by news.artnet.com/geekwire.com/artisbusiness.hu 2021. júl 24.

Jeff Bezos 200 millió dollárt adományozott a Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeumnak

„A Suborbital Triptych küldetés 2021 őszén indul. Ez a projekt az űrkutatás jelentős, új szakaszának kezdete, ahol összeér a művészettel mint a felfedezés motorjával és a bolygónk határain túli dolgok nyilvántartójával.”

A Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeum történelmi nagyságú adományt kap az Amazon alapítójától és ügyvezető elnökétől, amely adomány lehetővé teszi számukra a kiállítási terület bővítését és újragondolását.

Jeff Bezost nagyon érdekli az űr és az űrutazás, július 20-án felszállt a világ első pilóta nélküli szuborbitális űrhajója, ami őt, a testvérét, egy 18 és 82 éves férfit vitte az űrbe. Űrrepüléssel foglalkozó vállalata, a Blue Origin a jövőben gazdag emberek számára kínál majd magánűrutazást. Bezos azt írta az Instagramon: „ötéves korom óta arról álmodoztam, hogy az űrbe utazom”.

A Blue Origin kilövése (forrás: iho.hu)

Az adomány a legjelentősebb filantróp hozzájárulás a múzeum működéséhez azóta, hogy 1846-ban, alapításakor ajándékot kapott névadójától, James Smithsontól. A Smithsonian nyilatkozata szerint a 200 millió dolláros támogatást két részre osztják: 70 millió dollárt az űrmúzeum Washington DC-ben, a National Mall-ben lévő létesítményének felújítására költenek, a fennmaradó 130 millió dollárt pedig egy új oktatási központ elindítására fordítják. Bezos adománya tiszteletére a központot Bezos Oktatóközpontnak nevezik el. Bezos korábban adományozott már kisebb összegeket a Nemzeti Légi- és Űrmúzeumnak, és alapító adományozója az Afro-amerikai Történeti és Kulturális Nemzeti Múzeumnak is. 

„A Smithsonian megalakulása óta részesült mind állami finanszírozásból, mind nagylelkű donorok adományaiból. Majdnem 175 évvel ezelőtt Smithson úr avató ajándéka megalapozta ezt az innovatív megközelítést, amely a magántámogatásokat és az állami finanszírozást hozta össze. Ma, amikor épp a történelem egy sarkalatos helyzetéből jövünk kifelé, Jeff adománya erre a régi hagyományra épít, és segít nekünk újragondolni és átalakítani a Smithsoniant" – nyilatkozta Lonnie Bunch, a múzeum munkatársa. „Ez a történelmi ajándék segít a Smithsonian-nek elérni azt a célját, hogy eljusson Amerika minden tantermébe azáltal, hogy létrehoz egy világszínvonalú oktatási központot, amelynek középpontjában a hozzáférhetőség és az inspiráció áll. Hálásak vagyunk Jeffnek nagylelkűségéért, az oktatás, az innováció és a technológia iránti szenvedélyéért és elkötelezettségéért. Ez az adomány nemzetünk jövőbeli vezetőit és újítóit fogja ösztönözni.”

A Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeum (forrás: smithsonianmag.com)

A Bezos Oktatóközpont programok és tevékenységek szervezésével ösztönzi majd a hallgatókat a természettudományi, technológiai, mérnöki, művészeti és matematikai (angolul, rövidítve STEAM) karrier folytatására, amelyek a tanárokat is segítik a Smithsonian gyűjteményének jobb kihasználásában. A hangsúly az egész ország alulfinanszírozott, hátrányos közösségeinek kiszolgálására lesz. A pénz másik részéből – a múzeum technológiai átalakítása mellett – a meglévő épületet interaktív élményekkel korszerűsítik, hogy inspirálják a látogatókat.

„A Smithsonian létfontosságú szerepet játszik a jövőbeli feltalálók és álmodozók fantáziájának beindításában” – mondta Bezos. „Minden gyermek nagy potenciállal születik, és inspirációval, ami megnyitja előtte a lehetőségeket. A tudomány, a találmányok és az űr iránti szerelmem mutatta meg az én utam, és remélem, hogy ez másoknak is ajándék lehet."

Jeff Bezos nemcsak, hogy rajong az űrkutatásért és szívesen támogat jelentős kulturális intézményeket, de szeret valami egészen újat, valami rendkívülit létrehozni. Ezért döntött úgy, hogy együttműködik az Uplift Aerospace nevű céggel, és festményeket tesznek egy űrhajó oldalára. Egy olyan helyre, ahol még sosem volt művészet. Két művész kifejezetten erre a célre készít festményeket a Blue Origin rakétájához, amelyetet az űrben ért hatások fognak befejezni.

„A csillagok és az űr felfedezéséhez használt jármű befestésével a kész mű szimbolikusan és fizikailag is az új ismereteket és kapcsolatokat keresési. A festmény apró részletei átalakulnak az űrutazás során, hat rá a rakéta indítása a Földről, a hasítást óriási sebessége a levegőben, az űr vákuuma és a Földre való visszaérkezés. Az Uplift Aerospace tesztje arra szolgál, hogy biztosítsák a festékek tapadását, integritását, relatív színtartását, az űrutazás viszontagságainak elviselését” – írják az Uplift Aerospace YouTube-csatornáján.

„A Suborbital Triptych küldetés 2021 őszén indul, és a Blue Origin New Shepard rakétájának három eltávolítható szénszálas paneljére festett, megrendelt műalkotások sorozatának első műve lesz. Ez a projekt az űrkutatás jelentős, új szakaszának kezdete, ahol összeér a művészettel mint a felfedezés motorjával és a bolygónk határain túli dolgok nyilvántartójával” – írja az Uplift Aerospace honlapja.

Az alkotók – Jeff Hein és Mark R. Pugh– utahi művészek, akik szürrealista és realista festményeikről ismertek. Céljuk, hogy a műalkotások átvészeljék a kihívást jelentő emelkedést és ereszkedést. Vizsgálatokat végeztek annak biztosítására, hogy a festék ellenálljon az űrutazás nehézségeinek. A tesztek azt is sugallják, hogy az űrutazás meg fogja változtatni a műalkotásokat. 

Jeff Hein teszteli a festékeket az űrbe küldött műalkotáshoz (a kép forrása: Uplift Aerospace)

A projektet Josh Hanes, a utahi Uplift Aerospace tulajdonosa vezeti. „Az a víziónk, hogy mivel a művet távoli galaxisok fogják megvilágítani a Földdel a háttérben, a gyönyörű látvány lehetővé teszi a nézők számára, hogy szorosabban kapcsolódjanak a kozmoszhoz és a csodálatos bolygóhoz, amelyet otthonnak nevezünk" – nyilatkozta Hanes.

Mérnökök és űrszakértők a művészekkel együttműködve különleges festékeket és anyagokat hoztak létre. „Szeretek hagyományos képek és modern elemek keverésével létrehozni művészetet" – mondta Pugh. „Egy rakéta oldalára klasszikus festési technikákat használni nagyon izgalmas módszer.”

Hein úgy fogalmazott: „Izgalmas, hogy az emberiség ilyen fontos kifejezési módját a világűrbe küldik. 18 év alatt, amennyi ideje festek, szerencsém volt megmutatni a munkámat az egész világon, de az űrben soha. Ez valóban csodálatos.”

Néhány héttel ezelőtt a MacKenzie Scott filantróp, Jeff Bezos exfelesége több mint 60 művészeti szervezetnek adományozott jelentős összeget. Ez az adomány teljes mértékben elkülönül volt férje munkájától. Ez a cikkünk szól MacKenzie filantróp tevékenységéről. 

Nyitókép: Jeff Bezos (forrás: theverge.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!