by BAZSÓ Borka Eszter 2023. Oct 03.

Futurium, a jövő múzeuma

A 2022-ben megnyított múzeum alapvető témája és kérdése: Hogyan akarunk élni?

Berlin, az örök nyüzsgő város, tele programokkal és izgalmas eseményekkel. A német főváros mindennapjaiban a környezetvédelem és a fenntarthatóság is fontos szerepet kap. A Brandenburgi kapunál megrendezett klímasztrájkok, Fridays for Future alálkozók, folyamatos részei Berlin életének. A jövőnkről szóló diskurzusok a fiatalabb generációk számára égető kérdésnek számítanak. Erre hívják fel a figyelmet a péntekenként tartott tüntetések során a parlamenti negyedben, ott, ahol a jövőről is döntenek. Nem messze onnan a Reichstag után, a Spree túloldalán található a Futurium, a jövő múzeuma.

Fotó: David von BeckerFotó: David von Becker

A 2022-ben megnyitott múzeum alapvető témája és kérdése: Hogyan akarunk élni? Ezt az egyetlen kérdést járja körbe a múzeum különféle eszközök és ötletek segítségével. Választ viszont nem kapunk, azt a látogatóknak maguknak kell megtalálniuk a saját életükre vonatkozóan.

A közel ötezer négyzetméter területű múzeumban a látogatók három szinten fedezhetnek fel lehetséges jövőképeket. Több szakterület találkozásából, mint a tudomány, kultúra, politika, gazdaság, társadalomtudomány, olyan összetett tartalom kristályosodik ki a múzeumban, ami ennek köszönhetően, sok különböző szempontot mutatva segít a látogatóknak a válaszkeresésben. Ezeket egészítik ki a programok, kísérletek, koncertek, workshopok és viták. A múzeum egy olyan interaktív térré változik, ahol a látogató része lehet a kiállításnak, ahol ő maga dönthet kérdésekben és adhatja meg saját válaszát.

A kiállítótér három részre osztható, az egyik a környezetről szól, a másik az emberi szokásokról, míg a harmadik a technikai vívmányokról. A kiállítórészek szinte minden eleme interaktív, hiszen a lényeg a válaszkeresés és az aktivitást igényel. A terekben többnyire kérdéseket tesznek fel, ahol a látogatónak kell megadnia az általa kedvezőnek tartott választ. Olyan kérdések jelennek meg, mint például: hol fogunk élni, dolgozni, lakni? Miről mondanánk le a jövőnkért? Hogyan fog fejlődni az egészségügy? A sok kérdés, sok gondolkodással jár. Itt található még egy elmélyülésre is alkalmas tér, hatalmas hintákkal és pihenőfelületekkel, ahol a látogatók eltöprenghetnek a gyakorta igen nehéz kérdéseken.

A legalsó szinten alakítottak ki kreatív műhelyeket, és a jövő laboratóriumát, ahol még interaktívabban lehet felfedezni a jövőt. Vannak 3D-s nyomtatók, lehet robotokat programozni, különböző prototípusokat tesztelni. Olyan dolgokkal találkozhatunk itt, amik azt mutatják, milyen rohamosan fejlődik a világunk, a sokszor még szokatlan dolgokkal itt találkozhatunk talán elsőször, amik aztán később akár a mindennapjaink részévé is válhatnak. A laboratóriumi rész és a kiállítás is felkészít arra a nagy változásra, amit rohamlépésekben fejlődő világunk tartogat nekünk, és elgondolkodtat, vajon hogyan akarunk élni.

A választ keresve, a Futuriumot elhagyva, eldönthetjük, hogy vajon csatlakozunk-e a közelben lévő Brandenburgi kapunál zajló Fridays for Future mozgalomhoz, vagy más módon veszünk részt a jövőnkről szóló diskurzusokban.

https://futurium.de/en
https://www.instagram.com/futuriumd/

A szerző a Néprajzi Múzeum nemzetközi kapcsolatainak referense

Fotók: Futurium.de

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!