by artisbusiness.hu 2023. Aug 18.

Huszonötmillió dollárért kelhet el egy ritkaságnak számító, XVI. századi könyvkollekció

T Kimball Brooker gyűjteménye több mint ezerháromszáz kötetet tartalmaz, köztük egy Leonardo da Vinci festészetéről szóló értekezés korai kéziratát.

Aukcióra bocsátják azt a XVI. századi reneszánsz szövegekből álló gyűjteményt, amelynek darabjait T Kimball Brooker gyűjtötte össze hatvan év alatt. A kollekció a legjelentősebb, ritka gyűjtemények egyike: francia és olasz műveket tartalmaz eredeti kötésben. A becslések szerint huszonötmillió dollárért (csaknem kilencmilliárd forint) kelhet el a gyűjtemény.

Az aukcióra kerülő kötetekből körülbelül ezer darab az Aldine Press kiadásában jelent meg. Az úttörőnek számító velencei kiadó a világon elsőként készített kis formátumú, a mai puhafedeles kötetekhez hasonló könyveket, és nyomtatott dőlt betűs műveket. Az 1490-es és 1590-es évek között megjelent Aldine-kollekció az elmúlt évszázad legnagyobb piacra dobott gyűjteménye: a becslések szerint több mint tízmillió dollárt (több mint hárommilliárd forint) érhet.

A Sotheby’s könyv- és kéziratszakértője, Charlotte Miller szerint a kötetek nem pusztán történelmi ritkaságok, hanem jelentős hatással bírtak a modern könyvkiadásra. A gyűjteményben olyan különleges darabok is megtalálhatók, mint a Leonardo da Vinci festészetéről szóló értekezés egy korai kézirata, amely háromszázhetvenöt fejezetet és ötvenhat, tussal készített illusztrációt tartalmaz. A különleges mű akár 120 ezer dollárt (több mint 42,5 millió forint) is érhet.

T Kimball Brooker (forrás: Nathan Keay / Tiny Mechanism)T Kimball Brooker (forrás: Nathan Keay / Tiny Mechanism)

A könyvrajongó hírében álló Brooker korábban a Morgan Stanley ügyvezető igazgatójaként dolgozott, jelenleg pedig a Barbara Oil Company elnöke. 1959-ben kezdett gyűjteni, amikor a párizsi Sorbonne-on tanult: egy nap a kezébe akadt egy Cicero-könyv, pergamenkötésben, amit tíz dollárért vásárolt meg. Azt hitte, igazi ritkaságra bukkant, de amikor elvitte egy kereskedőhöz a könyvet, kiderült, nem sokat ér. Brooker azonban nem csüggedt, és elhatározta, hogy különleges gyűjteményt épít. Később könyvtudományt is hallgatott a Harvardon, ahol művészettörténetből doktorált.

A Bibliotheca Brookeriana elnevezésű aukció többfordulós, 2025-ig tart. Az első nyolc kötet idén október 11-én kerül kalapács alá New Yorkban. Az árverés előtt a könyveket kiállítják októberben a Sotheby’s York Avenue galériáiban.

(Forrás: The Guardian)

Lásd még:

Ötszáz fontot reméltek érte, de tízezer fontért kelt el a skót adományboltban talált Tolkien-regény

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép illusztráció (forrás: pixabay.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!