by artisbusiness.hu 2024. Feb 29.

Elárverezik Eric Clapton Pattie Boydnak írt szerelmes leveleit és George Harrison kézzel írt dalszövegeit is

– Pattie Boyd különleges gyűjteményét a Christie's-nél kínálják aukción

A világhírű modell, Pattie Boyd gyűjteménye kerül kalapács alá a Christie's-nél: a március 8. és 22. között zajló aukción dalszövegek, fényképek és kézzel készített emléktárgyak mellett olyan különlegességeket is kínálnak, mint Boyd Eric Claptontól kapott szerelmes levelei.

Boyd olyan legendás dalokat ihletett többek között mint a Beatles Something, a Need You, és a For You Blue című dalai, – amelyeket a zenekar szólógitárosa, George Harrison írt – valamint Eric Clapton Layla című slágere. 

A modell, fotós és múzsa a Beatles-ről szóló Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Day's Night) című film 1964-es forgatásán találkozott Harrisonnal, akivel 1966-ban össze is házasodtak. Később elhagyta a férfit Eric Claptonért, aki Laylának becézte, és nemcsak a Layla című számot, hanem a Wonderful Tonight című dalt is róla írta. Az aukción a Harrisonnal és Claptonnal szerelmi háromszögbe keveredett Boyd szerelmes leveleit is meg lehet vásárolni, többek között egy 1970-es keltezésű „L”-nek címzett irományt, amelyet Clapton Boydnak írt

Egy aláírt szerelmes levél Eric Claptontól, 1970 (forrás: Christie’s)Egy aláírt szerelmes levél Eric Claptontól, 1970 (forrás: Christie’s)

Noha az online árverés csak március 8-án kezdődik, de az összes tétel megtekinthető már most a Christie's oldalán. Az aukciósház londoni székhelyén a tárgyakat március 15. és 21. között kiállítják. 

Boyd úgy nyilatkozott, hogy boldog, hogy elengedheti ezeket a tárgyakat, amelyeket oly sok éven át becsben tartott és szeretett. Hozzátette, hogy a személyes tárgyak különleges pillanatokat jelentenek az életében, de úgy érzi, itt az ideje továbblépni és megosztani másokkal is a kincseket.

Az egyik legdrágább tétel az a műalkotás, amit Clapton a Derek and The Dominos zenekar 1970-es Layla and Other Assorted Love Songs című albumborítójának választott. A művet Émile-Théodore Frandsen de Shomberg készítette. Clapton később George Harrisonnak adta a képet, aki utána Boydnak ajándékozta a festményt, amelynek becsült értéke 60 ezer font (27 millió forint). Szintén a legdrágább tárgyak között szerepel George Harrison Mystical One című dalának eredeti, kézzel írt szövege, amelyet 50 ezer fontra (22 millió forint) becsülnek. Clapton Boydnak írt szerelmes leveleit azonban szinte csekély összegért megkaphatjuk, körülbelül 15 ezer fontért (6,8 millió forint). 

Emile Théodore Frandsen de Schomberg (1902-1969), La jeune fille au bouquet, 1950-55 körül (forrás: Christie’s)Emile Théodore Frandsen de Schomberg (1902-1969), La jeune fille au bouquet, 1950-55 körül (forrás: Christie’s)

Boyd fotósként dolgozott, ezért az árverésen nemcsak a róla készült fényképek, hanem az általa exponált felvételek is eladóak, köztük egy fotósorozat, amelyet a Beatles 1968-as, indiai Maharishi Mahesh Yogi ashramjában való tartózkodása során készített. A kép becsült értéke ötezer font (2,2 millió forint). Hétköznapibb tárgyakat is kínálnak az árverésen, például egy négyezer fontra (1,8 millió forint) becsült Rolex órát és egy pszichedelikus miniruhát a Fool Collective-től, amelyért akár 1900 fontot (870 ezer forint) is fizethetnek. A legolcsóbb tételek háromszáz fontnál (137 ezer forint) kezdődnek: eredeti polaroid felvételek Clapton Boyddal töltött időszakából.

Eric Clapton, Pattie Boyd és Ronnie Wood, 1970-es évek vége (forrás: Christie’s)Eric Clapton, Pattie Boyd és Ronnie Wood, 1970-es évek vége (forrás: Christie’s)

„Pattie Boyd rendkívüli élete felvillantja a hatvanas évek kulturális forradalmának néhány kulcsmomentumát is” – mondta Adrian Hume-Sayer, a Christie's London magán- és ikonikus gyűjteményekért felelős igazgatója és értékesítési vezetője. „Ez az egyedülálló gyűjtemény egy sor féltve őrzött személyes levelet, fényképet és emléktárgyat foglal magába, amelyek ahhoz a csodálatos korszakhoz kapcsolódnak” – tette hozzá. 

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Elárverezik a Beatles tagjainak egyetlen közös festményét

Nyitókép: Pattie Boyd, The Rose Garden (George Harrison és Pattie Boyd), 1968, részlet (forrás: Christie’s)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!