by Kiss Dorottya Réka 2021. júl 14.

Gyönyörök Kertje és Fotójegyzetek Budapesten

A holland kultúra magyarországi jelenléte mindig is fontos volt a hollandok számára. 2021-től négy éven át egy speciális programsorozat keretében Magyarország kulturális prioritást élvez.

Két Hollandiához kapcsolódó, nagyszabású kültéri kiállítással találkozhatnak a főváros lakói és látogatói. Hollandia magyarországi nagykövetsége Claudia Küssel jelenleg Magyarországon elő holland, független kurátort bízta meg a kiállítások koncepciójának kidolgozásával és a tárlatok megszervezésével. Ő mesélt a részletekről.

Az egyik kiállítás, Fotójegyzetek (Photo Notes) címmel június 24-én nyílt meg a Madách téren, ez Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) fotográfiával foglalkozó holland konceptuális művész projektje. Eijkelboom önmagában egy jelenség. A bevásárlóutcákon sétáló, gyanútlan járókelők fényképezéséből szisztematikusan építette fel fotográfiai életművét. A világ nagyvárosaiban a tömegeken át bolyongva észrevétlenül készíti képeit, hogy aztán egy bizonyos módszertan alapján az egy helyen és időben készült, rács alapú elrendezésben egymás mellé rendelt képeken az emberi jellegzetességeket, a városi közösségek individuális megjelenésének és összehasonlításának archetipikus lehetőségeit megmutassa. A cél: láttatni, hogy a személyes megjelenésen át mennyire nem az egyéni, hanem a közösségi formák, a valahová tartozás jellegzetességei tükröződnek. Az eredményben pedig ott vibrál az emberi lét és a Zeitgeist monumentális reprezentációjává nemesült szándéka. A kiállítás különlegesége, hogy az installáció magában foglalja a művész – a kiállítás alkalmából – Budapesten készült munkáit is. A tárlat július 22-éig tekinthető meg.

A másik reprezentáció A gyönyörök kertje (The Garden of Delight) címmel július 29-éig hirdeti szintén fővárosi köztereken, Budapest Belvárosának huszonöt villamosmegállójában – az úgynevezett citylight fényreklámfelületeken – holland művészek, fotósok és tervezők munkáit. A produktumokban az a közös, hogy mindegyik különös kapcsolatban áll a virágokkal. A virágok Hollandia legfőbb szimbólumai közé tartoznak. Az ország globális nézőpontból egyet jelent a virágok hazájával, és a virág a mindennapokban sem hiányozhat az hollandok életéből. A virágok szépségének tapasztalása és metaforikus jelentésük Hollandiában mindig is elválaszthatatlanul összekapcsolódott a művészettörténettel és a vizuális kultúrával. A nehéz időszak, amelyet remélhetőleg magunk mögött tudathatunk, arra kényszerített mindenkit, hogy rengeteg időt töltsön a négy fal között, és ezzel a korábbiaknál elementárisabb erővel tudatosította bennünk, hogy nem csupán túlélésünkhöz, hanem általános jóllétünkhöz is elengedhetetlen a természet. A gyönyörök kertje vizuális látványosság, befolyásos alkotók autentikus megközelítéseinek gazdag gyűjteménye. A művészeti ágak sokaságát használva tükrözik a virágok és a növények világának gazdagságát, és reflektálnak ember és természet viszonyára, kulturális összefonódására. A kiállítás, valamint érdekes információk a művészekről online is megtekinthetők a thegardenofdelight.hu oldalon.

A járvány idején beszűkültek a lehetőségek a művészet és a kultúra élvezetére, ez motiválta a Holland Királyság Nagykövetségét a két köztéri kiállítás megszervezésére. Így mindenki számára lehetővé teszik a kiállítások megtekintését, kiállítóterek látogatása nélkül, a kültér által kínált maximálisan biztonságos körülmények között.

Hans Eijkelboom projektjének érdekessége, hogy első alkalommal mutatják be köztéri installációban, a megszokott múzeumi és intézményi megjelenés egyfajta kihívó reprezentációjaként. Az új kiállítási szerkezetben megjelenő munkái pontosan abba a kontextusba kerülnek így vissza, ahonnan származnak.

René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete

A villamosmegállókban kiállított munkák hasonló motivációval, de a valós tér adottságait kihasználva jelennek meg. A megállóban lévő fényreklámfelületek kínálnak kiállítóteret. A várakozás vagy érkezés leválasztott terei érdekes, kihívó körülményeket teremtenek egy-egy kép bemutatásához. A kint és bent, illetve a kültéri körülmények fogalmának újraértelmezésével próbálnak kapcsolatot teremteni, és a természet–művészet viszonyának definícióján keresztül mindenki számára elérhetővé válni.

A holland kultúra magyarországi jelenléte a hollandok számára mindig is fontos volt. 2021-től négy éven át egy speciális programsorozat keretében Magyarország kulturális prioritást élvez. Ez a két kiállítás a következő években szervezendő kulturális és művészeti projektek jelképes kezdete.