by artisbusiness.hu/MTI 2023. Nov 13.

Ingyenes minihangversenyekkel szórakoztatják a pubok közönségét A zene éjszakáján

Az események szervezője a Budapest Brand és a BP150 Projektiroda, a Fesztiválzenekar művészeti partnerként csatlakozik a rendezvényhez.

Hetedik alkalommal telnek meg klasszikus zenével Budapest felkapott kávézói, pubjai A zene éjszakáján, november 16-án. A főváros 150. születésnapja alkalmából a fellépők köre idén először nemzetközivé válik – közölte a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

A BFZ zenészeihez a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is csatlakoznak.
 A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a közönséget az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig is tartanak.
 A zene éjszakája idén színesebb programot kínál, mint valaha, ugyanis a világ minden tájáról érkeznek zenei formációk az alkalmi színpadokra, a megidézett zeneszerzők sora pedig Haydntől Philip Glassig ível.


A Budapest Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli a Müpában (fotó: Marco Borggreve)A Budapest Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli a Müpában (fotó: Marco Borggreve)

A Három Holló közönsége az este folyamán megismerheti többek között a charú nevű kolumbiai hangszert és meghallgathat egy japán hegedű-zongora duót, amint Schubertet és César Franckot ad elő. A Lumenben egy horvát zongorista Chopint játszik, majd a program egy észt, Costa Rica-i, kazah hármas Stravinsky-produkciójával folytatódik.

Fischer Iván vezényel (fotó: Priska Ketterer / Lucerne Festival)Fischer Iván vezényel (fotó: Priska Ketterer / Lucerne Festival)

A Szatyor Bárban a BFZ egyik hatos formációja kelta zenével szórakoztat, a KEG Sörházba kitelepülő BFZ-kvartett pedig a jazz szellemét idézi meg Gershwinnel, Cole Porterrel és Astor Piazzolával. A zene éjszakájának utolsó minikoncertje a Turbinában kezdődik pontban éjfélkor, már november 17-én, így a BFZ fúvósszextettje adja Budapest 150. születésnapjának első ünnepi koncertjét.
 A részvétel minden helyszínen ingyenes, de a szervezők közlése szerint érdemes mihamarabb asztalt foglalni. 

Lásd még:

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a legfiatalabbként került be a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé.

Mágikus, felvillanyozó, lenyűgöző – így méltatják külföldön a Budapesti Fesztiválzenekart

Fischer Iván felkérésére A csodálatos mandarinnal indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

„Szinte elviselhetetlenül megindító” – a Guardian, a Times és a Wiener Zeitung is odáig volt Fischer Ivánéktól

Vicenza díszpolgárává avatták Fischer Ivánt

Nyitókép: Fischer Iván karmester a BFZ-vel (fotó: Stiller Ákos)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!