by artisbusiness.hu / MTI 2023. Jul 27.

Először kerültek be magyar tagok a világ legnagyobb múzeumi szervezetének vezetőségébe

Varga Benedek és Sári Zsolt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) az executive board mellett működő, állandóan ülésező munkacsoportok és állandó bizottságok tagjai lettek. Galambos Henriettát az ICOM Legal Affairs Committee tagjává választották.

Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Committee (SPC) tagja lett. Az SPC az ICOM központi stratégiájának terveit készíti elő, azok végrehajtását ellenőrzi, és a különböző nemzeti, nemzetközi és állandó bizottságok közötti együttműködést segíti elő az elfogadott tervek végrehajtásában. Emellett javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira az elnökségnek és a közgyűlésnek, valamint jelentéseket készít a stratégia végrehajtásról a különböző bizottságok munkájában.

Varga Benedek (fotó: Mohai Balázs / MTI)Varga Benedek (fotó: Mohai Balázs / MTI)

Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét, az etikai bizottság (ETHCOM) az öt állandó bizottság egyikének tagjává választotta. A bizottság minden, a múzeumi szakmai etikával kapcsolatos kérdésben tanácsot ad az ICOM-nak, figyelemmel kíséri az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének alkalmazását, tájékoztatja az igazgatóságot a kódex súlyos megsértéseiről, és adott esetben bizonyos ajánlások közzétételét kéri. Ezenkívül javaslatot fogalmaz meg az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének esetleges módosításaira vagy kiegészítéseire.

Sári Zsolt (forrás: Magyar Múzeumok)Sári Zsolt (forrás: Magyar Múzeumok)

Felülvizsgálja továbbá az ICOM nevében az ICOM alárendelt szervei által saját szakterületükre kidolgozott egyéb etikai kódexeket. A bizottságnak különös jelentősége van, hiszen jelenleg is zajlik a Múzeumok Etikai Kódexének felülvizsgálata, átdolgozása. Ezenfelül az ukrajnai háború és általában a konfliktusok számos etikai kérdést vetnek fel a múzeumok világában is. Mindkét testület tagjait három évre az ICOM elnöke nevezi ki.

Varga Benedek és Sári Zsolt mellett beválasztották az ICOM jogi bizottságába a Szépművészeti Múzeum Jogi Főosztályának vezetőjét, Galambos Henriettát is. Galambost az ICOM elnökének felkérése alapján, három évre az ICOM Legal Affairs Committee, vagyis a nemzetközi múzeumi szervezet jogi ügyekkel foglalkozó állandó bizottságának tagjává választották.

Galambos Henrietta (forrás: Magyar Múzeumok)Galambos Henrietta (forrás: Magyar Múzeumok)

Galambos Henrietta kiváló, nemzetközileg is ismert és elismert múzeumi jogász, aki több mint húsz éve foglalkozik a kulturális örökség jogi védelmével; munkájának fókuszában a gyűjteményi mobilitás és a múzeumi fenntarthatóság kérdésköre áll.

Lásd még:

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: az ICOM épülete (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!