by HJ 2024. May 30.

Kulturális örökségünket gazdagítja a külföldi megjelenés

Határtalan lehetőség az EXIM művészeti ösztöndíjpályázataival

Szakértők tapasztalatai szerint, ha valaki képes bizonyítani az adott művészeti ágban külföldön, akkor előbb-utóbb Magyarországon is szélesebb szakmai elismerésben részesül – vélekednek az EXIM Magyarországnál, éppen ezért hívták életre az Art is Business Egyesülettel együttműködve az EXIM Határtalan Kultúra Program ösztöndíjpályázatait. Az ösztöndíj első évében tehetséges fiatal képzőművészek és zeneművészek pályázhattak, a nyertesek pedig külföldi vásáron, koncerteken mutatkozhatnak be.

A londoni Wigmore Hall legendás koncerthelyszín: a klasszikus zenével foglalkozó előadóművészek többsége számára bakancslistás. Mindez idén már megadatott Csabay Domonkos zongora- és Hartmann Domonkos csellóművésznek, a Duo Domo tagjainak. A Határtalan Kultúra Program keretein belül (az éves EXIM Awards díjátadó óta eltelt szűk két hónapban) a mindössze négy éve együtt zenélő, ám már számos szakmai elismerést bezsebelő duó négy város négy izgalmas koncerthelyszínén lépett színpadra. Az angol főváros mellett muzsikáltak Grazban, Velencében és Bécsben.

 Csabay Domonkos, Hartmann Domonkos, Kisgergely Kornél, Balogh Máté András. Fotó: Exim Magyarország Csabay Domonkos, Hartmann Domonkos, Kisgergely Kornél, Balogh Máté András. Fotó: Exim Magyarország

Az ösztöndíj másik nyertese, Csizik Balázs, a Molnár Annamária vezette Molnár Ani Galéria művésze szintén az osztrák fővárosban mutatkozhat be ősszel a viennacontemporary kortárs művészeti vásáron. A vegyes technikával létrehozott munkáiban egyszerre jelenik meg az absztrakt fotográfia képisége, valamint a modern építészet formavilága az ember és az épített tér relációjában. Alkotásaiban visszatérő elem az ember alkotta mesterséges világ és a természet találkozásában felmerülő feszültség megjelenítése.

– Az EXIM Határtalan Kultúra Program elindításával azt a célt tűztük ki, hogy aktív szereplői és iránymutatói legyünk a hazai kultúra támogatásának, valamint lehetőséget teremtsünk a fiatal művészek számára a nemzetközi színtéren történő érvényesülésben, így a karrierjük fejlesztésében. Hiszünk abban, hogy a művészet inspirációt biztosíthat a társadalmi és a gazdasági fejlődéshez – mondta el Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

A világjárvány sem állhat az útjukba

Molnár Annamáriát 2018-ban egy fiatal képzőművész kereste fel, hogy dolgozzanak együtt. Csizik Balázs épp Szentendrén, az Art Capital Művészeti Fesztiválon állított ki, itt találkozott először személyesen a galerista és a képzőművész.

 Kisgergely Kornél, Balogh Máté András, Molnár Annamária, Csizik BalázsFotó: Exim Magyarország Kisgergely Kornél, Balogh Máté András, Molnár Annamária, Csizik BalázsFotó: Exim Magyarország

– Ani már akkor is együtt dolgozott fotóművészekkel, festőművészekkel, úgy éreztem, hogy az általam ötvözött technikával jól illek a galéria többi művészéhez. Ráadásul azóta még több konceptuális alkotó csatlakozott hozzá, például Asztalos Zsolt, vagy a Hámos Gusztáv–Katja Pratschke páros is, akikkel azóta már több, város tematikájú izgalmas kiállítást megvalósítottunk. Fontos számomra nemcsak az, hogy hol állíthatom ki a műveimet, de az is, hogy kikkel dolgozhatok, gondolkodhatok együtt. Gusztávékkal és Zsolttal például Székesfehérváron a Csók István Képtárban a várostörténet konceptuális lenyomatát mutathattuk meg egy közös kiállításon, de ugyanezzel a csapattal a Holokauszt Emlékközpontban – közép-kelet-európai kitekintéssel – egy izgalmas város-ember kapcsolatot bemutató tárlatot hozhattunk tető alá – magyarázza Csizik Balázs.

Hasonlóképpen vélekedik a közös munkáról Molnár Annamária is hozzátéve, hogy nemcsak a hasonlóság, de a különbözőség is rendkívül izgalmas párosításokat hozhat tető alá.

– Balázsnál az első perctől érezhető volt, hogy nemcsak rendkívül tehetséges, de jó kapcsolat alakulhat ki közte és a többi művész között. Bécsben Konok Tamás műveivel állítjuk ki a munkáit, amely alkotásokkal első gondolatra talán nem érezhető a kapcsolat, pedig nagyon is erős párhuzam alakulhat ki. Mellettük ott lesznek még Wolsky András művei – a hármas egység alkot majd egy erős kontextust.

És hogy miért pont Balázst biztatta művészei közül a pályázatra? – Az EXIM kiírása pont ráillett. Ő még nem szerepelt külföldi vásáron, pedig néhány éve már majdnem összejött. New Yorkban lett volna lehetőségünk egyedüli magyar galériaként megmutatni a műveit a Paris Photo vásáron, ám akkor az utolsó pillanatban közbeszólt a Covid és végül nem tudtunk utazni, a vásár pedig elmaradt.

 Fotó: Exim Magyarország Fotó: Exim Magyarország

A világjárvány a klasszikus zenei duó terveit is keresztülhúzta. – 2020-ban mindketten Fischer Annie ösztöndíjasok voltunk – meséli Csabay Domonkos. – Az ösztöndíjasok között bevett szokás volt közös koncerteket szervezni, én akkor belehallgattam a többiek munkáiba és Domonkosnál éreztem azt, mennyire jó lenne együtt dolgozni. Már abban az évben terveztünk egy közös koncertet, végül ez a járvány miatt nem valósulhatott meg. Másfél évvel később egy kamarazenei táborban találkoztunk, utána pedig már Domi keresett fel, hogy vegyünk részt egy lyoni cselló–zongora versenyen, amit meg is nyertünk.

– Nem volt egyszerű a közös próbafolyamat, mert Doma akkor Londonban élt, én Bécsben és Budapesten tanultam. A bécsi tanulmányaimat passziváltattam is arra a fél évre, többször utaztam Londonba, de próbáltunk akkor is, amikor Doma itthon volt – veszi át a szót Hartmann Domonkos. – A francia versenyen kaptuk az első visszajelzést, mennyire jól működünk együtt, amit így utólag már mi is látunk: a hasonlóságok és különbözőségek harmóniája a sikerünk titka. Egyfelől hasonlóan gondolkodunk a művészetünkről, a zene nyelvéről, ugyanakkor személyiségünkben különbözünk. Rengeteget tanultam Domától, akinek már akkor sokkal több kamarazenei tapasztalata volt, mint nekem, a versenyre való felkészülés során jól összecsiszolódtunk.

 Fotó: Exim Magyarország Fotó: Exim Magyarország

Befektetés a jövőbe

– Az EXIM-programra való jelentkezés Ani ötlete volt, ő bátorított, én pedig bíztam az ítélőképességében. Ugyanakkor meglepődtem, mikor kihirdették, nyertes vagyok, hiszen rengeteg tehetséges művész érdemelné meg ugyanezt az esélyt – meséli a pályázatról Csizik Balázs. – Az őszi vásár nagyszabású esemény hihetetlen izgalmas kortárs fotográfiai felhozatallal. Izgalmas lesz látni a nemzetközi piac működését, kapcsolatot építeni a többi művésszel, kiállítóval, kurátorral, látogatóval. Ami most igazán motivál, hogy megmutathassam magam a nemzetközi színtéren is – mondja a képzőművész.

– Balázs munkái remekül működnek majd a bécsi vásáron. Egy ilyen nemzetközi eseményen való megjelenés nagyobb láthatóságot biztosít, mintha csak itthon szerepelne az adott művész. Persze itt nem csak az eladásra gondolok, hanem a magyarországinál nagyobb műtárgypiacra, művészeti szcénára, szakemberekkel történő személyes kapcsolatfelvételre. Számos külföldi – nem csak osztrák – gyűjtő lesz jelen, a bécsi vásárral a német és más európai piacokat is el tudjunk érni. Idén különlegesség lesz még, hogy a vásár hosszú idő után visszaköltözik a Prater közelében lévő Messe Wien központba, ami kiváló környezet és lokáció. Az elmúlt tizenöt évben több alkalommal tapasztaltam, hogy egy-egy ilyen nemzetközi vásár hatására számos külföldi együttműködés, kiállítás született. Ha nem így lenne, akkor sincs ok a csalódásra, hiszen ezen a vásáron megmutatni magát hatalmas lehetőség minden művésznek művésznek – magyarázza Molnár Annamária.

 Fotó: Exim Magyarország Fotó: Exim Magyarország

– A program számunkra nem csupán egy befektetés a kultúrába, de invesztálás is a jövőbe – mondja Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója. – A magyar művészeti szcéna támogatása lehetőséget teremt a művészeknek arra, hogy kiemelkedjenek és megmutathassák a tehetségüket, ami hosszú távon a kulturális örökségünket gazdagítja. Továbbá régóta szerettük volna a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos törekvéseinknek hangot adni valamilyen formában – teszi hozzá, miért is indították útjára a Határtalan Kultúra Programot. – A hazai kultúra iránt elköteleződésünk hosszú múltra tekint vissza. Az elmúlt években aktívan támogattuk a kulturális kezdeményezéseket, legyen szó előadó-művészetről vagy hagyományőrzésről. Hiszünk abban, hogy a művészet nyelvezete képes előmozdítani a társadalmi és a gazdasági növekedést azáltal, hogy párbeszédet indít és folyamatos innovációra ösztönöz, mindemellett a társadalmi összetartozást, ezáltal a közösségeket is erősíti. Úgy gondoljuk, ma már elengedhetetlen egy vállalat számára, hogy felelősséget vállaljon a közös ügyek iránt és aktívan reagáljon a társadalmi és gazdasági folyamatokra. Emellett a munkáltatói márkaépítés is fontos szempont, kezdeményezésünkkel a munkavállalóinknak is esélyt adunk arra, hogy a szigorúan vett szakmai tartalmak, programok és aktivitások mellett a kulturális élethez is közelebb kerüljenek. Támogatói hitvallásunk szerint a kultúra összeköti az embereket. Úgy gondoljuk, a művészeti ágak felé való nyitottság nemcsak a kreativitást, de az innovációt is elősegítheti, valamint a vállalati kultúra színesítéséhez és az emberi kapcsolatok mélyítéséhez is hozzájárul.

A külföldi megjelenési lehetőségek koncertek a zenészek életének is sarokpontjai. – Minden egyes határon túli koncert hozzánk ad valamit. Személyiségfejlődés, ha úgy tetszik. Megismerünk más kultúrákat, tapasztaljuk, hogyan viselkednek az emberek a koncerteken, mit szeretnek, mit nem szeretnek, hogyan érdemes koncertet szervezni külföldön és így tovább – mondja a csellóművész.

– Érdekes tapasztalat ilyen rendhagyó koncerttermekben játszani, mint például a Wigmore Hall, ahol már az öltöző faláról a legnagyobb művészek néznek ránk dedikált fotóikról. Hathatott volna mindez nyomasztóan is, de nem így volt, inkább inspirált – folytatja a zongoraművész. – És azt sem gondolná az ember, hogy a francia romantikának külön palotát szentelnek Velencében, pedig így van, a Palazzetto Bru Zane koncerttermében többek között Fauré darabokat játszottunk.

– Ezért is tartottuk fontosnak, hogy jelentkezzünk az EXIM pályázatára: minél több helyen, szélesebb körű közönséghez jussunk el. Zenészként minden alkalmat meg kell ragadni, a Határtalan Kultúra Program ösztöndíjpályázata remek lehetőség volt, hogy bő egy hónap alatt négy ilyen fontos koncerthelyszínen is bemutatkozhassunk – teszi hozzá Hartmann Domonkos.

Nyitókép: Kisgergely Kornél, Balogh Máté András, Molnár Annamária, Csizik Balázs (fotó: Exim Magyarország)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!