by artisbusiness.hu 2021. Apr 25.

Fókuszban: Írország

A nyomtatott Art is Business áprilisi száma Írországot helyezte a középpontba. Ebből az alkalomból Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete köszöntötte az olvasókat.

Előszó

Kedves Olvasók!

Örömmel fogadtam a felkérést, hogy én írjam az Art is Business e havi számának előszavát. Hiszem, hogy az ír tapasztalat remek példa arra, hogy az üzleti és a művészeti világ együttműködése kölcsönös előnyökkel járhat, egyúttal kézzelfogható hatással lehet a közjóra is. A kultúra nemcsak felemelő élményeket nyújt mindannyiunknak, de kommunikációs csatornaként is szolgál, új gondolatokat juttat el az emberekhez, és eszközt teremt ahhoz, hogy jobban megértsük magunkat és a világot. A művészetek fontos értékekre tanítanak, és segítenek összehozni a társadalom tagjait, közösségformáló erejük van. Ezért is tartom rendkívül fontosnak hogy támogassuk és a lehető legszélesebb közönségréteghez eljuttassuk, mindenki számára elérhetővé tegyük a kultúrát, a művészeteket.

A vállalati szponzoráció komoly támasza lehet ennek a gazdaságilag is jelentőségteljes szektornak. Sajnálatos módon a kulturális szcénára aránytalanul nagy hatást gyakorolt a COVID-19-járvány, és bár az üzleti élet szereplői is nagy kihívásoknak néznek elébe, jelen helyzetben még fontosabb a művészetek támogatása. Ez a cégek számára is rengeteg előnnyel jár, segít kidomborítani egy vállalat kultúráját, értékeit, és ami még ennél is fontosabb: segít szoros kapcsolatot építeni a közösséggel, és hozzájárul a vállalatok társadalmi felelősségvállalásához.

A nagykövetek, nagykövetségek fontos szerepet játszhatnak a művészetek támogatásában, és előmozdíthatják a határokon átívelő együttműködéseket. A művészet és a kultúra segít abban, hogy nemzetek, országok megértsék egymást – ha jobban ismerjük, elfogadjuk egymást, könnyebb közös nevezőt találni, együttműködni, üzletet kötni. Írország külpolitikájának már jó ideje szerves része a kulturális diplomácia. Nagykövetségeink a világ minden táján együttműködnek a művészeti élet szereplőivel, hogy népszerűsítsék az ír kultúrát és kreativitást, így növelve Írország láthatóságát, nemzetközi hírnevét, összekapcsolva a világ ír közösségét és Írország barátait. Ezt gyakran vállalati partnerekkel együttműködve érjük el.

A kulturális kötelék Írország és Magyarország között kimondottan szoros. 2019-ben, amikor megérkeztem Budapestre, nemcsak azt fedeztem fel örömmel, hogy milyen nagyra becsülik az ír kultúrát Magyarországon, hanem azt is, hogy milyen gazdag és sokszínű a magyar művészet. A Nagykövetség művészeti projektek széles palettáját támogatja. Legutóbb Tata városával együttműködve rendeztünk kiállítást Martyn Ferenc műveiből, akinek ükapja Írországból származott, és akinek a művészetét az ír természeti és kulturális örökség inspirálta. Emellett idén a Szent Patrik-napi ünnepségek részeként versenyt hirdettünk fiatal, kortárs magyar művészeknek. A verseny résztvevői az ír kulturális örökségből, valamint a világszerte elismert ólomüveg művész, Harry Clarke munkájából merítettek ihletet egy ólomüveg ablak megtervezéséhez. Ezek a projektek nem csupán a művészek közvetlen támogatását szolgálják, hanem a nagyközönség számára is hozzáférhetőbbé teszik a művészetet, és új együttműködésekre adnak lehetőséget, más szektorokban is megerősítik bilaterális kapcsolatainkat.

Írországban fontos tradíciója van az állami és a magánszektor együttműködésének a művészeti élet támogatásában. Reméljük, tapasztalataink inspirálóan hatnak másokra is. Nagy örömömre szolgál, hogy az Art is Business áprilisi számának fókuszában Írország áll. Olvassák örömmel!

Ronan Gargan,
Írország magyaroszági nagykövete

Fotó: Bielik István

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!