by Jankó Judit 2022. márc 17.

Egy vasúttársaság és egy zenekar közös története

Hosszú ideig a MÁV Szimfonikus Zenekar volt a világon az egyetlen, vasúttársaság által fenttartott komolyzenei együttes.

A világban is kuriózum, hogy egy szimfonikus zenekart egy vasúttársaság támogat, de a
MÁV–Volán csoport nem éri be ennyivel, más területen is részt vesz a társadalmi
felelősségvállalásban. Dr. Homolya Róbert vezérigazgatóval beszélgettünk a vállalat
kultúrához való viszonyáról, CSR-programjaikról és arról, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar
mennyi örömöt visz az emberek életébe.

Milyen formában, milyen együttműködések mentén támogatja a MÁV a zenekart?

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak Rt. azzal a céllal, hogy a vasút országjáró zenekara kultúrával segítse a háború okozta lelki sebek gyógyulását. A zenekar működését megalapítása óta a MÁV mint fenntartó biztosítja. 1993-ig a tagok a MÁV munkavállalói voltak, ezt követően az alapító a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítványon keresztül nyújt támogatást. A MÁV a zenekar elhelyezése mellett évente meghatározott összegű támogatással járul hozzá annak működéséhez, fenntartásához. 2014-ben a zenekar támogatása már vállalatcsoportszintre emelkedett, ebben az együttműködésben az egyes leányvállalatok anyagi lehetőségeik szerint vesznek részt. A MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány közhasznú, nyílt, támogatóihoz bárki csatlakozhat.

Milyen mértékben érkezik a MÁV-tól a zenekar költségvetése a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítványhoz?

2021-ben a MÁV és négy leányvállalata közel kétszázkilencven-millió forint támogatást nyújtott a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítványnak, amely a zenekar költségvetésének hozzávetőlegesen a harmadát fedezi a működési költségek, valamint a székhely és próbahelyszín biztosításával.

A MÁV Szimfonikus Zenekar (forrás: mavzenekar.hu)

Van-e tudomása arról, hogy a világon bárhol másutt egy vasúttársaság tart fent egy professzionális zenekart? Külföldi partnerek mit szoktak szólni hozzá?

Hosszú ideig világkuriózumnak számított a MÁV Szimfonikus Zenekar, hiszen ez volt az egyetlen komolyzenei együttes, amelynek működését vasúttársaság támogatja. Néhány évvel ezelőtt létrejött a dél-koreai vasúttársaság szimfonikus zenekara, a Korail Symphony Orchestra, tudtommal most csak ez a két zenekar van a világon, amelynek hátterét vasútvállalat biztosítja. Együttműködésüknek köszönhetően már többször együtt zenéltek (2017-ben és 2018-ban), első alkalommal a szöuli Lotte Hallban, valamint a koreai vasutasnapon, majd a következő évben Budapesten. Külföldi partnereinkből csodálatot és elismerést vált ki, amikor megtudják, hogy évtizedek óta egy professzionális, magas színvonalon játszó zenekara van a magyar vasúttársaságnak.

Miért fontos a MÁV számára, hogy ez a zenekar tovább éljen, minden gazdasági nehézség, pandémia, krízis ellenére? Mit adhatnak egymásnak a vállalat munkatársai és a művészcsapat?

Hetvenhét évvel ezelőtt, a zenekar indulásakor az volt a cél, hogy a világháború veszteségei után ne csak az ország, hanem az emberi lélek is erőre leljen. A cél napjainkban is hasonló, nem csak a gazdaságot kellett újraindítani, hanem lelkileg is újra kell indítani az országot. A klasszikus zene örömöt adó, felemelő szépsége segít elfeledtetni ezt az embert próbáló időszakot, és inspirál a folytatásban. A Szimfonikusok alapítói sok ezer ember életébe vittek örömöt, ahogyan a ma zenészei is rendületlenül dolgoznak a közönségért. A MÁV-Volán-csoport a járványhelyzetben a személyszállító társaságoknál bekövetkezett jelentős utascsökkenés és menetdíjbevétel-kiesés ellenére is megtartotta teljes munkavállalói állományát, emellett támogatásával továbbra is biztosította a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány működését. A zenekar a vasutastradíció része, kulturális értékeit őriznünk, továbbvitelét segítenünk kell. Szívesen és büszkén hívjuk a zenekart kiemelt vállalati rendezvényeinkre, hiszen világszínvonalú komolyzenei élménnyel gazdagíthatjuk munkatársainkat és protokollvendégeinket egyaránt. A vasutasok méltán híres összetartása a kultúra terén is megmutatkozik: ötvenszázalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bérleteit, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek, hiszen ezekre a koncertekre egy kicsit „haza is mennek”.

dr. Homolya Róbert MÁV-vezérigazgató (fotó: Szecsődi Balázs)

Mit gondol a MÁV a társadalmi szerepvállalásról, milyen ügyekben vesznek részt azon túl, hogy támogatnak egy zenekart?

A MÁV-Volán-csoport az ország legnagyobb munkáltatójaként a felelős foglalkoztatás mellett kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepét, ezért a pénzbeli támogatások és az átfogó fenntarthatósági stratégia kialakításán túl számos saját CSR-programot szervezünk, és lehetőség szerint csatlakozunk ilyen jellegű külső felkérésekhez is. A járványhelyzet alatt élelmiszer-adományokkal segítettük az Országos Mentőszolgálatot, a vidéki kórházakat, és tavaly decemberben a Jónak lenni jó! karitatív gyűjtés során húszmillió forint értékű adománnyal segítettük a Regőczi István Alapítványt, amelynek missziója, hogy gondoskodjon a koronavírus-járvány idején árván vagy félárván maradt magyar gyermekekről. Családbarát programjaink, esélyegyenlőségi tevékenységünk, adománygyűjtéseink, az illegális hulladék felszámolása és a tudatos hulladékgazdálkodás érdekében szervezett akcióink, valamint a baleset-megelőzés terén tett erőfeszítéseink is azt igazolják, hogy a vállalatcsoport komoly részt vállal a társadalmi felelősségvállalásban.

Új helyszínre költözik a MÁV Szimfonikus Zenekar, a MÁV vállalat felajánlotta az egyik üresen álló, régi kultúrház épületét, amit most fel is újítanak, használhatóvá teszik az együttes számára. Még erősebb köteléket jelent a vállalat és a zenekar között, hogy nem az állam adja az épületet, hanem a MÁV?

A zenekar telephelye és próbahelyszíne 1969-től, ötvenegy éven át a MÁV által működtetett Múzeum utcai Károlyi-palota volt. Az épület állagromlása miatt más, olyan helyszínt kellett keresni, ahol biztosított a kellő méretű előadóterem, teljesülnek az akusztikai szempontok, illetve a műszaki felszereltség kiépítése is lehetséges. A szóba jöhető helyszínek szemléje után 2020-ban a zenekar székhelyének és próbahelyszínének a Budapest kilencedik kerületében lévő Ferencvárosi Vasutas Művelődési Házat választottuk. A közbeszerzési eljárás után tavaly szeptemberben elindultak a felújítási munkálatok, amelyek jelenleg is tartanak. 2020-tól egy Stefánia úti bérelt ingatlanban működik a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány. Terveink szerint a zenekar legkésőbb 2023-ban a beköltözhet a működési igényeknek megfelelően kialakított új székhelyére.

Személy szerint önt milyen kapcsolat fűzi a zenéhez, a művészetekhez és a zenekarhoz? Amikor lehetősége van szívesen meghallhatja őket hangversenyteremben?

A zenei ízlésem nagyon széles palettán mozog, szeretem és igénylem a zenét a mindennapokban is. Szívesen látogatom a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjeit. Egyedülálló élmény volt, amikor személyesen részt vehettem a zenekar 75. éves jubileumi koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban. Szintén nagy élmény volt a Fővárosi Nagycirkusz „Dinasztiák” előadásának – munkatársainknak szóló – díszbemutatója előtt tartott koncert, amelyet a járványhelyzet miatt online közvetítéssel lehetett megtekinteni.

A MÁV Zenekar koncertje a Zeneakadémián – 2021. május 6.

--------------------------------------------------------

A MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány a foglalkoztatás és a szervezet minden szintjén egyenlő esélyeket biztosít munkatársainak, nemre, faji hovatartozásra, vallási, világnézeti meggyőződésre, családi állapotra, életkorra és szexuális beállítottságra való tekintet nélkül. A MÁV Szimfonikusok mindig kiállt és továbbra is elkötelezett a kultúra, a tehetség és a munka – mint minden hovatartozástól és határtól független, globális érték – mellett.
A zenekar kiemelt feladatának tartja a kisgyermekek, a diákok és a fiatal felnőttek zenei nevelését. Kodály Zoltán állításával összhangban minden korosztálynak – a magzati kortól az iskolás évekig – szervez érdekes, játékos zenés foglalkozásokat, hangszerbemutatókat, koncerteket, valamint fiataloknak ismeretterjesztő beszélgetéseket, előadásokat.

A Kamarazenei bérlet művészeti vezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra kezdeményezésére, az előadások nézőterére minden alkalommal meghívást kapnak egy-egy olyan alapítvány munkatársai, amely alapítványok a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők vagy a rászorultak számára beilleszkedést vagy élethelyzetet segítő programokat dolgoztak ki. A zene segítségével szeretnék áldozatos munkájukat megköszönni, elismerni és erőt adni további útjukhoz.

--------------------------------------------------------

Borítókép: dr. Homolya Róbert (fotó: Szecsődi Balázs)