by timeout.com/artisbusiness.hu 2021. Mar 06.

Hans Christian Andersen ihlette mesemúzeum nyílik Dániában

Az író szülővárosa, Odense egy park- és kiállítótér-komplexumnak ad otthont.

Andersen történetei a biedermeier irodalom legjelentősebb meséi, szinte minden országban ismertek. Születésnapján 1967 óta évről évre megünneplik az International Children's Book Dayt (a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját). Emlékét élteti a nevét viselő kitüntetés, a Hans Christian Andersen-díj is. Az új dániai múzeum célja, hogy bemutassa a nagy mesemondó varázslatos világát – lenyűgöző kiállításokkal, kertekkel, valamint hang- és fényinstallációkkal. 

A több mint száz mesét (és közvetett módon egy egész kamionnyi Disney-filmet) jegyző dán szerző a kis vidéki városkában, Odense-ben nőtt fel, amely a régi hagyományok és a babonák helyszíne volt. A fiatal Hansot mélyen és szenvedélyesen elkötelezték az népmesék és a természet szeretete iránt az apjával tett erdei kirándulások. Az idén júniusban megnyíló, az író gyerekkori otthona közelében épült Hans Christian Andersen Múzeum névadója mesebeli univerzumának élményét kínálja a látogatóknak. Az intézmény kreatív igazgatója, Henrik Lübker szerint „Andersen művészi univerzuma egyszerűen magával ragadó, mert úgy fordítja ki a világról alkotott ismereteinket, hogy közben semmi mást nem tesz az elmozdított dolgok helyére. Meséi nem az egyetemes igazság, hanem egy nyitott, sokszínű világ felé mutatnak.”

Összetéveszthetetlen történetei 2021-ben egy úttörő múzeum alapkövévé válnak – az Andersen-ház az első a maga nemében. Nem arról beszél, ami „egyszer volt, hol nem volt”, hanem a mi időnkről szól: itt és most, nekünk. Nem Andersenről, hanem Andersenként beszél. Ragaszkodva ahhoz, hogy a mesék ma ugyanolyan élénkek és érvényesek legyenek, mint az 1800-as években, amikor írta azokat.

Forrás: timeout.com

A komplexum olyan helyen épült, ahol az eleven természet is jelen van. A lágy vonalú, hengeres szerkezetek, üveghomlokzatok természetes hatásúak, beleolvadnak a környeztbe. A keskeny faoszlopok „beltéri erdő” benyomását keltik, az épületek homorú tetőit lógó virágoskertek díszítik, a mesevilágélményt illúziókeltő hang- és fényhatások teszik még gazdagabbá. A látványos épületegyüttes egy kávézót, egy földalatti múzeumot és egy gyerekjátszóházat is magában foglal. 

Kengo Kuma építész és társai Andersen The Tinderbox (eredetileg: Fairy Tales) című történeteiből merítettek inspirációt, amely mesék főszereplői, a tündérek, a királylányok, a hercegek, a törpék és az erdei nimfák teljesen új világot rejtenek akár egyetlen fa alatt. „Az építészeti tervezés ötlete hasonlított Andersen módszerére: egy kis világ hirtelen nagyobb univerzummá tágul. A projekt az ajándékunk Hans Christian Andersennek, hogy köszönetet mondjunk mindazért, amit tanított nekünk” – mondta Kuma.

Odense megavonzerővé válik az Andersen-rajongók számára, ugyanúgy, ahogy Stratford-upon-Avon a Shakespeare-fanok körében, írja a timeout.com.

Fejléckép: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!