by artisbusiness.hu 2023. Nov 10.

Ingyenes drámacsoportot indít Szabó Réka a hivatásukat elvesztett civileknek

– A folyamat végén egy közösségi előadást is létrehoznak, amelyet a MU Színházban mutatnak be

A Kreatív Európa Program – Bird Experience című projektje öt európai ország alkotóművészeit kérte fel arra, hogy közösen gondolkodva, ám különböző utakat bejárva dolgozzák fel a veszteség témakörét, különféle civil csoportok bevonásával, és egy hatalmas, fekete madár segítségével, aki már megérkezett Budapestre a ködös Dániából. November 10-én, a Nagy Fekete Madár a Hősök terére repül, körülnéz és óvó szárnya alatt bárki békére találhat: Virág Melinda performansza 14.30-kor kezdődik.

Társadalmunk egyik kibeszéletlen, tabusított témája a veszteségeink megélése, fájdalmunk megosztása másokkal. Míg egy haláleset kapcsán elfogadható a gyász, ha valaki a hivatását gyászolja, az a külvilág számára sokszor értelmezhetetlen, vagy akár megkérdőjelezhető.

Magyarországon a Szünet Együttes Szabó Réka vezetésével, a témában érintett felnőttek benovásával a hivatás elvesztésével kapcsolatos veszteségeket szeretné körüljárni: az alkotás és a közösség erejével pozitív erőteret építeni. A program keretén belül 13 alkalmas, ingyenes, zárt drámacsoportot hirdetnek – három hónapon keresztül heti egyszeri találkozókkal.  

Miközben alapvetően a folyamatra helyezzük a hangsúlyt, a folyamat részeként létrehozunk egy közösségi előadást. Olyanokat hívunk közösségi tapasztalásra, megosztásra, kísérletezésre és közösségi alkotásra, akik hivatásuk elhagyásával kapcsolatban veszteséget éltek meg, vagy olyan élethelyzetben vannak, melyben az erről való döntés fontolgatása mindennapjaik része. (...) A folyamat során tapasztalatokat szerzünk a testünkben rejlő tudástól, a test, a szó, a hang kifejező erejéről. Veszteségélményeinkkel dolgozunk, azok felszabadítása, közösségben való megélésre, színházi alapanyaggá alakítása során reményeink szerint támogató közeget, és egy közösségi előadást hozunk létre, melyet négy alkalommal a MU Színházban osztunk meg a nézőkkel" – olvasható a Facebook-oldalukon.  

A jelentkezési határidő: november 12.

Szabó Réka (fotó: Dányi Viktória) Szabó Réka (fotó: Dányi Viktória)

A csoport vezetője és az előadás rendezője Szabó Réka, rendező, táncos, koreográfus – az egykori Tünet Együttes művészeti vezetője.

„Szerintem az egyik legnagyobb érték a munkában az erős belső hajtóerő, az önálló, gondolkodó, a munkájáért elkötelezett ember. Nagyon nehezen élem meg, hogy mindenféle területen ezek az emberek egyre nagyobb számban elhagyni kényszerülnek azt, ami elsődleges mozgatórugója volt addigi életüknek. Személyes tapasztalatom is van: mély veszteségként éltem meg társulatom, a húszéves Tünet Együttes hibernálását. De továbbra is hiszek abban, hogy ha egy csapat elszánt emberrel elég mélyre ásunk, ott a közös emberit találjuk, hogy az alkotás, az önkifejezés, a humor és a mozgás gyógyít, és hogy közösségben feltárni, megmutatni félelmeinket, fájdalmunkat felszabadító.”

A folyamatban a csoport segítségére lesz Simányi Zsuzsanna dramaturg és Kánya Kinga szociológus, gyászkísérő is.

A csoportmunka helyszíne: Tünet Stúdió – Jurányi Inkubátor Ház 

Bővebb információ: ITT.

Lásd még:

„Sírva-nevetős szeánsszal” búcsúzik a Tünet Együttes

„The Aim is to Dig So Deep Where We Can Find a Common Humanity”

A nyitókép forrása a Tünet Együttes Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!