by Nagy Zsófia 2020. jan 09.

Itt és Most történik

Az Itt és Most Társulat életében az utóbbi években egyre nagyobb súllyal vannak jelen a céges rendezvények és a munkahelyi tréningek.

Játszani tanítanak. Játszani márpedig mindenki szeret. A 2011-ben alapított Itt és Most Társulat tagjai, amikor nem a színpadon vannak, új bemutatóikon dolgoznak, kurzusokat vezetnek, vagy éppen céges rendezvényeken tartanak improvizációs tréningeket. A társulat színészei azt vallják, hogy az improvizáció mint szemlélet egyszerűen jó az élethez: fejleszti a kommunikációs készségeket, empátiára tanít és jobb csapatjátékossá tesz.

Az Itt és Most Társulatot szinkronszínészek alapították, közülük azonban a legtöbben mára kicserélődtek. A mostani csapat tizenkét tagból áll, és nagyjából három éve dolgoznak együtt ebben a felállásban. Az impróban egyébként – Borbás Gergő, az Itt és Most Társulat egyik kulcsfigurájának tapasztalatai szerint – elég nagy a jövés-menés. Egyáltalán nem kompetitív a szakma, a társulatok nem rivalizálnak egymással, gyakoriak a közös munkák. Az Itt és Most Társulat új játszóhelyén, az Itt és Most Közösségi Térben gyakran lát vendégül más improvizációs színházakat, a független társulatok és az érzékenyítő programok mellett. A Ráday és az Erkel utca sarkán található hely koncepcióját a közösségépítés szellemében fogalmazták meg: egy olyan összművészeti befogadóteret szerettek volna létrehozni, ahol a különböző művészeti ágakban tevékenykedő közösségek egyszerre lehetnek jelen.

A Ráday utcában az Itt és Most Társulat minden héten játszik. Jeleneteiket a pillanat és a közönség történetei alakítják, amelyhez elengedhetetlen az egymásra hangoltság és a kreativitás, azonban előadásaik keretét előre lefektetik. Ezek a keretek témákat és formákat határoznak meg. Egyik népszerű előadásukban, a Kulcsemberben például a szerzői est keveredik az improszínházzal. Az ilyen típusú előadásokban a meghívott kortárs szerző művei vagy személyes történetei ihletik a jeleneteket. A színészek ebből fakadóan nem tudnak hagyományos értelemben vett próbákkal készülni fellépéseikre, az improszínház esetében a próbafolyamat a játék közben használt technikák fejlesztésén alapul.

Az Itt és Most Társulat életében az utóbbi években egyre nagyobb súllyal vannak jelen a céges rendezvényeken való fellépések és a munkahelyi tréningek. A társulat ilyen típusú tevékenységeit a cégek irányából megjelenő igény hívta életre, a csapat azonban idén úgy döntött, hogy külön brandet hoz létre, Right Here, Right Now Corporate Trainings and Entertainment néven. A brand programja két elemből épül fel: egyrészt a cég igényeire szabott előadásokat, másrészt csapatépítő tréningeket kínál, mindkét programot magyar és angol nyelven egyaránt. Az előadások a dolgozók ötleteiből indulnak ki, a hangsúly a tanításon és a szórakoztatáson van. Az önfeledt nevetés a tréningek alkalmával sem szorul háttérbe, de ezeken az alkalmakon fontos szerephez jut a soft skillek fejlesztése is. A tréningek általában háromalkalmasak, hogy az ott elsajátított készségek, illetve szemlélet be tudjanak épülni a cég vállalati kultúrájába.

A tréningek a dolgozók igényeihez igazodnak, de meghatározható két fő kategóriájuk: az érzékenyítő és a problémamegoldó tréningek. Az érzékenyítő tréningek a dolgozók erősségeit és gyengeségeit térképezik fel, míg a problémamegoldó tréningek a munkahelyi konfliktusokat helyezik új megvilágításba. A konfliktusok színészek által történő megelevenítése révén a szubjektív nézőpontok helyett az objektív értelmezés kerül előtérbe, ami a legtöbb esetben megoldást jelent a problémára.

„Sokszor szoktuk mondani, hogy valójában a mi munkánk – amikor nem a színpadon csináljuk az imprót –, az, hogy embereket megtanítunk újra játszani. Gyönyörű szép, amikor egy nagy nemzetközi cég csoportvezetőjéből először szakad ki egy kontrollálatlan kacagás” – meséli Borbás Gergő a céges tréningekről. A társulatban mindannyian vallják, hogy az impró nem csak a színházon belül működik, hanem az egyéni életben és a vállalati szférában is egy nagyon jó eszköz. Szórakoztat, feloldja a feszültségeket, és nem utolsósorban számos készséget fejleszt.

Fotó: Bokor Krisztián

Megjelent: 2019. december