmondta, hogy 1939. augusztus 24-én több mint hétszáz darab festményt, köztük Van Gogh, Turner és Manet műveit vitték át titokban a kastélyba. Anglia legértékesebb festményeit éjjel-nappal őrizték. Mindezt titokban tartották az egész világ előtt, talán néhány helyi lakos gyanakodott arra, hogy milyen jelentőségű műkincseket őriznek a kastélyban. Ezek közül is az egyik leghíresebb festmény Van Gogh Napraforgók-sorozatából a Váza tizenöt napraforgóval (1888) című képe, amely ma londoni National Gallery-ben megtekinthető.

A Tate Galéria – mai nevén Tate Britain – súlyosan megsérült a londoni blitz alatt 1940 szeptemberében. (A németek 1940. szeptember 6-án kezdték bombázni Londont. A támadás hetvenhat napon át tartott, 43 ezren vesztették életüket.) A legértékesebb remekművek viszont túlélték a háborút annak köszönhetően, hogy a kastélyban rejtették el őket. Azért választották Muncastert a művek megőrzésére, mert Londontól távol, Cumbria nyugati részén található a város, egy olyan területen, amelyről úgy vélték, biztonságban van a bombatámadások elől. Amikor azonban a szintén Cumbria megyében fekvő Barrow városát is elkezdték bombázni a németek 1941-ben, a Tate munkatársai elkezdtek aggódni, hogy még sincsenek biztonságban az értékes alkotások. 

Forrás: BBCForrás: BBC

Abban az időben a Muncaster kastély Sir John és Lady Ramsden cumberlandi otthona volt. Sir John állítólag örült annak, hogy a remekművek a kastélyba kerültek, mert addig sem kellett befogadnia a házaikból kitelepített embereket. Amikor a háború véget ért, a kastély titkos küldetésére is fény derült. Muncaster gyorsan az újságok címlapjai került, hiszen ha a kastélyban nem tudták volna megőrizni a remekműveket, Londonban valószínűleg megsemmisültek volna. Ma pedig ennek köszönhetően élvezhetjük őket a Tate-ben.

(forrás: BBC)

Lásd még:

A Met Múzeum is segít megőrizni Ukrajna művészetét és kultúráját az orosz invázióban

Nyitókép: a Muncaster kastély Angliában (forrás: a Muncaster kastély Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!