by Délmagyar/Szentesi Élet/artisbusiness.hu 2021. nov 10.

Halálra gázolt műtősnő árván maradt lányának gyűjtött dr. Sallai Dániel orvos-festő

„Hiszek abban, hogy a jótetteknek van közösségformáló ereje. Szeretnék segíteni.”

2021 szeptemberében Szegeden, tragikus autóbalesetben elhunyt Sallai Dániel egyik munkatársa, a szakorvosjelölt pedig elhatározta, hogy megpróbál segíteni néhai kolléganője egyedül maradt lányán. A szabadidejében festő sebész egyik festményét ajánlotta fel árverésre, hogy a liciten befolyt összeggel támogassa – írta a Délmagyar.

– Szeptember hetedikén, reggel fél hét körül ment munkába, amikor a zebrán átkelve egy teherautó elütötte – idézte fel Sallai Dániel a tragikus balesetet. – Tösmagi Gabriellával több mint öt éve ismertük egymást, rengeteget tanultam tőle – tette hozzá.

Sallai Dániel novemberben tesz általánossebész-szakvizsgát. Négy éve foglalkozik komolyabban a festészettel: az alkotás a pihenést, kikapcsolódást jelenti számára elsősorban, de a hivatását is nagyban szolgálja a hobbija, mivel az ecsettel végzett munka a kézügyességét is fejleszti.

Az orvos „Emelt fővel” című, szarvast ábrázoló olajfestményét bocsátotta árverésre, hogy ezzel is elhunyt kolléganője árván maradt lányát támogassa. – Gabriella egyedül nevelte a lányát, aki orvostanhallgató Szegeden. Tudom, mennyire nehéz az egyetem, az pedig szavakkal leírhatatlan, ha valaki elveszíti a szerettét, ezért szeretnék neki legalább ily módon segíteni – fogalmazott.

Sallai Dániel a közösségi oldalán indította el a licitet, ami október végéig tartott.

Fotó: Majzik Attila

Véget ért a licit, átadták az „Emelt fővel” című képet

Október 30-án éjfélkor járt le a licitálás határideje a szarvasbikát ábrázoló festményre, melyre német és spanyolországi ajánlat is érkezett – írta a Szentesi Élet. A kép Szvoreny László jóvoltából nem hagyja el a megyehatárt, mert az utolsó, 360 ezer forintos licit tőle érkezett. László, – aki nap mint nap annál a kereszteződésnél jár, ahol a baleset történt – elmondta: ez az összeg jó célt szolgál.

Tösmagi Gabriella 1989 óta dolgozott az egészségügyben, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Égés-Plasztikai Sebészeti Osztályán, Sallai Dániel 2015 óta ismerte őt. – Életvidám, szakmailag és emberileg is kiváló kolléga volt. Többször említette, hogy ez a kedvenc képe. Négy éve festek, azóta ez a hobbim. Hiszek abban, hogy a jótetteknek közösségformáló ereje van – mondta dr. Sallai Dániel, aki november 6-án Szentesen, a Szecessziós Házban adta át a megvásárolt képet Szvoreny Lászlónak.

Nyitókép: Dr. Sallai Dániel és Szvoreny László az Emelt fõvel címû festménnyel (fotó: Majzik Attila)