by Artisbusiness.hu 2024. Mar 14.

Kétezer-ötszáz éves politikai történet, koncert a Zsinagógában, különleges jubileumi koncert a Várkert Bazárban

– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Trust no1 —feltétel nélküli bizalmatlanság

Ada Vilhan egyéni kiállítását most Vékony Délia művészettörténész tárlatvezetésével tekinthetjük meg.

A március 7-én, a Tokaj Art Wine Galériában megnyílt kiállítás a személyes tudattalan világa mögé nyúl, fókuszában a szabadság kérdése, absztrakt festményeken és a női létet központba helyező fotográfiákon. Vajon akad-e olyan emberi kapcsolat, amiben két teljesen független ember szabadon, érdek nélkül kapcsolódik? Milyen ma az emberek külső-belső szabadságélménye? 

 

A művészettörténész a kiállításról: ,,Ada Vilhan festőművész absztrakt vásznai a személyes tudattalan világa mögé nyúlva a kollektív emberi létezés energiáit tárják elénk. Ez a reprezentáció előtti/mögötti sík tele van életérővel, dinamikával, erotikával, forrongssam, de ugyanakkor csenddel is.”

A tárlatvezetés időpontja: 2024. 03.14. 18.00

Helyszín: 1054 Budapest, Hold utca 21. 1 emelet 70. 

A kiállítás április 10-ig látogatható, H-Sz: 12-18 között, Cs, p: bejelentkezés alapján. 

 

Oidipusz a Radnóti Színházban

Szophoklész drámáját néhány évvel ezelőtt Robert Icke angol színházi rendező és drámaíró „korszerűsítette”. Ezt a változatot, e modern politikai thrillerként is izgalmas lélektani krimit vitte most színpadra Szikszai Rémusz rendező a Radnóti társulatával. 

A kortárs változatban Oidipusz egy nagy jövő előtt álló politikus: miniszterelnök akar lenni. Hogy elnyerje választói bizalmát, teljes transzparenciát ígér, nincs több mismásolás, sőt a régi ügyeket is leporolják. Ám ennek a magabiztos férfinak a választás éjszakáján, már a győzelem kapujában kell szembesülnie azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik. Nemhogy a közéletben nem az, de még a saját életében sem.

Az előadás Oidipusz és Jokaszté mindent felülíró és meghatározó szerelmét állítja fókuszba, ami kapcsolat eddig az összes nehézségen átsegítette őket — ám sorsát senki nem kerülheti el. A sikeres politikus, akinek eddig mindene megvolt, pár óra alatt mindent elveszít.

Icke Oidipuszát a Radnóti Színházban láthatjuk először Magyarországon. A címszereplőt Pál András, Jokasztét Jordán Adél alakítja. Főbb szerepekben László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka. A darabot fordította: Upor László.

„Mindannyian ismerjük ezt a kétezer-ötszáz éves történetet, így vagy úgy mindannyian találkoztunk már vele. Talán picit el is tartjuk emiatt magunktól a rárakódott » pátosz « és » egyértelműség « miatt, de közben azért is, mert eltávolodtunk ebben a mai rohanó, felületes világban az olyan fogalmaktól mint az önazonosság, a szerelem, az igazság és mindezek keresése. Ha valami, hát ez az izgalmas ebben az átiratban: ahogy egy ősi történetet maivá, a huszonegyedik század embere számára is átélhetővé teszi. Csodás feladat ez, remek színészekkel, egy nagyszerű társulattal.” | Szikszai Rémusz

A következő előadások időpontja: 2024. március 18. és 27. 19.00

 

David Helfgott a Dohány utcai zsinagógában

A világhírű zongoraművész ismét Budapesten ad koncertet.  Az est középpontjában olyan kivételes, halhatatlan művek állnak, mint például Chopin bensőséges és mélyén rejlő érzelmekkel teli „Ballade No 1 G-mollban”, az örökké aktuális „Ballade No 4 F-mollban”, mely garantáltan borzolgatja a lelket és a benne rejlő szenvedélyt. A magyar származású Liszt Ferenc lenyűgöző „Ballade No 2 B-mollban” alkotásán keresztül betekintést nyerünk a zongorajáték mesterfokába, míg az „Un Sospiro” című etűdje a szerelem káprázatát eleveníti meg. A feledhetetlen Beethoven ikonikus „Appassionata” című, 23. szonátája mellett Mendelssohn különleges „Rondo Capriccioso” című darabja szintén felcsendül a Zsinagóga falain belül. 

A forradalmi Addinsall fenséges „Warsaw Concerto”-ja olyan zenei freskót idéz, melyben a romantika és a szenvedély egyesül, de nem maradhat el Chopin „Op.24 A-moll” etűdje, a „Winter Wind”, mely igazi hóvihart kavar, mely zenei képzeletünk szárnyán suhanva zongorázza be magát a tavaszba. A művészet ereje együtt él a zongorahangokban és azokban a mélységekben, amelyek csak a zene nyelvén érthetők.

David Helfgott Melbourne-ben született, már gyerekkorban megcsillantotta rendkívüli zongoraművészeti tehetségét, és az ABC Instrumentális és Vokális Verseny állami döntőjét hat alkalommal megnyerte. 17 évesen Alice Carrardnál kezdett tanulni, aki Bartók és Thoman István Liszt tanítványa volt. Két évvel később Londonba utazott, hogy a Royal College of Music hallgatójaként Cyril Smith irányítása alatt tanuljon. Smith, a 25 éves tanári pályája során a legbriliánsabb diáknak tartotta Helfgottot, és technikailag és temperamentumban egyaránt Horowitzhoz hasonlította.

Időpont: 2024. március 17. 18.00

Helyszín: Dohány utcai Zsinagóga

 

Anna and the Barbies: „színházi koncerttel” ünnepel a 20 éves zenekar

Kép forrása: Anna and the Barbies Facebook

A Fonogram-díjas Anna and the Barbies a Várkert Bazárban ünnepli 20. születésnapját. A zenekar e különleges alkalomból előadás-koncerttel varázsolja majd el a rajongókat. 

 A koncerttermek harsányságából a zenészek ezúttal a színházi világ intimitásába húzódnak vissza és a nézők aktív részvételével a versek és a zene segítségével keresik a választ az élet nagy kérdéseire. Szó esik majd az álmokról, csodákról, hitről és még sok fontos témáról. A zenekarhoz ezúttal Novák Péter énekes, színész is csatlakozik, aki a dalszövegeket sajátos értelmezésben interpretálja majd és – talán még hangszert is ragadva – különleges látásmódjával egészíti ki Anna kicsit sem hétköznapi világát.

Könnyed, de mély, szórakoztató, de elgondolkodtató, zenés, verses, beszélgetős estére várják a bátor érdeklődőket. 

Az előadás után itt lesz először megtekinthető és előrendelhető a Vincze Mill kiadásában, limitált és számozott példányban megjelentetett, exkluzív kiadású 20 év 20 dalszöveg kiadvány, merített papíron, Krizbo illusztrációival.

„Azt szeretném nyugodt, improvizatív körülmények között elérni, hogy betekintést nyerjünk abba a kincsestárba, ami egy-egy művész lelkében van, amihez talán még saját magának sincs olyan gyakran hozzáférése. Kötetlen beszélgetés formájában fényt derítünk közösen az élet nagy titkaira, csodáira.”

Időpont: 2024. március 17. 19.00

Helyszín: Budapest, Várkert Bazár 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!