by artisbusiness.hu 2023. Sep 14.

Ismét a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé választották a Budapesti Fesztiválzenekart

A Bachtrack által felkért zenekritikusok szerint Fischer Iván a világ egyik legjobb karmestere

A klasszikus zenei szakportál, a Bachtrack először 2015-ben kérte fel a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusait, hogy nevezzék meg a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarát és tíz legjobb karmesterét. A szavazást most, nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a nyolcadik helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a hatodik helyre választották.

A Bachtrack által felkért kritikusok 2023-ban szinte teljes egyöntetűséggel a Berlini Filharmonikusokat tekintik a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőnek. A top10 zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

Forrás: BFZForrás: BFZ

A listát értelmező cikk egy erőteljes közép-európai tömböt lát megformálódni a világ legjobb zenekarai között, amelyhez a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik. A portál szerint a BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között.

Fotó: Stiller ÁkosFotó: Stiller Ákos

A 2023-as top10-ben ugyanis a BFZ a legifjabb, mindössze negyven éve alapított zenekar, rajta kívül kizárólag a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. A Berlini Filharmonikusokat egy évszázaddal, a Lipcsei Gewandhaus zenekarát csaknem két és fél évszázaddal korábban alapították, mint a Fesztiválzenekart. Az ezredvég évtizedeiben kétségkívül a Fischer Iván vezette magyar zenekarnak sikerült a leggyorsabban eljutnia a világ elitjébe. Az együttesek pénzügyi lehetőségeit nehéz összevetni, de iparági források szerint a BFZ költségvetésével nem kerülne be az Egyesült Államok első harminc szimfonikus zenekara közé.

Forrás: BFZForrás: BFZ

„A Bachtrack grémiuma egy jellegzetesen nyugat-európai és észak-amerikai hangsúlyú zenekritikusi közösség álláspontját fogalmazta meg, véleményük voltaképpen a klasszikus zenekultúra hangja, s ez még inkább felértékeli az elismerést” – mondja a BFZ menedzser-igazgatója, Erdődy Orsolya. „A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Times, a La Stampa, az El Pais, a Le Figaro, a Die Presse és a New Yorker zenekritikusai szakmai tapasztalataikra, koncertélményeikre, a BFZ-vel készült felvételekre alapozva döntöttek úgy, hogy rangos pozíciót jelölnek ki zenekarunknak a legjobbak között – akár amerikai, francia, olasz vagy skandináv formációk előtt. Fischer Iván és a BFZ nemzetközi sikere szorosan összefügg, zeneigazgatónk helyezésében pedig bizonyára kifejezésre jut a más zenekarokkal, például a top10-ben szintén szereplő Concertgebouw-val végzett munkája is.”

Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos)Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos)

Lásd még:

Mágikus, felvillanyozó, lenyűgöző – így méltatják külföldön a Budapesti Fesztiválzenekart

Fischer Iván felkérésére A csodálatos mandarinnal indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

„Szinte elviselhetetlenül megindító” – a Guardian, a Times és a Wiener Zeitung is odáig volt Fischer Ivánéktól

Nyitókép: Fischer Iván (fotó: Kurcsák István)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!