by artisbusiness.hu 2023. Sep 16.

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

A B. Braun nemzetközi vállalatcsoport a világ egyik vezető egészségügyi szolgáltatója.

65 ezer munkatársat foglalkoztat a világ hatvannégy országában, Magyarországon kétezerhatszáz ember dolgozik a cégcsoportnál. A B. Braun 2019-ben nyerte el az Art is Business Díjat nagyvállalati kategóriában, művészettámogató tevékenységéért. A vállalat vezérigazgatóját, a művészeti tevékenységért is felelős Horn Pétert kérdeztük a közelgő idei díjátadónk kapcsán a jelenleg futó művészeti programjaikról.

A B. Braun továbbra is támogatja azokat a művészeti kezdeményezéseket, amelyeket korábban: az Art Market Budapest múzeumpedagógiai programját, a Gallery Weekend Budapestet és a Műtárgyak Éjszakáját. Emellett az Autistic Art Alapítványt is segíti autista művészek képeinek megvásárlásával, valamint szponzorálja az Új Művészet, az Artmagazin folyóiratokat, és az Art is Business magazint is. Ezenkívül a támogatott rendezvények listája az idén először, a Bálnában megvalósuló Budapest Contemporary  Kortárs Képzőművészeti Vásárral bővült. Ahogy a B. Braun Magyarország vezérigazgatója, Horn Péter fogalmaz, az egyszeri segítség is hasznos, de a folyamatos együttműködés a legfontosabb, hiszen így a partnerek tudják, hosszú távon számíthatnak a támogatásra.

Művészettámogatói tevékenységük tizenkét évvel ezelőtt indult el: „A képzőművészethez tehetségem nincs, hogy műveljem, de gyűjtőként több mint huszonöt éve foglalkozom ezzel a területtel, és ezért talán az átlagnál nagyobb rálátásom van erre a szférára. [Horn Péter gyűjteménye Horn_Collection néven megtalálható az Instagramon – a szerk.] Szerencsés együttállás, hogy a B. Braunnak, mint vállalatnak a kultúra támogatása globálisan is szerepel a támogatási politikájában. Egy másik kiemelt programunk a B. Braun for Children, a B. Braun-cégcsoport nemzetközi szinten jelen lévő programja, amely a gyermekek támogatását tűzi ki célul” – mondja Horn Péter, hozzátéve, hogy ennek keretében a cégcsoport világszerte több mint száz, köztük Magyarországon is számos gyermekekkel foglalkozó alapítvány, valamint sportegyesület működéséhez járul hozzá különböző formákban.

Forrás: a B. Braun Magyarország weboldalaForrás: a B. Braun Magyarország weboldala

A vállalat kultúratámogatási programjába mindezt úgy ötvözték, hogy a művészeti rendezvényeken múzeumpedagógiai programokat finanszíroz a B. Braun Magyarország. „Úgy gondoljuk, hogy a vizuális kultúra fejlesztésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a következő generáció még befogadóbban viszonyuljon a művészethez. Szeretnénk vonzóbbá és kevésbé ijesztővé tenni a kortárs művészetet. Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást.”
Horn Péter hozzátette: a munkaerőpiacon is lényeges szemponttá vált a jelöltek számára, hogy olyan vállalatnál dolgozhassanak, amely elkötelezett a társadalmi felelősségvállalási programok mellett, és nem a profittermelés az egyetlen és kizárólagos célja. „A mi esetünkben a cég küldetése is eleve vonzó a munkavállalók számára, hiszen beteg embereket gyógyítunk, szolgálunk. Az állásinterjúkon azonban rendre előkerül a cégen belüli társadalmi felelősségvállalás kérdése, így ez pozitívum, hogy kézzelfogható és komplex programokat tudunk felmutatni.”

A B. Braun emellett tíz éve minden évben megjelenteti CSR-kiadványát, amelyben beszámolnak arról, milyen programokat valósítottak meg a társadalmi felelősségvállalás jegyében. [A CSR, a Corporate Social Responsibility rövidítése, amelynek jelentése Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás – a szerk.] Idén októberben csaknem háromezer példányban nyomtatják ki aktuális példányukat, és juttatják el partnereikhez is.

Lásd még:

Azt támogatjuk, amit a munkatársak választanak – Interjú Horn Péterrel, a B. Braun Magyarország vezérigazgatójával

A művészet nincs egyedül – Az értékek összekötnek

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Nyitókép: Horn Péter (fotó: Gregus Máté)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!