by artisbusiness.hu 2022. Dec 04.

Irodalom és képzőművészet találkozása a Kempinski Hotelben

– A hotel öt ismert kortárs szerzőt kért fel arra, hogy a képzőművészeti alkotásokból ihletet merítve írjanak

„Irodalom és képzőművészet találkozik a budapesti Kempinski Hotel Mesélő lakosztályok  című kiadványában. Öt ismert kortárs szerző – Bartók Imre, Halász Rita, Mécs Anna, Terék Anna és Totth Benedek – egy-egy éjszakát töltöttek a nívós lakosztályokban, hogy az azokban látható festmények által inspirálva írjanak egy-egy novellát. A Kempinski Hotel már harminc éve gyűjti a magyar műalkotásokat, mára közel ezerötszáz darabos a gyűjteményük, akár egy kisebb múzeumé” – olvasható a népszava.hu oldalán.

Forrás: turizmus.com

Az írókat Dudás Ildikó, a Kempinski Hotel PR-igazgatója kérte fel. A Corvinus Art Collection (Corvinus Műgyűjtemény) lakosztályainak enteriőrje, illetve maga az alapszituáció is inspiratívan hatott az alkotókra. Volt olyan író, aki már a hotelben eltöltött éjszaka során megírta novelláját, de olyan is volt, aki csak hetekkel, hónapokkal később készült el a történetével.

„Nekem ez a feladat testhezálló volt, hisz' több könyvemben felbukkant már az ekfrázis nevű műfaj, amelynek lényege, hogy a szerző egy létező vagy fiktív műalkotást ír le érzékletesen. Ezt mindig érdekesnek találtam” – mondta Bartók Imre, hozzátéve: noha egy ilyen felkérés teljes szabadságot ad számára, a novella szövetében „felbukkanó” mű végül erős hivatkozási pontja lesz a szövegnek.

„Az elkészült írások a Mesélő Lakosztályok című kiadványban olvashatóak, amely nem a hagyományos módon, hanem a vendégek képzeletének bevonásával, a történetmesélés eszközével élve mutatja be a szálloda legnagyobb és legszebb lakosztályait” – olvasható a bcoolmagazin.hu-n.

Forrás: kempinski.com

„Már az alapításnál a hotel koncepcióját képezte, hogy ne csak dekorációs céllal vásároljon műalkotásokat, hanem a helyi kulturális értékek mellett elköteleződve gyűjteményt is építsen, amelynek fókuszában inkább a kortárs művészet áll. Minden nagyobb szállodáról elmondható, hogy vásárol bizonyos számú műalkotást, de legjobb tudomása szerint nem olyan céllal, se nem olyan koncepciózusan, mint a Kempinski” – mondta Kosinsky Richárd művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója.

A hotel gyűjteményében közel ezerötszáz alkotás szerepel, olyan művészek munkái, mint „Barabás Miklós, Ziffer Sándor, Müller Árpád és Gábor Áron, a szobrászok közül Farkas Ádám, Jecza Péter, Amerigo Tot és Rajcsók Attila, a kollekciót pedig grafikusok is gazdagítják, mint Orosz István és Tettamanti Béla.”

Forrás: bcoolmagazin.hu

A gyűjteményt folyamatosan bővítik, ilyenkor nem csupán azt veszik figyelembe, hogy esztétikailag passzoljanak a szobák dizájnjához, hanem azt is, hogy a művek egymással is összhangban legyenek, hiszen az Ar2day Galériával közösen évente háromszor rendeznek kiállítást egy-egy kortárs magyar művésznek, amelyet egybekötnek egy hazai divattervező kollekciójának a bemutatásával. Sok pozitív visszajelzést kapnak, vannak olyan alkotások, amelyeket már számos alkalommal el tudtak volna adni, hiszen hetente megakad rajta egy-egy vendégnek a szeme.

Fehér László New York-i SMS című festménye a hotel kávézójában látható (forrás: kogart.hu)

„Totth Benedek történetében egy házaspár száll meg egy hotelben, ahol a nő elhatározza, meg kell látogatnia valakit, hogy végleg lezárja múltját. Terék Anna elbeszélője a nagyanyjával kapcsolatos emlékeit idézi fel, Bartók Imre bohóca szürreális (belső) utazásra invitál, Mécs Anna férfialakja egy tavaszi reggelen sétára indul kutyájával, míg Halász Rita mesélője a saját életének pillanatait idézi fel. Az egyes történetekben a műalkotások is életre kelnek, mint Pap Géza városképe, Müller Árpád pepita ruhás alakja és a Herend Lakosztályban függő, ismeretlen művész festette hölgyportré.”

„A művészet célja és esszenciája is mindig ez volt: kiemelni a hétköznapiból és bevonni a nézőt abba a világba, amelyet a művész felmutat. Átlépni egy elképzelt valóságba, amely a mi percepciónkat is megváltoztathatja. Az öt Corvinus Art Collection Lakosztály is ezt az üzenetet közvetíti. Ezt az élményt, ezt az utazást kínálják e kötet novellái, amelyek a kortárs magyar irodalom legjobb szerzőinek tollából születtek" – mondta Kosinsky Richárd művészettörténész, a kiadvány szerkesztője.

A szálloda szoros partneri viszonyt ápol a Műpával, a Magyar Állami Operaházzal, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, és fontos missziójának tekinti a helyi zenei tehetségek támogatását. Szombat délutánonként a Kempinski Concertini minikoncert-sorozat keretében fiatal magyar zenészek lépnek fel a The Living Roomban.

A nyitókép forrása a Kempinski Hotel Corvinus Budapest Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!