by MTI/Reuters/artisbusiness.hu 2021. márc 29.

„Járványügyi kísérlet”: ötezer fős koncertet tartottak Barcelonában

A szervezők azt kívánták bizonyítani, hogy kellő odafigyeléssel biztonságosan lehet tömegrendezvényeket tartani.

A közönségnek a koncert napján, március 27-én (szombaton) antigéntesztet kellett végeztetnie, amit három kijelölt helyszínen tehetett meg. Ötezerből hat vizsgálat eredménye lett pozitív – írja az MTI.

A negatív teszt birtokában lévőket négy bejáraton, fokozatosan engedték be a koncertre. A folyamatosan szellőztetett termet három, egyenként 1800 ember befogadására alkalmas területre osztották. Belépéskor testhőmérsékletet mértek, kötelező volt a kézfertőtlenítés, és mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot, hogy lecserélje azt, amelyben érkezett, de a résztvevőket nem kötelezték társadalmi távolságtartásra.

A kormány, illetve az egészségügyi hatóságok által jóváhagyott kísérleti esemény tesztként szolgált arra, hogy a hasonló rendezvények újra elindulhatnak-e. Ha utólagosan, hetekkel később is sikerként könyvelhetik el, utat nyithat a megsemmisült élőzenei ipar számára Spanyolországban és azon kívül is – számolt be a Reuters nyomán egy videó-összeállítás a YouTube-on. „Biztonságosabb lesz a Palau Sant Jordi arénában tartózkodni, mint az utcán járni” – mondta Jordi Herreruela, a koncert társszervezője korábban a Reuters hírügynökségnek.

A Covid-tesztelést 80 nővér végezte teljes egyéni védőfelszerelésben. A délig átvilágított 2400 ember közül háromnak volt pozitív eredménye, egy pedig pozitív esettel került kapcsolatba – nyilatkozta Dr. Josep Maria Libre, a vizsgálatokat felügyelő orvosok egyike. A résztvevők egy telefonos alkalmazás segítségével 10-15 perc alatt megkapták  antigéntesztjük eredményét. A teszt és a maszk összegét tartalmazta a jegyár, azoknak, akik nem vehettek részt a koncerten, természetesen az ár arányos részét visszatérítették.

„Ránk figyel a világ” – emlékeztetett Santi Balmes, a Love of Lesbian barcelonai zenekar frontembere a koncert kezdetén. Arra kérte a közönséget, hogy szórakozzon felelősségteljesen, és senki ne vegye le a maszkját. Egyúttal a koncertet a létfontosságú ágazatokban, köztük az egészségügyben dolgozóknak ajánlotta.

Szinte szürreálisnak tűnt, hogy egyévnyi szociális távolságtartás után a rajongók egymáshoz közel táncoltak, ölelkeztek, felszabadultan énekeltek. „Úgy gondolom, ma olyan dolgot valósítottunk meg, amely megmutatja a világnak, hogy a kultúra biztonságos” – fogalmazott egy rajongó.

A rendezvényt a szórakoztató- és zeneipari szakembereket tömörítő Fesztiválok a biztonságos kultúráért csoport szervezte, amely az első efféle járványügyi kísérletet tavaly decemberben hajtotta végre. Az akkori eseményen mintegy ötszázan vettek részt, és – mint hangoztatják – senki sem fertőződött meg. (Ennek némileg ellentmondanak azok a statisztikai adatok, amelyek azt mutatják, hogy a világon kivétel nélkül mindenütt a fertőzöttek számának emelkedése követte a tömegrendezvényeket.)

Az eseményen részt vett a tartományi ügyvivő kormány, valamint a városvezetés több tagja is. Katalóniában egyébként 22:00 és 6:00 óra között kijárási tilalmom van, és országosan hat főben határozták meg az összejövetelek maximális létszámát, függetlenül a rendezvény helyszínétől és céljától.

A  koncert megrendezésének költsége 200 ezer euróra (72,7 millió forintra) rúgott.

Valóban Barcelonán a világ szeme, ugyanis a fertőzöttek számát tekintve Spanyolország az élbolyba tartozik, világnyolcadik, és Katalóniában az elmúlt két hétben a megelőző időszakhoz képest 8 százalékkal több megbetegedést okozott a Covid-hullám. A 46,94 millió lakost számláló országban a járvány kezdete óta közel 3,3 millió fertőzöttet és 75 ezer halálesetet regisztráltak. Eddig a népesség 11,4 százaléka kapta meg a védőoltás első adagját, és a teljes populáció 6,1 százalékának adták be már a második dózist is.

A 9,7 millió lakosú Magyarországon március 28-án összesen 633 861 igazolt fertőzést és kis híján 20 ezer halálesetet tartottak nyilván. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ március 28-ai adatai szerint hazánkban a felnőtt lakosság 21,6 százaléka kapott egyszeri oltást, ezzel elsők vagyunk az EU-ban, igaz, a többi tagországban nem oltanak kínai és orosz vakcinával.

A Magyar Orvosi Kamara közleménye arra figyelmeztet, hogy nagy a baj, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. Az egészségügyi ellátórendszer nem bírja a terhelést, a lakosságarányos Covid-elhalálozásban élen járunk. Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg ne mozduljon ki otthonról. 

Fotó: trtworld.com