by artisbusiness.hu 2023. Aug 30.

Koncertekkel, előadásokkal és jógával készülnek a színészek az Örkény-Kerten

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját szeptember 9-én.

A rendezvény keretében az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni az Örkényben őszre szervezett Freeszfe Fesztivál létrejöttét is. Az esemény főtámogatója Erzsébetváros Önkormányzata.

„Az Örkény a 2023-2024-es évadban lesz húszéves. A két évtized alatt tartottunk több mint száz bemutatót, fogadtunk közel kétmillió nézőt. Át- és túléltünk korszakokat, kulturális paradigmaváltásokat. Mindig elsődlegesnek tekintettük a darabválasztás és a szakmai munka igényességét és függetlenségét”  – olvasható Mácsai Pál igazgató tollából az Erzsébetváros című lapban.

„Mi, az Örkényben úgy gondoljuk, hogy a színház időről időre lépjen ki saját falai közül. Életünk, közösségeink koncentrikus körei közül azokban lehetünk a leghatékonyabbak, amelyek a legközelebb vannak hozzánk: a család, a színházi társulat. A ház, ahol lakunk. A tömb, a tér, az utca. A környék, a kerület, a város. Ott működik hatékonyan a közösségi lét, ahol az ember nap mint nap jelen van. Felelősséget érzünk Erzsébetvárosért, természetes, hogy színház és kerületi önkormányzat kéz a kézben dolgozik. Együttműködésünknek egyik sarokpontja a Kert, ahol évről évre élő fűszőnyeggel terítjük le a Madách teret, itt a nézők és a színházi alkotók együtt beszélgethetnek és piknikezhetnek, hiszen a színház a személyes találkozások egyik legfontosabb tere, közösségalkotó tényező” – áll a közleményben.

Az Örkény-Kert szervezői szeretnék ismét a jótékonyság fontosságára is felhívni a figyelmet: a tavalyi sütivásáron felbuzdulva idén szendvicsvásárt rendeznek. A szendvicseket a Mad House Budapest Bisztró séfjével, Piszkor Norberttel a társulat színészei közösen készítik el a Madách térre kihelyezett pultnál. A vásáron befolyt teljes összeget idén az Örkény Színházban szervezett  Freeszfe Fesztivál kapja.

Mácsai Pál (fotó: Horváth Judit) Mácsai Pál (fotó: Horváth Judit)

Erzsébetváros Önkormányzata 60 millió forintos kiemelt támogatói szerződést kötött az Örkény Színházzal. Ez teszi lehetővé, hogy a színház stúdiója a jelenlegi nehéz anyagi viszonyok között is tovább működjön. A színház és a kerület együttműködésének hosszú hagyománya van: az Örkény-Kert fesztivál mellett közösen szervezik meg a színház költészet napi műsorát, ami szintén a Madách téren zajlik, illetve ilyenkor verskommandók is járják Erzsébetvárost.

„A három évvel ezelőtti színházi törvény elleni tüntetést szervező társulatok kiestek a kultúrkormányzat kegyeiből, ezért tisztán a Főváros működteti őket, cserébe le kellett mondaniuk a többi színházról. Azóta az amúgy is szűkös keretéből a fővárosnak kell kigazdálkodnia a Katona, Radnóti, Örkény, a Trafó és a Városmajori Szabadtér költségvetését. Így fordulhatott elő, hogy a rezsiköltségek emelkedése miatt a stúdiószínházunk fenntartására egyszerűen nem maradt forrás. [...] Ezért és a hagyományos jó kapcsolat miatt fordultam a kerülethez, megkérdeztem, lennének-e kiemelt támogatóink. Ha ezt készek vállalni, akkor Erzsébetvárosban hasznosulhat mindaz, amit mi cserébe ajánlani tudunk.

Van számos felületünk, a honlap, a Facebook, a Youtube, az összes szórólap, programfüzet, ahol fel tudjuk tüntetni, hogy ki a mi főtámogatónk, megjelenhetnek a kerület üzenetei. A tartalmi munkában pedig ilyen az Örkény-Kert, a nagy költészet napi mozdulásunk a Madách téren, ahol ezer középiskolással szoktunk verset mondani, illetve énekelni. Ezen kívül fellépünk a kerület szociális intézményeiben, főként az idősotthonokban, és mi fogjuk nyújtani az állami ünnepségek műsorát a kerületben, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án. Létezik az Örkény-köznek sétaprogramja a színházban, amit kiterjesztünk az egész környékre. A kerület honlapján pedig Erzsébetvároshoz köthető szerzők fognak megjelenni felolvasásunkban. Szívesen idesorolnám, hogy az én szívemhez nagyon közel áll a Madách Gimnázium színházi képzése, erőm szerint részt is veszek abban, de tudom, hogy a gimnáziumok már nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe”– mondta 2023 februárjában az Erzsébetváros című lapnak adott interjújában Mácsai. 

Részletes program:

12. Örkény-Kert, 2023. szeptember 9.

Madách tér:

10:30 Jóga a füvön Hámori Gabival

A mozogni vágyókat Hámori Gabriella várja a Madách térre leterített gyepen egy jógaórára: hatha jóga lesz dinamikus Vinyasa Flow elemekkel kombinálva. A gyakorlást Pranayama légzőgyakorlatokkal kezdjük, stresszoldó Yin jóga relaxációval fejezzük be. A hangsúly az erősítésen és nyitáson lesz miközben lecsendesítjük az elménket.

13:00–16:00 Piros Kakaó játszóház

Napközben a Piros Kakaó Játszóház idén a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és drámajátékkal várja a gyerekeket. „Készítünk majd Petőfi versekből ékszereket, kulcstartókat, kitűzőket, kabalákat. A drámás foglalkozáson pedig egy közös előadás kitalálására és eljátszására hívjuk az érdeklődőket. A közös mese fonalán vándorútra kelünk hegyeken, dombokon, tengereken át… a történettel úgy perdülünk-fordulunk, ahogy a világ… Te milyen hős lennél a történetünkben?”

Nagyszínpad:

16:00 Budapest Jazz Orchestra

Idén a Budapest Jazz Orchestra adja a kezdőkoncertet a Madách téri nagyszínpadon. Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, az egyik legnépszerűbb jazz zenekar hazánkban. A zenekar dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentánsa.

A zenekar küldetése a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig tovább adni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. A formáció Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val jeles fellépője lesz az idei Örkény- Kertnek. A zenekart ezen a koncerten Urbán Orsi jazzénekesnő és Révész Richárd jazz-zongorista egészítik ki.

18:00 Lóci játszik

Csorba Lóci 2014-ben tört be a magyar könnyűzenei életbe, amikor a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjének megírása után saját zenekarát, a Lóci játszikot is megalapította. Már a zenekar létrejötte előtt is foglalkozott zeneírással, és a saját élményeit megörökítő dalokat elő is adta, azonban szerette volna kitágítani a singer-songwriter típusú előadói lét kereteit. Így született meg a hattagú zenekar, amely az elmúlt években szinte az összes hazai fesztivál és klub színpadán fellépett. A Lóci játszik dalok nagy része az elektronikus komponálás korában is a dalszerzés ősi jogai szerint egy szál gitárral születik, így azok akusztikus felállásban is remekül működnek, teret adva a zenekar számára a közönséggel való közvetlen kapcsolat kialakítására. A Fonogram-díjas együttes az utóbbi évtizedben a hazai könnyűzene egyik meghatározója. Kivételes, akusztikus hangszereléssel érkeznek az Örkény-Kertre.

20:00 Örkény Esztrád

Az este záróprogramja az évről évre várva-várt Örkény Esztrád, a társulati tagok és meghívott (többek közt meglepetésvendég) zenészek koncertje. A társulatból mindenki, aki szeret énekelni, egy aktuális kedvenc dalát elénekelheti szólóban vagy duó formájában. A 20 órakor kezdődő Esztrád mindig nagy siker, az Örkény színészei közül pár kivétellel mindenki részt vesz benne. A tagok minden évben nagy ambícióval készülnek erre az előadásra, amelynek különlegességét többek közt az adja, hogy csak ezen az estén látható, nem szokták megismételni.

Kisszínpad:

15:00 Elysians

Horváth Ákos handpanen, Kákonyi Árpád pedig zongorán muzsikál. 

17:00 Rohmann Ditta szóló csellókoncertje

Bach, Ligeti és Casals művei

A komolyzene fontos eleme az Örkény-Kertnek: Ligeti György születésének századik évfordulója előtt tisztelegve Rohmann Dittát kérték fel, hogy cselló szóló szonáták előadásával hozza közelebb az érdeklődő fülekhez Ligeti dallamainak megkerülhetetlen fontosságát. A koncerten az alábbi művek hangzanak el:

Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit

Ligeti György: Szóló szonáta

Pablo Casals: Madarak éneke

19:00 Műszak meg a Többiek

A fellépők között egy új, saját formációnak ismét teret adnak: A Műszak meg a Többiek zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Almási Tamás és Kákonyi Árpád alkotják. A Műszak meg a Többiek tavaly nagy sikert aratott, idén 19 órakor ők lépnek fel a kisszínpadon.

Örkény Színház színpad:

14:00 Vackor

A gyerekprogram 14 órakor egy benti programmal is kiegészül, a színház nagyszínpadán Für Anikó és Mácsai Pál olvassa fel Kormos István meséjét, a Vackort, Egervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében.

15.30 Jelmez nélkül Kadarkai Endre beszélget Kerekes Évával

17.00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Zsigmond Emőkével

A portréinterjúk kivételesen nemcsak a riporter kérdéseiből állnak: a társulat férfi tagjait is felkérték, hogy egy-egy kérdés erejéig ők is vegyenek részt a beszélgetés alakításában.

19:00 Jónás könyve

Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, melyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség, már hagyomány az Örkény-Kerten: minden évben telt házas a nézőtér.

Stúdió:

15:00 Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén Bíró Kriszta vezeti tovább az Elfeledett nők témakörében mélyebben elmerülni vágyókat.

„Van egy színésznő. Fiatal, tehetséges, szép. Van férje, kisfia. A színésznő novellákat ír, színdarabokat fordít. Szűkösnek érzi a neki adott kereteket. A színházában nem becsülik meg úgy, ahogyan ő elvárná. Ezt nyíltan és nyilvánosan szóvá is teszi. Összeütközésbe kerül direktorával, pályatársaival. Úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. A híres kritikus újságcikkben ostorozza, amiért el akarja hagyni a magyar nyelvet és a magyar hazát. A színésznő mindennel dacolva útnak ered, nyakába veszi Európát, és igenis meghódítja a kontinens nyugati felének színpadait. Németül játszva válik valódi sztárrá. És ez mikor történik? Hát több, mint 160 éve. A színésznőt Bulyovszky Lillának hívják. Érdemes rá, hogy emlékezete fennmaradjon. Már csak azért is, mert hiába a 160 év – mintha azóta mi sem változott volna.”

16:00–18:00 Dal Csak Neked

Idén ismét szeretnénk különleges ajándékkal kedveskedni a bérletet váltó nézőknek: a jövőbeni közönség egy-egy tagja számára Máthé Zsolt és Herczeg Tamás duója ad elő egy dalt a Stúdió előcsarnokában, köszönetképpen, hogy támogatták vásárlásukkal a színházat.

 

Lásd még:

Színikritikusok Díja: az Örkény Színház alkotói kapták idén a legtöbb jelölést

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Az Örkény Színház társulata (fotó: Horváth Judit)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!