by Szabó Ágnes 2022. Apr 15.

„Ferenc József figurája különleges számomra”

– Interjú Jannik Schümann-nal, akit a Sisi című sorozatban láthat a közönség

Jannik Schümann talán még kevéssé ismert Magyarországon, pedig számos szerepben láthattuk már itthon is, például a Barbarában, a Charitéban és a Közel a horizonthozban. A Hamburgban született színész először kilencévesen állt a világot jelentő deszkákon. Azóta eljátszott közel hatvan szerepet, és nyert néhány olyan fontos díjat, mint a New Faces Award és a Jupiter Award, ami a Cinema újság közönségdíja. Április 17-én és 18-án az RTL Klub Sisi című sorozatában láthatjuk újra, Ferenc Józsefként.

Fotó: RTL Klub

Fiatal, harmincéves, ehhez képest meglehetősen hosszú színészi pálya áll már ön mögött, hiszen kilencévesen lépett először színpadra egy musicalben, Mozart szerepében. Azóta számos fő- és mellékszerepet játszott. Hol helyezkedik el Ferenc József karaktere a szerepei listáján? Listázza-e őket egyáltalán?

Vicces kérdés, még soha nem versenyeztettem meg a szerepeimet. De Ferenc József figurája mindenképp nagyon különleges számomra. Sok faktor játszik ebben szerepet. Először is ez a sorozat és ez a szerep Sisi újragondolása, aki egyike a legfontosabb női történelmi alakoknak. Férje, Ferenc József hihetetlenül hosszú ideig kormányozta Ausztriát, és nagyon magas kort ért meg császárként. Ugyanakkor Sisi és Ferenc József már ikonikus figurákká váltak az 50-es évek Ernst Marischka-filmje által. Nem akárkinek léptem a nyomdokaiba. Ezért is olyan fontos Ferenc József karaktere számomra, meg azért is, mert nem valami új, amiről az emberek még soha nem hallottak, hanem mivel ismerik a karaktert a történelemből és a korai Sisi-filmből, bizonyos elvárásokat is támasztanak a sorozattal szemben. A szakmai pályafutásomban is fontos, mert nagyon szeretem a musicaleket, és a Sisinek van egy musical változata is Ausztriából. Gyerekkoromban én ezt láttam először, nem a filmet, és többször is megnéztem. Jobban ismertem tehát a musical verziót, mint a korábbi filmes feldolgozásokat. A musical is egy reálisabb, történelmileg hitelesebb verzióját mutatja meg Sisinek. Szóval, én Ferenc Józsefet már gyerekkoromban is ismertem, úgymond, jóban voltam vele régóta. Mielőtt a castingra mentem, meghallgattam a dalokat, amiket Ferenc József énekel a musicalben. Most azonban egészen másként, a mai kor szemüvegén keresztül néztem, és a dalszövegekre mint a szerepem alapjaira tekintettem, hogy azokból kiindulva bontsam ki a karaktert.

Sisi szerepében Dominique Devenport (fotó: RTL Klub)

Jó, hogy említi a musicalt, de azt hiszem, a világ azért Sisit és Ferenc Józsefet még mindig az 1955-ös film alakjaival, Romy Schneiderrel és Karlheinz Böhmmel azonosítja. A mostani sorozat mennyire remake-je a korábbi filmnek? Mit gondol, mit próbál meg a sorozat máshogy elmesélni? Hova helyezi a hangsúlyokat 2022-ben?

A mi sorozatunkat nem nevezném remake-nek. Természetesen a középpontban ugyanazok a történelmi figurák állnak, de semmi esetre sem az volt a cél, hogy a régi filmet újrafogalmazzuk. Máshogy közelítettük meg az anyagot, újrainterpretáltuk. De nem a tartalmat változtattuk meg, hanem figyelembe vettük, hogy ma az emberek máshogy néznek filmeket, más történetmesélést várnak, mint az 50-es években, és mindezt bele is építettük a filmbe. Szóval, azt mondanám, hogy hozzászabtuk a történelmi alapanyagot a XXI. századhoz. Mi egy izgalmas thrillert, drámát és szerelmi történetet mesélünk el. Úgymond megpróbáltuk a karaktereket kevésbé giccsessé és romantizálttá tenni, ettől megszabadítottuk őket. Hiszen Sisi és Ferenc József közt nem szerelem volt az első látásra, és aztán boldogan éltek, míg meg nem haltak. A valóságban Sisi egy tizenöt éves lányka volt, aki a nagy bajor szabadságból megérkezett a bécsi udvarba, és ott egy aranykalitkába dugták, az oldalán egy férfival, aki minden erejét annak szentelte, hogy fenntartson és vezessen egy két országból álló monarchiát, és aki ezért háborúkat folytatott. A nők ebben a korban nem voltak egyebek, mint szexuális tárgyak. A megismerkedésük után mindkettőjüknek újra kellett definiálnia magát, és életük során többször vissza kell találniuk egymáshoz. Ez a mi történetünk.

Milyen korosztályt próbálnak megszólítani a filmmel?

Szerintem, – de több emberrel beszéltem, akik látták a sorozatot, és szerintük is – sikerült úgy megcsinálunk, hogy tulajdonképpen minden korosztálynak szól. Mindenki tud vele mit kezdeni, és ahogy elmeséljük, a film modern stíluselemivel, azzal a fiatalabbakat is próbáljuk a képernyő elé vonzani.

Fotó: RTL Klub

Sisi a magyarok királynéja is volt és Ferenc József a magyarok királya. Ön szerint máshogy fogja fogadni a magyar közönség, mint a német?

Tudom, hogy a magyarok máshogy tekintenek a monarchiára, mint mi németek. Izgalmas kérdés, amit igazából nem is tudok megválaszolni. Áprilisban kezdjük a második évad forgatását, most olvasom a forgatókönyvet, ahol a magyar szabadságharc nagyon domináns szerepet játszik.

Ha végignézzük a szerepeit, megállapíthatjuk, hogy sokkal inkább a tévéfilmes szerepek dominálnak, mintsem a mozifilmesek. Tudatos döntés-e ez? Vagy igazából nem tesz különbséget film és film között?

Nem, nincs mögötte tudatosság, egyszerűen úgy alakult, hogy az utóbbi években sok sorozatban játszottam. Az utolsó mozifilmem a Közel a horizonthoz volt 2019-ben. Szívesen dolgoznék újra mozifilmben, ha lenne rá lehetőségem. Készen állok rá.

Saját döntése, hogy mit vállal el, vagy áll ön mögött egy menedzsment, amely terelgeti?

Az van, hogy ha belekezdek egy sorozat forgatásába, akkor az annyi időre lefoglal, hogy blokkolja a többi munkát, mert nehéz összeegyeztetni. Most, hogy elkezdjük a Sisi második évadát, áprilistól augusztusig „kivonódom” a piacról, mert nem lesz másra időm. Persze lehetne kicsit taktikázni, hogy visszautasítok szerepeket tévéfilmekben vagy sorozatokban annak a reményében, hogy beesik egy mozifilm, de erre nehéz hatással lenni. Szeretném azt hinni, hogy mindig aszerint döntök, melyik projektet találom izgalmasnak.

Fotó: filmkatalogus.hu

Ennyi szereppel és díjjal a háta mögött hogy tekint magára? Megmaradt szuverén művésznek, vagy már brandnek számít?

Ezt még én sem kérdeztem meg magamtól soha. De szeretnék magamra mint független művészre tekinteni. Annyira azért vagyok hiú, hogy abba ne fussak bele: valaki azért gondolkodik bennem, mert van nevem. Szeretném, ha azért kapnék meg egy szerepet, mert úgy vélik, képes vagyok eljátszani, nem pedig azért, mert már eljátszottam öt hasonlót, és azt gondolják, hogy hatodszorra is sikerülne. Ha ilyenbe futnék bele, visszautasítanám. Szóval, inkább új kihívásokat keresek. Ez az utóbbi években elég jól sikerült. Nagyon szerencsés és boldog vagyok, hogy ennyiféle szerep talált meg, ilyen sokfélét játszhattam.

Amiben kicsit dominálnak a krimik.

Így van, kezdő koromban sok krimiben játszottam, de eltérő karaktereket. Német „betegség”, hogy nagyon szeretjük a krimiket.

Fotó: Annette Ried/DPA

2020-ban nagyon bátor dolgot tett: nyíltan felvállalta, hogy meleg. Sokat őrlődött azon, hogy megtegye-e? Félt-e attól, hogy milyen lesz a nyilvánosság megítélése, negatív hatással lesz-e a karrierjére? Bár a német társadalomban ez nem téma, ott nyitottak az emberek.

Igen, valószínűleg sokkal nyitottabbak, mint mondjuk Magyarországon. Persze töprengtem rajta, de nem féltem. És ha féltem volna is, legyőztem volna a félelmemet, mert szerintem ennyivel tartozom a melegközösségnek és annak, hogy egy nyitottabb, elfogadóbb társadalomban éljünk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez a helyes döntés és a helyes irány. Abszurd, hogy 2020-ban ebből még problémát csinálunk. Sokan nem vállalják fel, és ezen akartam változtatni.

Mik voltak a reakciók?

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Mondjuk a környezetemben és a filmes világban ez nem volt titok addig sem. A nyilvánosság nem tudta, de azt éreztem, hogy sokan hálásak nekem, amiért végre megtette valaki. Talán az időzítés is jó volt, a koronavírus miatti lezárások kellős közepén, amikor az embereknek volt végre idejük egy kicsit befelé figyelni. Szóval, nem bántam meg, sőt újra megtenném.

Milyen szerepek várják a közeljövőben? Mennyivel előre látja a karrierje alakulását?

A Sisi forgatása után, ősszel folytatok egy másik sorozatot, amit már télen elkezdünk.

Szerepel a terveiben vagy az álmaiban nemzetközi karrier is, vagy csak a német nyelvterületre tervez?

Nyitott vagyok rá. Párszor már beleszagolhattam a nemzetközi filmes világba. Örülnék, ha jönne ilyen felkérés, a menedzsmentemmel együtt dolgozunk rajta. Nagyon szeretnék egyszer egy kalózos filmben játszani.

Nyitókép: Jannik Schümann Ferenc József császár szerepében (fotó: RTL Klub)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!