by artisbusiness.hu 2024. Feb 21.

Hárommilliárd forint értékű, egyedülálló Dubuffet-festményeket árvereznek el

Az alkotások Mary és George Bloch magángyűjteményéből származnak

Jean Dubuffet tizenhét festményéből álló gyűjteményét kínálja idén tavasszal a Sotheby’s: a Londonon és Párizson átívelő aukciósorozatban egyetlen gyűjtő tulajdonában álló művek kerülnek kalapács alá.

Az alkotások közvetlenül Mary és George Bloch magángyűjteményéből származnak, akik három évtized alatt, – az 1960-as évektől – vásárolták meg a különleges műveket. A francia művész képeinek értékét 6,2-8,8 millió dollárra (2,2-3,1 milliárd forint) becsülik. Helena Newman, a Sotheby’s Europe elnöke és a Sotheby's impresszionista és modern művészeti részlegének vezetője elmondta, hogy továbbra is óriási a kereslet a nagyra becsült gyűjteményekből, frissen piacra kerülő művekre. 

A kollekcióban szereplő festmények Dubuffet öt legjelentősebb sorozatából valók, amelyek egykor a Bloch házaspár londoni és hongkongi rezidenciáit díszítették. Négy aukció keretein belül kínálják a műveket: hármat a londoni modern és kortárs művészeti árverésen március 6-án, nyolcat pedig a március 7-ei aukción. További három-három alkotás áprilisban egy párizsi árverésen kerül kalapács alá, valamint egy online aukció keretein belül. A képeket február 28. és március 6. között állítják ki a londoni Sotheby's aukciósházban.

Jean Dubuffet, Le Guilleret, 1964 (forrás: Sotheby’s)Jean Dubuffet, Le Guilleret, 1964 (forrás: Sotheby’s)

A legértékesebb tételeket a londoni árverésen kínálják: az 1961-ben készült Le Guilleret az előzetes becslések szerint akár 3 millió fontért (1,5 milliárd forint) is elkelhet. Az 1985-ben megvásárolt mű a Paris Circus-sorozat egyik legkorábbi alkotása: állítólag egy párizsi buszos utazás ihlette a képet, amikor Dubuffet először tartózkodott hosszabb ideig a francia fővárosban. A londoni aukció másik kiemelkedő műtárgya az 1964-ben készült Le retour du soldat, amelynek értékét 1,2-1,8 millió fontra (543-814 millió forint) becsülik. A mű 1988-ban került a Bloch-gyűjteménybe és Dubuffet L'Hourloupe című sorozatából származik, amely 1962-ben indult egy véletlennek köszönhetően: a művész fekete, kék és piros golyóstollal firkált össze papírdarabokat, miközben az egyik barátjával beszélt telefonon.

Mary és George Bloch (forrás: dailymail.co.uk)Mary és George Bloch (forrás: dailymail.co.uk)

George Bloch az 1920-as években született Bécsben, osztrák iparos családban. Angliában tanult, az 1930-as évek végén költözött Sanghajba. 1969-ben vette feleségül Maryt, aki a kínai Harbinban született. Mary Bloch később a velencei Peggy Guggenheim tanácsadó testület tagja lett. George Bloch 2009-ben hunyt el. A házaspár művészet és a kultúra iránti szenvedélye a gyűjtésben teljesedett ki. A kínai műalkotásokból álló kollekciójuk 2005-ben a hongkongi Sotheby's-nél 8,4 millió dollárért (3 milliárd forint) kelt el. 

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Több milliárd forintnyi dollárt adományozott egy mecénás család a Chicagói Művészeti Intézetnek

A mecénás házaspár, akik több mint 72 milliárd forint értékű gyűjteményt ajándékoztak egy amerikai múzeumnak

Nyitókép: Jean Dubuffet 1960-ban (fotó / forrás: Paolo Monti / Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!