by artisbusiness.hu 2024. Feb 02.

Északi romantika és algoritmusok – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Az Off Kijev képzőművészeti biennálét, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, a Kieselbach Galériában nyíló Vera Molnar-kiállítást és a Müpa koncertjét ajánljuk.

Február 4-ig tart a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF)

Január 27. és február 4. között Magyarország legnagyobb filmfesztiválján csaknem hetven filmmel és kétszáz vetítéssel várják a nézőket – nemcsak Budapesten, a Cinema City Mammut mozitermeiben, hanem országszerte tíz nagyvárosban is. A 10. jubileumi BIDF díjairól olyan hazai és nemzetközi szaktekintélyekből és alkotókból álló zsűritagok döntenek, mint Geszti Péter, Thuróczy Szabolcs és Sebestyén Márta. Minden vetítés után beszélgetést rendeznek a filmek alkotóival és az egyes filmek témájának szakértőivel, akiknek a közönség is felteheti kérdéseit. A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

Bővebb információ: ITT

Fotó: Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm FesztiválFotó: Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Algoritmus² – Emlékezés Vera Molnarra – válogatás Offenbächer Ferenc gyűjteményéből

Vera Molnar (1924–2023) a magyar kortárs képzőművészet Párizsba emigrált absztrakt festőinek egyik legismertebb képviselője, Hantai Simonhoz és Reigl Judithoz hasonlóan. A négyzet bűvöletében élő analitikus művészetét rendszerint a geometrikus absztrakció nagy, XX. századi hagyományához kötik. Pedig a tavaly decemberben, nem sokkal századik születésnapja előtt elhunyt alkotót ma már inkább a computer art és a generatív művészet úttörőjeként tartjuk számon. Már akkor algoritmusokkal dolgozott, amikor számítógépe még csak a képzeletében élt. Bár ötvenkét éves koráig egyéni kiállításon nem szerepelt, olyan világsztár barátok ismerték el forradalmi munkásságát, mint François Morellet, Max Bill és Victor Vasarely. Csaknem százéves korának köszönhetően megérhette saját híressé válását, pedig a java csak most következik: a párizsi Pompidou Központ februárban rendez számára életmű-kiállítást. Az algoritmusoktól függő mai kor számára ő az igazi úttörő. A Kieselbach Galéria Vera Molnar tiszteletére rendezett tárlata a művész nagy gyűjtőjének, Offenbächer Ferencnek a kollekciójából válogat. A kiállítás február 1-jén nyílik a Kieselbach Galériában.

Müpa Maraton: Északi romantika

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai az esetek többségében egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2024-es maraton azonban skandináv mesterek előtt tiszteleg, és a gyakran zord jelzővel illetett, pedig csodálatos tájakban és természeti kincsekben gazdag Észak-Európába invitálja a közönséget. A késő romantikus északi komponisták – így a norvég Grieg, a dán Nielsen és a finn Sibelius – szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat egyaránt hirdetik remekbe szabott kompozícióikkal, melyek közül jó néhánnyal találkozhat az, aki ellátogat február 4-én a Müpába.

Február 1-jén kezdődött Szigetmonostoron az Off Kijev „Biennálé”

A képző- és performatív művészeti rendezvénysorozatot helyi kötődésű alkotók közreműködésével szervezték szigetmonostori civilek. Az apropót az adta, hogy az idei Kijevi Biennále az orosz offenzíva miatt európai városokba szóródott szét, Magyarországon azonban hivatalosan nem vállalták fel az esemény megszervezését. Ezt a hiányt próbálták pótolni a szervezők ezzel a kísérő rendezvénnyel, amely kizárólag helyi közösségi összefogással valósul meg, és valójában egy három napos szolidaritási megmozdulás.

Bővebb információ: ITT

Forrás: az OKB Facebook-oldalaForrás: az OKB Facebook-oldala

Lásd még:

„Olyanok vagyunk, mint a szivacsok, akik magukba szívják a körülöttünk lévő tájakat”

Metatárgyak, Frida Kahlo és a magyar kultúra napja – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Szívdesszert labdákkal – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Bolond Teremőr emlékműve, jazz és Zsömle – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Fehér éjszakák a Hotel Apátiában – Az Art is Business kulturális ajánlója

Az improvizáció varázsa – Az Art is Business kulturális ajánlója

Női sorsok, érdekes emberek – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Téli mesetúra dizájnvásárral – az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A pillanat, amikor a művészet születik – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Petőfi-versek inspirálta balett és a rendszerváltás utáni magyar művészet – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Tavaszvárás novemberben – Az Art is Business kulturális ajánlója

Leomló hajzuhatagok, kelta mesék – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Alice a Füvészkertben – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Meditatív sivatagi utazás könyv- és filmfesztivállal – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Magyar Jazz Napjával, a bécsi Múzeumok Éjszakájával és animációs filmnapokkal indul az október
– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Filmes, irodalmi és színházi fesztiválokkal zárul a szeptember

Színház, kiállítás, zene – az Art is Business heti kulturális ajánlója

Bulivillamossal a százötven éves Budapesten át – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Nyitókép: Vera Molnar műve (forrás: a Kieselbach Galéria Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!