by artisbusiness.hu 2023. Aug 22.

Hogyan tovább, Átrium?

„Az Átrium nem szűnik meg, és mindent megteszünk, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon” – tudatták a tulajdonosok.

Csiby Éva, az Átrium Vagyonkezelő Kft. egyik tulajdonosa – két társa nevében is – Facebook-bejegyzésében az alábbiakat fűzte hozzá a végjáték évadát bejelentő 2023. augusztus 21-ei közleményhez:

„Természetesen minket – az Átrium Színház mint épület és kulturális tér „gazdáit” (tulajdonosait) – is rémségesen elkeserít, hogy az épületet az elmúlt 6 évben használó, a színházat előadásokkal, fénnyel, jó kedvvel és közönséggel megtöltő csapat, a Kultúrbrigád / Thea Art Nonprofit kft. csapata elfáradt a küzdelemben és búcsúévadot volt kénytelen meghirdetni. Elképesztően sikeres, ám küzdelmes 6 év áll mögöttük” – írja Csiby Éva.

„Az Átrium azonban nem szűnik meg, és mindent megteszünk, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon. Reményeink szerint egy év elég lesz arra, hogy kitaláljuk, hogyan lehet az Átrium egy új felállásban egyszerre sikeres, működőképes és színvonalas, ahogy az utolsó 12 évben is volt. Reméljük, hogy a az eddigi kizárólagos üzemeltető, a Thea/Kultúrbrigád legsikeresebb és új produkciói továbbra is láthatóak lesznek, más társulatok is alkalmanként, illetve rendszeresen otthonra lelnek itt, (mint például a most is jelen lévő Dumaszinház). Azt gondoljuk, hogy ameddig a közönség a progresszív, szókimondó, független színházra jegyet vált, addig az Átrium működni fog. Ne feledkezzünk meg a könyvbemutatókról, a közösségi rendezvényekről, az ad6kap6 Mikulás-ünnepségeiről és számtalan egyéb sikeres programról sem: ez mind az Átrium.

Az Átrium 2012-es megnyitása óta már két korszakot éltünk meg: Az első 5 évben a színházat az Angol Nyelvű Színház Alapítvány üzemeltette Magács László vezetésével. Ekkor került műsorra az azóta is nagy sikerrel játszott Őrült Nők Ketrece, az Igenis, Miniszterelnök úr!,  játszott az Átriumban a Pinter Béla Társulat, rendezett itt darabot Bodó Viktor, Bodzsár Márk, a Proton Színház: Frankenstein-terv… Majd 2017-ben a Kultúrbrigád / Thea Art Nonprofit Kft. (akik az Őrült Nők Ketrece és több korábbi nagy sikerű előadás producerei voltak) vette át a működtetést és kerültek színpadra olyan emblematikus darabok, mint a 12 dühös ember, A trianoni csata,Az orvos, a Fehér nyuszi, vörös nyuszi, aminek keretében Sebestyén Balázs és Geszti Péter is kísérletezhetett a színpadi színészettel.

Nincs egy magánszínháznak könnyű dolga az elmúlt években, hisz először megszűnt a TAO támogatási rendszer, majd jött a Covid, aztán a rezsi emelkedése, és az infláció. Nem meglepő, hogy érdemi fővárosi vagy állami támogatás nélkül, ellenszélben belefáradt a Thea Art csapata a szélmalomharcba.

Sok szerencsét kívánunk nekik a jövőben, egy szép búcsút az idei évadra és mi, mint az Átrium, mint a márkanév, a fizikai keretek és a lehetőség felelősei készülünk, hogy a közönségünkhöz méltó, színvonalas, progresszív, bátor társulatokat és előadásokat találjunk, amik méltó utódai lesznek az elmúlt 11 év örökségének.

Üdvözlettel
Az Átrium Vagyonkezelő Kft. tulajdonosai:
Csiby Éva, Gauder Milán, Lakatos Péter”

Forrás: Őrsi Gergely Facebook-oldalaForrás: Őrsi Gergely Facebook-oldala

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármester szintén Facebook-posztban fejtette ki gondolatait. „Amikor négy éve először veszélybe került az Átrium működése, mindannyian megijedtünk, hogy valami elveszik a közösségünkből, kulturális életünkből. Elhatároztuk,hogy még inkább integráljuk a kerület életébe a legnagyobb budai színházat és erőnkhöz mérten támogatni fogjuk. Azóta ez valósággá vált; az együttműködésünknek köszönhetően Buda kulturális élete még pezsgőbb lett, a kapcsolatunk is egyre szorosabbá vált. Több bemutatót már koprodukcióban valósítottunk meg, ezzel írva tovább az Átrium lassan kilenc évtizedes történetét.

Hiszem, együtt a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetre is találunk megoldást. Budának szüksége van az Átriumra és most az Átriumnak is a budaiakra – mi pedig nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a színházunkat.

Mindenesetre biztosan köszönettel tartozunk azoknak, akik eddig is szívvel-lélekkel, energiájukat nem kímélve dolgoztak a szabad kultúráért, a közönségért, értünk. Ezzel Buda már biztosan gazdagabb lett.”

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: az Átrium Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!