by artisbusiness.hu 2022. Sep 15.

Európai Hidak Fesztivál

– sztárzenekarok, fúziós koncertek, hangversenyek és filmvetítések Budapesten

Holland sztárzenekarok, fúziós koncertek, hangversenyek és filmvetítések: idén Amszterdam „érkezik” Budapestre az Európai Hidak Fesztivál keretében. A Metropole Orkest, az Amszterdami Concertgebouw Zenekara, Tineke Postma, Joep Beving és felejthetetlen mozikülönlegességek: a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi közös, immár közel egy évtizede életre hívott tematikus fesztiválját, amelynek fókuszában ezúttal Amszterdam áll. A szeptember 16-án kezdődő, változatos programokat kínáló eseménysorozaton az egyedülálló zenei csemegék mellett a közönség holland vonatkozású kultfilmek segítségével merülhet el Amszterdam gazdag kultúrájában.

Párizs, Texas (fotó: Wim Wenders/mupa.hu)

2022 őszén az érdeklődők az egyedi atmoszférájú holland főváros, Amszterdam kulturális és művészeti ínyencségeiből kaphatnak bőséges ízelítőt. „Az Európai Hidak eseménysorozat alapításától fogva a párbeszéd, a találkozás, az összekapcsolódás, a kölcsönös egymásra figyelés fesztiválja volt, kezdetben országok, ma pedig már Európa meghatározó városai, emblematikus kulturális központjai – idén Amszterdam és Budapest – ünneplik egymást! A fesztivál sikere ékes példája annak, hogy megismerni és megérteni egymást a kultúránkon, fantasztikus alkotóinkon és alkotásaikon keresztül lehet igazán” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

„Hollandia és ezen belül Amszterdam a második otthonom, és a Concertgebouw együttese a legkedvesebb külföldi zenekarom. Az erős személyes kötődés miatt különleges öröm, hogy most hozzájárulhatok egy holland–magyar kulturális találkozáshoz, hogy a két kedvenc zenekarom tagjai egy színpadon találkoznak, hogy bemutathatom Hollandiában Kelemen Barnabást és Magyarországon a Jussen-fivéreket, akik saját hazájukban ünnepelt sztárok. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország jobban megismerje egymást, egymás gondolatait, érzéseit, kultúráját” – teszi hozzá Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója.

Miho Hazama (forrás: bfz.hu)

A nyitókoncerten Hollandia egyik kedvenc nagyzenekara, a játékos, merész és stílusok vegyítésében igencsak jeleskedő Metropole Orkest mutatkozik be, akik eddigi pályafutásuk során olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Robbie Williams, a Woodkid, a Basement Jaxx vagy épp Bono. Állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama ars poeticája híven tükrözi a fesztivál üzenetét is: „Klasszikus zenét és jazzt tanultam, és ha választanom kéne közülük, inkább azt mondanám, híd szeretnék lenni a műfajok között” – fogalmazta meg egy interjúban.

Hozzájuk hasonló bátorság és kísérletezőkedv jellemzi a szaxofonos Tineke Postmát, aki mára nemcsak az európai kontinens, de a tengerentúl jazzrajongóit is meghódította, osztozott a színpadon Wayne Shorterrel és Herbie Hancockkal is, a Fesztivál Színházban pedig Tristan Renfrow dobossal és Fenyvesi Márton gitárossal készül lenyűgözni a hallgatóságot a tagok új szerzeményeivel és élvezetes improvizációival. Elsősorban – de nem kizárólag! – a könnyedebb műfajok kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot a magával ragadó roots rockot játszó Dawn Brothers és a tiszteletbeli magyarként szeretett osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov közös koncertje, míg a simogatóan dallamos zongoramuzsika szerelmesei Joep Beving játékát hallgatva töltekezhetnek. 

Dawn Brothers – Ripoff Raskolnikov Band (forrás: bfz.hu)

A közel két héten át zajló eseménysorozaton klasszikus zenéből sem lesz hiány: a fesztivál társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén a legendás Louis Andriessen egy műve mellett Beethoven Eroicája és Mozart saját maga és testvére számára komponált darabja is felcsendül, utóbbi a testvérpár-zongoraduó, Lucas és Arthur Jussen előadásában, az est karmestere pedig természetesen Fischer Iván lesz. Kelemen Barnabás szólójával és ugyancsak Fischer Iván vezényletével lép fel a nagy múltú Amszterdami Concertgebouw Zenekara, a hangverseny programjában Beethoven V. (c-moll, „Sors”) szimfóniája mellett Bartók Béla Táncszvitje és Hegedűversenye kapott helyet. Az Európai Hidak zárókoncertje rendkívüli izgalmakat ígér: a Műpában nagy hagyományokkal rendelkező Orgonapárbajban ezúttal a kiváló holland orgonaművész, Sietze de Vries vállalkozott arra, hogy Fassang Lászlóval közösen a XVI–XVII. század fordulójának egyik amszterdami mestere, Jan Pieterszoon Sweelinck művészetébe engedjen betekintést.

A fesztiválon a filmművészet elkötelezett híveit is számos kecsegtető program várja: Réz András filmesztéta vezetésével olyan holland vonatkozású moziremekeket tekinthetnek meg (újra), mint a Leány gyöngy fülbevalóval és az Éjjeli őrjárat.

Bővebb információ az Európai Hidak Fesztiválról a Műpa weboldalán és a linken.

Nyitókép: Joep Beving (fotó: Rahi Rezvani/mupa.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!