by artisbusiness.hu 2024. May 13.

Hegyizene – Szendőfi Balázs bátor, kijózanító természetfilmje

„Nem ugyanolyan emberként jössz ki a vetítés után, mint ahogy bementél.”

Szendőfi Balázs természetfilmje, az Erdélyi-szigethegységről forgatott Hegyizene egy és negyed óra ökológiai mélylélektan. Erdély kapujának Nagy Katica kölcsönöz hangot, hogy stúdiókban fogyaszthatóra és szórakoztatóra utómunkázott, a háborítatlan természetről szóló álságos mesék helyett az agyonsebzett természet is megszólalhasson. 

Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes, zeneszerző, basszusgitáros munkásságának semmi köze a családi mozidélutánokra épülő iparághoz, a természetfilmes csatornákon futó illúziógyári filmes termékekhez. Filmjein nem lehet két falat popcorn között kellemesen elcsámcsogni. Nem táplálja a háborítatlan természet eszményképét, sőt azt mondja, természet nélkül forgat természetfilmet. Már csak így lehet. Itt tartunk – írja a kronika.hu.

„Aki azt gondolta, hogy csinálok egy szép, elringató filmet, az félreismert. A problémák – illetve A PROBLÉMA – bemutatása nélkül természetfilmet készíteni hazugság volna” – írta a Hegyizenéről készítője.

„Mint a magyar dokumentumfilmek túlnyomó többsége, ez is gyakorlatilag one-man-show – jegyezte meg egy szintén filmes alkotó. – Vagyis Balázs a saját pénzéből, szinte egy szál maga készítette ezt a nagyon bátor filmet. Operatőre, vágója, zeneszerzője, és egy szeretettel teli, ugyanakkor kérdőre vonó, pontos, kőkemény narrációt is írt hozzá Nagy Katica hiteles hangjára.

A Hegyizenében egy 145 millió éve létrejött hegy mesél arról, milyen élővilág veszi körül, és milyen csodákat pusztítunk el mi emberek nap mint nap. Én feltétlen rajongója lettem a filmnek, Balázs munkájának, és mindenkit arra buzdítok, hogy erősen figyelje, hol lesz vetítés. Akinek pedig módjában áll, támogassa Balázst legalább azzal, hogy meghívja a filmet, és közönségtalálkozót szervez. Nem ugyanolyan emberként jössz ki a vetítés után, mint ahogy bementél.” 

A green.hu így ír a filmről:

A bravúros felvételek, néhol vicces, máskor megindító jelenetek után kijózanító pofonként érkezik a képbe az Ember. Aki mérhetetlen mennyiségű szeméttel árasztja el a tájat, a vizeket. Aki quadokkal szántja fel a talajt, noha ez tilos. Aki puszta szórakozásból letiporja a gyepet a benne rejtőző békákat, petéikkel együtt. Az ember, aki hangos fesztiválokkal ünnepli a „nemzeti összetartozást” úgy, hogy a természethez való tartozására eközben fittyet hány. Az ember, aki saját maga ünneplésére fényűző tűzijátékot tart, nem törődve azzal, hogy az ettől megriadó szirti sas a fiókáját is elhagyja, lassú éhhalálra kárhoztatva.

A zagyhordalék elöntötte a völgyrendszert (fotó: Szendőfi Balázs)A zagyhordalék elöntötte a völgyrendszert (fotó: Szendőfi Balázs)

„A bántalmazott Természet üzen nekünk, ezt próbáltam átadni a filmmel – mondta a green.hu-nak Szendőfi Balázs. – Van az a mondás a legaljasabb emberekre, hogy az anyját is eladná. Most már épp ezt teszi az egész emberiség: a gazdasági növekedés lázában és a meggazdagodás reményében a saját anyánkat – az anyatermészetet – zsigereljük ki és bocsátjuk áruba.” A film végén nincs konklúzió, sem feloldozás. Folytatása következik.

Szendőfi Balázs (forrás: hrportal.hu / Tószögi György)Szendőfi Balázs (forrás: hrportal.hu / Tószögi György)

„Sem a jó, sem a rossz nem fért bele egy mégoly hosszú, egy és negyedórás filmbe sem. Ezért aztán lesz Hegyizene  2. is. Mindkét film kedvéért újra hangszerhez nyúltam (eredeti hivatásom szerint zeneművész vagyok). A filmzenék többségét Fekecs Ákossal közösen komponált és játszott duettjeink teszik ki egy szokatlan hangszerpárosításra: handpanre és fretless basszusgitárra” – fogalmazott Szendőfi. A második részben többek közt a klímaváltozás látható jeleivel, a Kárpátokra nézve a legnagyobb problémának tekinthető erdőirtással és a vízerőművek hatásával szembesít majd az alkotó – tudta meg a green.hu.

A Hegyizene vetítései:
2024. május 24. Sajóörös
2024. május 31. Verőce
2024. június 1. Göd

A helyszíneket és a kezdési időpontokat az alkotó a Facebook-oldalán teszi közzé. A vetítések és közönségtalálkozók szervezését a szendofi@gmail.com e-mail-címen lehet egyeztetni.

Nyitókép: A hegyizene egyik helyszíne (forrás: Szendőfi Balázs Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!