by artisbusiness.hu 2023. May 27.

„Ez egy kísérlet, a kíváncsiság hajtott” – Vámos Miklós új könyvét mesterséges intelligencia illusztrálta

A várhatóan novemberben megjelenő Szív és Lélek az első magyar mesekönyv, amelyet hivatalosan is mesterséges intelligencia illusztrált.

„Ez egy kísérlet, a kíváncsiság hajtott. Viszont a mesekönyv története is indokolta, hogy új utakat keressünk. A Szív és Lélek arról is szól, mennyire hasznos tud lenni, ha valaki innovatív. Ha elhagyja a szokványost” –  mondta Vámos Miklós a Jazzy Rádióban, annak kapcsán, hogy a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

A Szív és Lélek főszereplői nanorobotok, „akiket” egy orvos gyógyító célzattal juttat az emberi szervezetbe. Az apró mesehősök beszélnek, mozognak, haladnak a véráramban, és teljesíteni szeretnék a feladatot, amit beléjük programozott a professzor.

„Az orvostechnológiai téma miatt szinte adta magát, hogy MI-t használjunk az illusztrációkhoz. De a Szív és Lélek nem csak erről szól. Vajon mi tesz minket emberré? Mi a Szív és a Lélek?” – teszi fel a kérdést az író.

A mesekönyvben két történetet olvashatunk: a Szív, valamint a Lélek gyógyításának történetét, amelyeket a szerző ikermesének nevez. Mindkét történetben egy idős professzor nanorobotokat helyez egy-egy beteg ember testébe. Az első alkalommal egy idős ember, a második alkalommal egy kislány vérerébe kerülnek a robotkapszulák. Az első mesében a szív, a másodikban az agy gyógyítása a feladatuk. A szív és az agy két szinten jelenik meg a mesékben: emberi szervként és az érzelmek, a gondolatok hordozóiként. Míg a fizikai valóság nagyon könnyen bemutatható és leírható, addig az érzelmek kialakulása, a lélek fogalma és működése már sokkal nehezebben érthető meg. Vámos Miklós kérdez, kérdéseit pedig szép szimbólumokkal, a gyerekek nyelvén teszi fel. Közös gondolkodásra hív, amelyben sokat segítenek az illusztrációk.

forrás: Athenaeum Kiadóforrás: Athenaeum Kiadó

„A MidjourneyMI egy mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftver, amely a felhasználók által megadott angol szövegből és néhány paraméterből, valamint feltöltött fotókból nagyon rövid időn belül generál nagy felbontású képeket. A technológia nem csupán létező fotókat ollóz össze, hanem olyan képi tartalom előállítására is alkalmas, amely a valóságban nem létezik. Ismer művészeket, híres embereket, stílusokat és korszakok, emellett pedig ismeri a fotózási szakkifejezéseket is – mondta az Athenaeum Kiadó munkatársa, Kiss Viktor.

„Ez az alkalmazás, és a hozzá hasonló megoldások, rendkívüli sebességgel fejlődnek. Jellemzőjük, hogy minél többen és többet használják a felhasználók, annál ügyesebb lesz maga a program is. A Midjourney MI illusztrációs célra történő használatának akadnak hátrányai is, például a szoftver nem képes ugyanazon karaktert képről-képre, ugyanolyan formában megjeleníteni, sem megjegyezni, így  nem lehet újra előhívni és egy más jelenetbe belehelyezni. Az illusztrációk utólagos szerkesztése, egységesítése ezért sok esetben elkerülhetetlen” – tette hozzá.

Vámos Miklós a Szív és Lélekről:

„Egyszer volt, hol nem volt, hajdanában danában, volt egyszer egy regény, a címe: Zenga zének. Az első sora: »Nincs szebb könyv szívnél és léleknél.« Imakönyv bevezetőjéből vette a szerző, valami Vámos Miklós. E tőmondat azóta újra meg újra fölzeng benne. Hol a szívében, hol pedig a lelkében. Kiskorában úgy képzelte, lehetetlen, hogy a gyerekek és a felnőttek szíve ugyanolyan alakú, anyagú és színű legyen. Hiszen akkor miért bánnának a felnőttek úgy a gyerekeikkel, mintha azok nem nyiladozó értelműek volnának, hanem ütődöttek? A lelkekről nem is beszélve.

Ikermese található e kötetben, avagy páros mese. Összetartoznak. Úgy képzelem: kezdetben a szülők olvassák föl a gyerekeknek, később a gyerekek a szülőknek, netán egymásnak. Ezért ajánlom az olvasni tudóknak. Persze, nemcsak a betűket olvashatja az elme, hanem azt is, amiket mögéjük rejtett a szövegek írója. Ehhez kívánok annyi örömöt és élvezetet mindenkinek, amennyit én éreztem, amikor kitaláltam és mondatokba öntöttem.

Utóirat. Ez a kiadvány más szempontból is izgalmas: Magyarországon még aligha készültek címlapok és könyvillusztrációk mesterséges intelligencia (MI) segítségével. Fölteszem, mire nyájas olvasóimhoz eljut, ők nálam már sokkal jobban fogják tudni, hogy mi fán terem az Artificial Intelligence, és mire jó."

Várható megjelenés: 2023. november 3.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép:  Két illusztráció a mesekönyvből (forrás: Athenaeum Kiadó

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!