by artisbusiness.hu 2023. Jul 04.

Felavatták a Deim-szobrot Szentendrén

– A Deim Pál térre megálmodott mű közösségi összefogással valósult meg

Az ötvenhat színes zománctáblával borított köztéri alkotást a művész születésnapján, június 29-én avatták fel. A 3×3 méteres köztéri szobor megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta.

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Farkas Ádám szobrászművész és Deim Réka művészettörténész. Az ünnepi hangulatot a kiváló muzsikus, Borbély Mihály szaxofonjátéka tette teljessé.

Borbély Mihály (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)Borbély Mihály (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

„A szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című terve alapján valósult meg, amely több szempontból egyedülálló a művész életművében. Egyrészt ez az egyetlen zománc technikájú alkotása, másrészt számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amely nem megemlékezési funkciót lát el. Azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen, illetve markáns jelenlétével identitást kölcsönözzön neki” – mondta Deim Réka művészettörténész, a művész unokája, a MűvészetMalomban 2022-ben és a Virág Judit Galériában 2023-ban megrendezett Deim Pál: Csendek című életműtárlat kurátora.

Fotó:Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi CentrumFotó:Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Hozzátette, Deim Pál 1976-ban vett részt a magyar zománcművesség egyik központjának számító kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep frissen létesült művésztelepén, melynek fókuszában az építészethez kapcsolódó projektek álltak. Ebben a kontextusban született meg a szoborterv, hogy hozzájáruljon egy új lakótelep élhetőbbé tételéhez.

Az eredeti elképzelés nem valósult meg, de Szentendre városa és a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022-ben, a művész születésének kilencvenedik évfordulóján úgy döntött, felállítja a szobrot a Deim Pálról frissen elnevezett téren.

Prosek Zoltán (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)Prosek Zoltán (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

A Tájékozódási plasztika így betöltheti eredeti funkcióját, és erősítheti a város kreativitásra és művészetre épülő identitását. Azt az irányt képviselheti a Szentendrére érkező lakók és látogatók számára, amelyet Deim Pál személye is megtestesített: az ésszerű modernizáció és a múlt értékeinek őrzése közötti egyensúlyt.

-----------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk. 

Nyitókép: Deim Réka a szobor előtt állva (fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!