by Horváth Viktória 2023. May 17.

Eiffel, aki több mint ötszáz építményt adott a világnak, öt kontinensen, harminc országban

Idén van Gustave Eiffel halálának századik évfordulója. A centenárium alkalmából nem csak Franciaország, de a világ is megemlékezik a kivételes tehetségű és a maga korában francia nemzeti hősnek számító építőmérnökről és gyáriparosról. A hosszú és páratlan életutat olyan építmények is fémjelzik, amelyek ma is a világ leglátogatottabb emlékművei közé tartoznak.

Az Eiffel-torony (forrás: Wikipedia)Az Eiffel-torony (forrás: Wikipedia)

Eiffelt ma leginkább a nevét viselő toronnyal összefüggésben emlegetjük, azonban a Párizs szimbólumává avanzsált építményen kívül több mint ötszáz alkotás őrzi a zseniális mester keze nyomát Európában, Ázsiában, Amerikában, Afrikában, illetve Óceániában. Bármerre utazik az ember Spanyolországtól Olaszországig, Portugáliától Svájcig, Oroszországtól Romániáig, Mexikótól Peruig, Algériától Izraelig, Szudántól Madagaszkárig, Vietnámtól Új-Kaledóniáig, mindenhol felbukkan egy híd, egy viadukt, egy templom, egy szobor, egy pályaudvar, egy világítótorony, egy operaépület vagy egy csillagvizsgáló, amely Eiffel tervei alapján készült.

A New York-i Szabadság-szobor mása Párizsban (forrás: Wikipedia)A New York-i Szabadság-szobor mása Párizsban (forrás: Wikipedia)

A háromszáz méter magas és tízezer-egyszáz tonna tömegű torony mellett Eiffel legismertebb alkotása a New York-i Szabadság-szobor. A kétszáznégy tonnás legendás mű belső szerkezetének mérnöki munkái fűződnek a nevéhez. Nekünk, magyaroknak is jutott az eiffeli örökségből: a budapesti Nyugati pályaudvar főépülete, a Margit híd és a szegedi Belvárosi híd szintén a – néhány nappal a kilencvenegyedik születésnapja után elhunyt – mester munkája.

A Nyugati pályaudvar 1877-ben, megnyitása évében (forrás: MTI archív)A Nyugati pályaudvar 1877-ben, megnyitása évében (forrás: MTI archív)

A korszakos zseni nem csupán vitathatatlan tehetségének köszönhette hírnevét, hanem annak is, hogy rengeteget utazott, jó üzletember hírében állt, tehetséges munkatársakkal vette körül magát, továbbá roppant innovatív személyiség volt: fogékony az újításokra, nagy lelkesedéssel fogott bele a legkülönfélébb kísérletekbe. Neve felbukkan légcsavarokkal, szárnyakkal és lövedékekkel végzett aerodinamikai, valamint szabadeséses kísérletekkel összefüggésben; az Eiffel-toronyban radioaktivitás-méréseket és Foucault-inga-kísérleteket is végeztek.

A 100 éves torony tiszteletére kibocsátott emlékérem (forrás: numizmarket.hu) A 100 éves torony tiszteletére kibocsátott emlékérem (forrás: numizmarket.hu)

Az 1889. évi párizsi világkiállításra épített torony nagyon megosztotta a franciákat, vitatták a szükségességét, megkérdőjelezték a létjogosultságát. Fennállása során többször le akarták bontani, fel akarták robbantani, illetve két ízben el is adták mint ócskavasat. Eiffel híres tornyának megítélése még ma is kettős: vagy a szeretetteljes „Öreg Hölgy” becenévvel vagy épp ellenkezőleg, a „Csúfság” jelzővel illetik. Egy azonban vitathatatlan: az Eiffel-torony ma a világ egyik leghíresebb építménye, amely tervezője (eredetileg ragadvány-) nevét világszerte ismertté tette.

A torony alulnézetből (forrás: toureiffel.paris)A torony alulnézetből (forrás: toureiffel.paris)

A turisztikai látványosság a SETE (az Eiffel-tornyot üzemeltető vállalat) adatai szerint tavaly több mint hatmillió látogatót fogadott, és százmillió eurós forgalmat generált. Jean-François Martins, a SETE elnöke az emlékév kapcsán úgy fogalmazott, hogy Eiffel „halálának századik évfordulóján emlékének adózni annyit tesz, mint a tudományos hódítás szellemét, az emberi zsenialitást ünnepelni, amely lehetetlennek gondolt egyenleteket old meg”.

Párizs, de különösen az Eiffel-torony különleges – UNESCO által támogatott – kiállítással tiszteleg a neves mérnök hagyatéka előtt. A 2023 májusa és novembere között, a torony előterében megrendezendő esemény célja, hogy a látogatók egy magával ragadó utazás során (újra) felfedezzék a páratlan alkotás építésének történetét, valamint a bravúr mögött álló férfit, Gustave Eiffelt. Az emlékmű különböző részein elhelyezett QR-kódok segítségével a látogatók betekinthetnek az épület történetének kulcsfontosságú pillanataiba, képeibe – mindezt magával ragadó 360°-os panorámaélményként.

Forrás: toureiffel.parisForrás: toureiffel.paris

Az évforduló apropóján Eiffel leszármazottai kérelmezték, hogy ősük földi maradványait a párizsi Panthéonban, a legdicsőbb franciák mauzóleumában helyezzék el.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Gustav Eiffel (forrás: md.de)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!