by artisbusiness.hu 2023. Jul 17.

Kovács Zsolt Vencel a világhírű Béjart Balettben folytatja pályafutását

Több mint ötven éve nem volt arra példa, hogy magyar táncos állandó szerződéssel dolgozhasson a svájci társulatnál.

Utoljára 1972-ben Markó Iván kapott a Béjart Balettnél több éves szerződést. Kovács Zsolt Vencel korábban a Litván Nemzeti Balettben dolgozott, egyes társadalmi problémákat feldolgozó önálló művészeti akcióival pedig több alkalommal szerepelt a nemzetközi sajtóban, így például a New York Timesban is.

A svájci társulatot 1987-ben Maurice Béjart (1927-2007) alapította. Nevéhez kétszázötven koreográfia, köztük negyvennél is több egész estés balett fűződik. A Béjart Balett Lausanne jogelődje, a XX. század balettje (Ballet du XXe siècle), ennek volt tagja Markó Iván is több éven át. A társulat jelenleg is a világ egyik legnagyobb presztízsű balettformációja, amelyet 2007 óta a Nijinsky-díjas Gil Roman vezet.

A magyar szólista elmondta, a társulat ezen a nyáron a világ jelenlegi leghíresebb táncosával, Roberto Bolleval dolgozik együtt: valamennyi előadásra már hónapokkal az esemény előtt nehéz volt jegyet szerezni. Jövőre a társulat Kovács Zsolt Vencellel együtt utazik majd Párizsba, Brüsszelbe Dortmundba és Bonnba is. A fiatal szólista szerint sok olyan magyar táncművész van, akiről itthon kevesebbet hallani, de nevük tömegeket vonz külföldön egy-egy előadásra. Jó példa erre Simon István, aki állandó vendége a legrangosabb balettgáláknak és fesztiváloknak, szerte a világon. Partnerei közt a Bolshoi, a Royal Ballet és az Opera de Paris sztárjai egyaránt megtalálhatók. Ugyanakkor Kovács Zsolt Vencel úgy véli, a hazai balettélet egyik csúcspontja akkor volt, amikor a világsajtó is a magyar táncosoktól volt hangos: „Annak idején a nemzetközi táncújságokban évente megjelent egy toplista. Azokról állították össze az újságírók, akiket a legjobb táncosnak tartottak. Sok éven át három név állt a felsorolás élén: Mihail Barisnyikov, Vlagyimir Vasziljev, és Keveházi Gábor."

Kovács Zsolt Vencel (forrás: BFE)Kovács Zsolt Vencel (forrás: BFE)

Kovács Zsolt Vencel szerint ilyen toplisták élére a jövőben ismét felkerülhetnek a magyar táncosok, ám ehhez a technikai tudás mellett olyan készségek elsajátítására is szükségük lehet a művészeknek, amelyek megkönnyítik a XXI. századi munkavállalást. A fiatal táncosoknak érdemes például olyan tudományterületeken is jártasságot szerezniük, mint a kommunikáció és a tárgyalástechnika, ismereteiknek pedig ki kellene terjednie a tudatos networkingre. Emellett hasznos lehet, ha nemzetközi pénzügyi, egészségügyi és társadalombiztosítási ismereteket is szereznek.

Lásd még:

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Kovács Zsolt Vencel (forrás: LNOBT)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!