by MTI 2021. febr 28.

Félmillió dollárért kelhet el a „lótuszcsésze”

A különleges régiséget tavaly fedezték fel New Havenben, Connecticut államban.

Félmillió dollárért (148 millió forintért) kelhet el a Sotheby's New York-i márciusi árverésén egy kivételesen ritka, XV. századi virágos kínai csésze – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

A Ming-dinasztia korából származó, kék-fehér színezésű, 15 centiméter átmérőjű ivócsészét, amelyet lótusz, krizantém, bazsarózsa és gránátalmavirág motívumokkal díszítettek, az uralkodó udvara számára rendelték meg.

A csészét tavaly fedezték fel New Havenben, Connecticut államban. Az árverési ház nem fedte fel az eladó kilétét, de a Sotheby's kínai művészeti szakértője annyit elárult, hogy az illető 35 dollárért (10 ezer forintért) vásárolta meg. A szakértők szerint a műtárgy az 1403 és 1424 között uralkodó Jung-lö császár udvarából származik. „Lótuszcsészeként” emlegetik, mert lótuszbimbóra hasonlít, értékét 300-500 ezer dollárra teszik.

Jung-lö császár uralkodása alatt – az udvar jelentős megrendelései miatt – átalakult a porcelánművesség. A Sotheby's szerint mindössze hat hasonló porcelán maradt fenn ebből a korszakból, ezek a műtárgyak egyebek mellett a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban, valamint a londoni British Múzeumban és a Viktória és Albert Múzeumban láthatók.

A csészét március 17-én, a Sotheby's Ázsia hetén bocsátják árverésre.