by artisbusiness.hu 2024. May 16.

Good vibes only?, Wiener Festwochen, Csinibaba Táncdalfesztivál, Hegyizene

– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Good vibes only?  – Új videósorozat Tillával és a Katona József Színház fiatal művészeivel!

2024. május 13-án Good vibes only? címmel nyolcrészes, saját gyártású videósorozatot indított a  Katona, melynek célja, hogy a nézők jobban, mélyebben megismerhessék a társulat legfiatalabb tagjait. A résztvevők a népszerű előadásokban (Extázis, EMBTRAG, Magányos emberek) is felmerülő, Y-Z generációt érintő legfontosabb témákat járják körül Tillával. Ilyen téma például a social média hatása, a szorongás, az útkeresés, a bizonytalan jövőkép, a megélhetés, a lelki és mentális egészség, a testkultusz, a baráti, családi, párkapcsolati dinamikák, a menni vagy maradni kérdéskör, de a szerhasználat és a mesterséges intelligencia térnyerése is.

A beszélgetések kötetlen, játékos formában zajlanak. Egy hónapon keresztül hetente két részt publikálnak a Katona József Színház közösségimédia-felületein.

Alkotók:

Műsorvezető: Till Attila
. Közreműködő színészek: Béres Bence, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Pásztor Dániel, Rujder Vivien, Tóth Zsófia, Vizi Dávid.
 Szerkesztő: Kazimir Annamari, 
kreatív koncepció: Horváth Máté, Tóth Franciska, Kazimir Annamari, Tilla, 
vezető operatőr: Meister Natália, 
operatőr: Kovács Bálint, Vincze Alina. 
vágó: Majszin Éva
, hangmérnök: Németh Ferenc, 
képvágó: Nagy Réka, arculat: Török Marcell, látvány: Tölli Judit
, világosítók: Pető Gergő, Bíró Tádé, főcímzene: Hunyadi Máté–Bencsik Levente (Extázis). 
Producer: Dely Katalin, produkciós vezető: Horváth Máté.

A  színház partnereként a Moai Jungle, az ország legnagyobb szobanövényboltja Katona jelszóval 10% kedvezményt ad a vásárlásokból.

Forrás: vienna-atForrás: vienna-at

Wiener Festwochen – Bécsi Fesztiválhetek

2024. május 17–június 23.

A 2024-es Bécsi Fesztiválhetek programja színházi, opera-, egyéb zenei, tánc-, performansz- és képzőművészeti produkciókkal a művészeti és kulturális színtér sokszínűségét tükrözi. A Wiener Festwochen 2024-et a szervezők a művészet és a közéleti aktivitás kapcsolódási pontjának tekintik.

Ki, ha nem mi? Mikor, ha nem most?  Bécs, a modernitás fővárosa most egy második modernitást hirdet – több száz bécsi, osztrák, valamint a világ minden tájáról érkező értelmiségi, művész és polgár társaságában” – mondják a szervezők. A fesztivál középpontjában az ellenállás és a forradalom témái állnak. Kirill Szerebrennyikov orosz disszidens például az ellenállás körképét hozza el a Prágai tavasztól napjainkig a BAROCCO-val a Burgtheater színpadára, míg a Oksana Lyniv ukrán karmester Jevhen Stankovych Kaddish Requiemjét, és a bécsi Konzerthausszal együttműködve állást foglal a háború ellen.

A multidiszciplináris művész, nora chipaumire élő mozgáselőadással kiegészített szobor–hang-installációban megeleveníti a „Dambudzo” szó rezonanciáit. Az afrikai Dambudzo Marechera, Steve Biko és Ngũgĩ wa Thiong aktivisták radikális gondolatait idézi, amelyek összefonódnak saját gondolataival és megélt tapasztalataival. Megmutatja a múltbeli gyarmati és a jelenkori új gyarmati irányítás elleni küzdelmet.  

A Bécsi Fesztiválhetek megnyitója – amelyet az ORF 2 csatorna élőben közvetít – 2024. május 17-én 21:20-kor kezdődik a Rathausplatzon. A megnyitón kikiáltják a Szabad Bécsi Köztársaságot. A városháza előtti nagyszabású ünnepségen a helyi és nemzetközi aktivisták és zenekarok nyilatkozatai, hozzászólásai az új himnusz közös eléneklésében csúcsosodnak ki.

A programsorozat összesen 34 helyszínen, többek között az alábbiakon zajlik: Burgtheater, Volkstheater, Volksoper, Rathausplatz, MuseumsQuartier (Halle E, Halle G, Vorplatz), Dschungel Wien, Kosmos Theater, Odeon, Theater Akzent, Theater Nestroyhof Hamakom, Wiener Konzerthaus, Strandbad Gänsehäufel.

A fesztivál szíve a Néprajzi Múzeumban található „Köztársaság Háza”, ahová minden bécsi meghívást kap. A szervezők a Klíma Biennáléval együttműködve fogadják a helyiek javaslatait, és figyelembe veszik a nemzetközi kezdeményezéseket is. A Bécsi Képzőművészeti Akadémia színpadtervező osztályának nyílt workshopjára is meghívják a közönséget. Szemináriumok, aktivistákkal és számtalan partnerszervezettel folytatott beszélgetések segítik elő az eszmecserét. A fesztivál végén mindezek eredményeit nyilatkozatban rögzítik, és kötelező érvényű szabályrendszerként ez adja majd a következő négy év fesztiválprogramjának alapját. A 2024-ea Bécsi Fesztiválhetek és a Bécsi Szabad Köztársaság az első fesztivál a történelemben, amely a közönséggel együtt alakítja ki saját alkotmányát.

A részletes program ITT olvasható.

Csinibaba Táncdalfesztivál – Budapest Park x Katona József Színház

2024. május 23. 19:00 (kapunyitás 18 órakor)

Budapest Park (1095 Budapest, Fábián Juli tér 1.)

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel idén újra megrendezik a Csinibaba Táncdalfesztivált.  A korábbi résztvevők mellett még több katonás színésszel, új énekesekkel, illetve extra dalokkal készülnek.

Az est gerincét a legendás Csinibaba című film betétdalai, illetve az 1960-as évek kultikus táncdalai adják, meglepő formákban, sajátos feldolgozásokban. A zenét a Meggyes Ádám vezette, fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített kísérőzenekar (Nart Orchestra) szolgáltatja, amelynek magja: Dési Tamás Guba,  dob, Matus Péter, basszusgitár (mindketten Irie Maffia), Csókás Zsolt, gitár és Premecz Mátyás, billentyűk (mindketten Kéknyúl). Hozzájuk pedig újabb és újabb katonás színészek és parkos előadók csatlakoznak. A Vajdai Vilmos rendezésében megvalósuló, egyedülálló koncert-show egy egészen különleges időszakba és miliőbe kalauzolja a nézőket.

Színészek:
Bányai Kelemen Barna, Bezerédi Zoltán, Béres Bence, Elek Ferenc, Fullajtár Andrea, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Jordán Adél, Kanyó Kata, Keresztes Tamás, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mészáros Béla, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Pásztor Dániel, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Rujder Vivien, Szacsvay László, Szirtes Ági, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Tóth Zsófia, Vajdai Vilmos, Vizi Dávid & Nagy Ervin & Thuróczy Szabolcs.

Zenészek:
Bagossy Norbert, Balla Máté, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, Beton.Hofi, Járai Márk, Jónás Vera, Kollár-Klemencz László, Lábas Viki, Nart Orchestra Bigband, Németh Juci, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Sisi, Vitáris Iván.

Alkotók a színház részéről:
Rendező: Vajdai Vilmos, dramaturg: Bíró Bence, látvány: Schnabel Zita, stylist: Giliga Ilka,  koreográfus: Duda Éva, korrepetitor: Wagner-Puskás Péter, videó: Török Marcell, Nagy Réka, fény: Pető Gergő, Bárány Bence, hang: Németh Ferenc, színpadmester: Fodor István, asszisztens: Fejes Vera, gazdasági vezető: Dely Katalin, marketingvezető: Horváth Máté, művészegyeztetés: Csontos Sarolta, produkciós vezető: Kazimir Annamari (Katona József Színház), Tűzkő Lili (Budapest Park).

Az esemény támogatója ezúttal is a Mastercard.

A koncertműsorra kizárólag állóhelyek válthatók. A teraszokon korlátozott számban székek találhatók, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Teraszjegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Hegyizene

Szendőfi Balázs természetfilmes legújabb alkotása a Pannon-síkság és az Erdélyi-medence között magasodó vízválasztó, az Erdélyi-szigethegység bérceinek életét, majd élet nélküliségét mutatja be. Az őstermészet érintetlen szépségét állítja kontrasztba az ember pusztításával.

A film mesélője maga a hegység. Női hangon avat be minket 145 millió éves múltjába, megmutatja csobogó vizeit, a Kárpát-medence legváltozatosabb karsztvidékét, amit nemcsak városi, de vidéki ember sem lát sokat. „A bántalmazott Természet üzen nekünk, ezt próbáltam átadni a filmmel – mondta a green.hu-nak Szendőfi Balázs. – Van az a mondás a legaljasabb emberekre, hogy az anyját is eladná. Most már épp ezt teszi az egész emberiség: a gazdasági növekedés lázában és a meggazdagodás reményében a saját anyánkat – az anyatermészetet – zsigereljük ki és bocsátjuk áruba” – fejtette ki az alkotó.

A film végén nincs konklúzió, sem feloldozás. Folytatása következik.

A Hegyizene vetítései:
május 24. Sajóörös
május 31. Verőce
június 1. Göd

A helyszíneket és a kezdési időpontokat Szendőfi Balázs a Facebook-oldalán teszi közzé. A vetítésekről a szendofi@gmail.com e-mail-címen lehet egyeztetni.

Nyitókép: Wiener Festwochen (fotó: C. Stadler / wikimedia.org)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!