by artisbusiness.hu 2023. Jun 05.

„Fényképezőgép”, amely MI-t használ a képek készítéséhez

Egy dán művész olyan, objektív nélküli „fényképezőgépet” hozott létre, amely a mesterséges intelligencia segítségével, a földrajzi adatok felhasználásával készít képeket.

Bjørn Karmann Paragraphica névre keresztelte a masinát. A kamera megjeleníti az aktuális tartózkodási hely leírását – beleértve a földrajzi pozíciót, az időjárást, sőt a napszakot is –, és ezt a szövegfolyamot alakítja át „fotóvá”: az exponálógombot lenyomva szcintigráfiás* ábrázolást készít a leírásról. Az eszközt használók három gombbal szabályozhatják a képkészítést. A fényképezőgép szürreális külsejét a csillagorrú vakond ihlette; az állat vak, így ahelyett, hogy fény segítségével látna – ahogyan a hagyományos kamerák –, az orrán keresztül érzékeli a környezetét.

*Szcintigráfia: izotóp segítségével végzett képalkotó eljárás

Az Amszterdamban élő művész a kamera elkészítéséhez egy Raspberry Pi 4 elnevezésű hardvert használt, amely tulajdonképpen egy bankkártya méretű, egylapos számítógép, valamint egy egyedi elektronikával ellátott 3D-nyomtatott házat. A szoftver Noodl és Python kódoláson fut a Stable Diffusion API-val. (Utóbbi egy nyílt forráskódú szöveg-kép modell, amely képek generálására szolgál.) Lényege, hogy a kis szerkezet lehetővé teszi, hogy az emberek, úgy lássanak, mint egy AI-program.

Karmann egyébként nem tervezi piacra dobni a különleges „fényképezőgépet”. Művészeti projektjével csupán a mesterséges intelligencia szerepére akarta felhívni a figyelmet.
------------
(Forrás: artnet.com)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Bjørn Karmann a különleges fényképezőgéppel (forrás: bjoernkarmann.dk/project/paragraphica)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!