by Szentgyörgyi Rita 2023. Jul 19.

Három álmodozó olasz srác: Il Volo

Interjú a világhírű, sikert sikerre halmozó, októberben Budapesten is koncertező trióval

Ignazio Boschetto, a romantikus, Gianluca Ginoble, a kreatív, Piero Barone, a pragmatikus. Közismertebb nevükön: Il Volo, a világhódító olasz tenor- és baritontrió. Sokáig nem merték elmesélni odahaza, hogy Beyoncéval szelfiztek, Lady Gagával receptet cseréltek egy washingtoni szálloda konyhájában, Ferenc pápát egy laza helló”-val szólították meg a tiszteletére rendezett koncertjük után, Sharon Stone-nal baráti chat-váltásban vannak, Plácido Domingo maga ajánlotta fel, hogy vezényli a firenzei Három tenor tribute koncertjüket.

Ignazio Boschetto, Gianluca Ginoble és Piero Barone 2011-ben (forrás: mlive.com)Ignazio Boschetto, Gianluca Ginoble és Piero Barone 2011-ben (forrás: mlive.com)

A hagyományos olasz slágerektől a világ legismertebb dalain át a népszerű operaáriákig amolyan crossover-vonalat visznek. A tengerentúlon szinte előbb voltak ismertek, mint a hazájukban. 2009-ben, egyéni indulókként debütáltak a Ti lascio una canzone tehetségkutató műsorban a RAI 1 csatornán, ahol Michele Torpedine, az Andrea Bocelli karrierjét is elindító menedzser felfigyelt rájuk, összerakta őket, majd egyengette a nemzetközi pályájukat. Egy, a Universal tulajdonában lévő Geffen Recordsszal kötött kétmillió dolláros lemezszerződés eldöntötte az Il Volo jövőjét.

2010-ben egyedüli olasz előadókként meghívást kaptak Quincy Jones-tól a We Are The World for Haitira, ahol nyolcvan nemzetközi sztár, köztük Bono, Natalie Cole, Céline Dion, Lady Gaga, Enrique Iglesias, Carlos Santana, Barbra Streisand, Usher, és Will.i.am szerepelt. Amerikai televíziós show-műsorok, Billboard-jelölések és díjak, turné az USA-ban, Kanadában; nemzetközi sikerekkel felvértezve 2015-ben megnyerték a Sanremói Fesztivált a Grande amore című dalukkal, amely egyúttal Itáliát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol közönségdíjasok lettek. A Három tenor tiszteletére született Notte magica projektjükkel bejárták a fél világot, négymilliós rekordnézettséget tudhattak magukénak a Veronai Arénában rendezett Ennio Morricone-emlékkoncerten. Életük legmeghatóbb pillanatai között tartják számon, hogy kétszer is, Panamában és Rómában felléphettek Ferenc pápa előtt.

Az Il Volo 2023. október 9-én a Budapest Arénában ad koncertet, a Koncertpromo szervezésében. A „fiúkkal” a Matild palota teraszán beszélgettünk prágai és budapesti koncertjeik közös sajtótájékoztatója után.

Piero, Gianluca és Ignazio a sajtótájékoztatón (fotő: Nikes Soos)Piero, Gianluca és Ignazio a sajtótájékoztatón (fotő: Nikes Soos)

Az Il Volo formáció létrejöttében szerepet játszott, hogy szerették volna a Három tenor-jelenséget, a popzene és az opera fúzióját továbbvinni a XXI. században?

Gianluca Ginoble: Az első dalunk az O sole mio volt, és bármily furcsa, Elvis Presley zenéjéből inspirálódtunk hozzá. Elsődleges célunk, hogy apáink, dédapáink zenéjét megismertessük a fiatalokkal, saját változatban, új hangzásban. Semmi már meglévőt nem akarunk utánozni, senkinek a másolatai nem akarunk lenni! Amikor 2012-ben Barbra Streisanddal együtt volt alkalmunk fellépni, Charlie Chaplin világhírű számát, a Smile-t énekeltük angolul. Az ilyen alkalmakért érdemes színpadra állni.

Piero Barone: Azon fáradozunk, hogy önmagunk legyünk, három előadóművész, aki a világ zenei örökségéből, főként olasz hagyományaiból inspirálódik, és arra törekszik, hogy szép melódiákból álljon a repertoárja, amit különböző nyelveken, elsősorban olaszul, spanyolul, angolul interpretál. Igazán sehova sem vagyunk besorolhatóak, különféle zenei stílusok közt szörfözgetünk.

Egyedi a történetük abban az értelemben, hogy szinte a véletlennek köszönhetően álltak össze trióvá. Tizennégy-tizenöt évesen, egyenként indultak egy televíziós tehetségkutató show-ban, és az egyik legnevesebb olasz menedzser felfigyelt önökre.

Piero Barone: Mondhatni csodagyerekként születtünk meg a zeneipar számára. Az elmúlt közel tizenöt évben összegyűjtött élményeink túlszárnyalták minden álmunkat. Emellett nehéz pillanatok, hullámvölgyek, akadályok is övezték az eddigi utunkat, családi, egyéni érvényesülési akadályok is közbejöttek olykor, de talán pont emiatt tudjuk értékelni a sikereket. Kárpótolt minket a közös munka a csodálatos Barbra Streisanddal, Eros Ramazzottival, a fellépésünk két ízben is Ferenc pápa előtt. Az egyetlen bánatunk, hogy nem ismerhettük személyesen a bel canto fantasztikus fejedelmét, Luciano Pavarottit.

Ignazio Boschetto: A bel canto éneklés hagyományát képviseljük modern köntösben. Három álmodozó srác vagyunk, mindig nagy projekteken, nagy dobásokon jár az eszünk. Michele, a menedzserünk áll az álmok megvalósítása mögött. Mint amilyen a tavalyi karácsonyi koncertünk volt Jeruzsálemben, a Dávid-toronyban, amit a Canale 5 közvetített élőben. Életem legmeghatóbb pillanatai közé tartozik.

Gianluca Ginoble, Michele Torpedine menedzser, Ignazio Boschetto és Piero Barone (forrás: Michele Torpedine Instagram-oldala)Gianluca Ginoble, Michele Torpedine menedzser, Ignazio Boschetto és Piero Barone (forrás: Michele Torpedine Instagram-oldala)

A Három tenor tribute koncertjük vezénylését maga Plácido Domingo kezdeményezte. Ez azért nagy szó korunk talán legelismertebb zenei tekintélyétől. Mennyire fontos akár Domingo, akár más zenei nagyságok véleménye, tanácsa?

Ignazio Boschetto: Mindenkinek a véleménye érdekel minket, aki nagy hatással volt a zenére és a mi zenei fejlődésünkre. Maestro Domingo Luciano Pavarottival, José Carrerasszal együtt hivatkozási pont. A küldetésünk közel áll az övékhez: azt szeretnénk elérni, hogy az opera áttörje a színházak falait, lerombolja a mesterséges határokat az úgynevezett hivatalos művészet és az utca népe között. Mi éppúgy tömegekhez akarunk és tudunk eljutni, amiben oroszlánrésze van a menedzserünknek. Semmiképpen nem célunk utánozni ezt a három fantasztikus művészt, de az emléküket annál inkább szeretnénk továbbvinni.

Milyen melódiákon nőttek fel? Hogyan formálódott a zenei ízlésük?

Gianluca Ginoble: A nápolyi daloktól a Beatlesen át zenei mindenevő vagyok, a felfűtött érzelmek, szenvedélyek átadása miatt lettem énekes. Nagyon különböző személyiségek vagyunk, éppen ezért a lehető legideálisabb kompromisszumra kell törekednünk, hogy mindannyian kifejezhessük a saját egyéniségünket a dalokon keresztül. Pályafutásunk legfontosabb állomásai olyan érzelemittas melódiákhoz kötődnek, mint az O sole mio, a Smile és a Grande amore. Az utóbbi fejezi ki a leginkább a triónk lényegét.

Tematikus koncertjeik sorában a budapesti közönség milyen műsorra számíthat?

Ignazio Boschetto: A világ zenéin át utazunk és utaztatjuk a közönséget is az olasz gyökerekből kiindulva, spanyol földre áthajózva, megérkezve a tengerentúlra.

Piero Barone: Igyekszünk eltalálni az adott ország, az adott közönség ízlését, ami például Magyarországon, a volt kelet-európai blokkban nem túl nehéz. Errefelé az emberek szeretnék magukat egy estére Olaszországba képzelni, belekóstolni az olasz életérzésbe. A japánok ennek a tökéletes ellentétei, nekik a szimfonikus hangzás, a klasszikusabb dalok, áriák jönnek be.

A hírnevet, olyan világsztárok közelségét, mint mondjuk Sharon Stone, Lady Gaga, természetesnek veszik. Vajon ez abból adódik, hogy nagyon fiatalon, gyakorlatilag az iskolapadból dobbantottak a világ neves koncerttermeibe, élő show-műsoraiba?

Ignazio Boschetto: Kezdettől fogva valamiféle őrület, felfokozott állapot, túlzás veszi körül a koncertezést, a nyilvános fellépéseket. Nyolc, kilenc, olykor tíz hónapot töltünk turnézással, és gyakran arról van szó, hogy reklámalapon összehoznak minket hírességekkel, sztárokkal. Tény, hogy ez is növelte az ázsiónkat. De elmondhatom, hogy nem szálltunk el a VIP-találkozásoktól. Nagy tisztelettel közeledünk mindenkihez, legyen az illető hollywoodi szár vagy egyszerű földi halandó.

Számolnak-e azzal, hogy esetleg valamelyikük megunja a trió formációt és szólistakarrierbe kezd?

Gianluca Ginoble: Hihetetlenül gyorsan és váratlanul, egycsapásra változott meg az életünk, időnk sem volt belegondolni abba, hogy mi vár ránk. Minden várakozásunkat felülmúlta az az elképesztő siker, szeretet, rajongás, amiben folyamatosan részünk van. Önmagunk szebbik részét tagadnánk meg, ha a robogó vonatról egyikünk csak úgy leugrana.

Piero Barone, Gianluca Ginoble és Ignazio Boschetto (forrás: ilvolomusic.com)Piero Barone, Gianluca Ginoble és Ignazio Boschetto (forrás: ilvolomusic.com)

Két könyvet írtak, néhány éve játékfilmes szereplést is vállaltak. Hisznek abban, hogy aki egy dologban tehetséges, másban is az?

Gianluca Ginoble: Meggyőződésem, hogy a tehetség nem korlátozódik egyetlen műfajra, művészeti ágra. El kell döntenie az embernek, hogy mi legyen a fő irány, esetleg mellette a többit meghagyja hobbinak. Sokirányú mindhármunk érdeklődése, időnként bizony sok lemondással jár, hogy meghagyjuk prioritásnak az Il Volót, és ne a színészetnek, a festészetnek, az írásnak szenteljük magunkat.

Piero Barone: Biztosan eljön az idő, amikor jobban érvényesíthetjük az egyéb képességeinket is. Az én párhuzamos vágányom az operaéneklés, nemrég kezdtem el hivatásszerűen tanulni, meglátjuk, mire jutok vele.

A rajongótáboruk főleg nőkből áll, akik a partnerüktől talán nem kapnak szép szavakat, gyengédséget, odafigyelést. Az Il Volo afféle gyógyírt nyújt az érzelmi elhanyagoltságra?

Gianluca Ginoble: Nem nekünk köszönhető, hanem a daloknak. A legtöbb dal a létező legerősebb érzésről beszél, ami nem más, mint a szerelem, a szeretet.

Ignazio Boschetto: Az életben vagy tetszik valami, vagy nem. Egyik zene sem jobb a másiknál, nincsenek szabályok arra, hogy kinek mi jön be. Ami biztos: részünkről rengeteg munka van a dalok, az előadásmód kidolgozásában.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Gianluca Ginoble, Piero Barone és Ignazio Boschetto (forrás: ilvolomusic.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!