by artisbusiness.hu 2023. Mar 30.

Lassan visszaszerzi látogatóit a világ 100 legnépszerűbb művészeti múzeuma

A budapesti Szépművészeti Múzeum, számos intézményt megelőzve, tavaly 47%-kal több látogatót fogadott, mint a világjárvány előtti utolsó évben.

The Arts Newspaper évente publikált Visitor Figures felmérése a világ leglátogatottabb művészeti múzeumait rangsorolja. Tavaly 141 millió látogatást regisztrált a felmérésben szereplő 100 múzeum, ami kétszerese az előző évinek és közel háromszorosa a 2020-asnak. De még mindig van mit tenni, amíg az intézmények elérik a 2019-es, a világjárvány előtti utolsó teljes év 230 millió látogatóját – írja az online magazin.

Vatikáni Múzeum (fotó: Jesús Moreno – Oliver-Bonjoch / wikipedia.org)Vatikáni Múzeum (fotó: Jesús Moreno – Oliver-Bonjoch / wikipedia.org)

A párizsi Louvre régóta a leglátogatottabb művészeti múzeum: 2022-ben mintegy 7,7 millió látogatót fogadott, bár még mindig mintegy ötödével kevesebbet, mint 2019-ben. A második helyezett a Vatikáni Múzeum, és az első ötben a londoni British Múzeum és a Tate Modern mellett a szöuli Koreai Nemzeti Múzeum szerepel még. A 75. helyet foglalja el a budapesti Szépművészeti Múzeum, amely a felújítás után 2018-ban nyílt meg újra, és 2021-hez képest arányaiban a harmadik legnagyobb növekedést produkálta, míg 2019-hez képest a legnagyobbat, a Hieronymus Bosch- kiállításnak köszönhetően.

Reneszánsz Csarnok, Szépművészeti Múzeum (fotó: Kovács Dániel / commons.wikimedia.org)Reneszánsz Csarnok, Szépművészeti Múzeum (fotó: Kovács Dániel / commons.wikimedia.org)

A londoni National Gallery minden más vizsgált múzeumnál több látogatót veszített: 2022-ben közel 3,3 millióval kevesebben keresték fel, mint 2019-ben, a Covid-19 kitörése előtti utolsó évben. Arányaiban azonban három másik brit intézmény rosszabbul teljesített, bár ezek nem szerepelnek a 100-as listán: a cambridge-i Kettle's Yard 57%-kal maradt el a 2019-es látogatószámtól, míg a V&A Dundee és a londoni Wellcome Collection egyaránt 55%-kal.

Tate Modern (fotó: Hans Peter Schaefer / commons.wikimedia.org)Tate Modern (fotó: Hans Peter Schaefer / commons.wikimedia.org)

2019-hez képest arányaiban a legtöbb látogatót a moszkvai Kreml múzeumai veszítették, de rögtön utána következik a londoni National Gallery, két japán múzeum, majd a Tate Galéria. Növekedést összesen 17 intézmény regisztrált, de ezek között csak egy van a leglátogatottabb tíz között: a Koreai Nemzeti Múzeum, ahol a tavalyi 3,4 millió látogatás körülbelül megegyezik a világjárvány előttivel.

A Koreai Nemzeti Múzeum (fotó: Ian Muttoo / wikipedia.org)A Koreai Nemzeti Múzeum (fotó: Ian Muttoo / wikipedia.org)

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Louvre (fotó: Benh Lieu Song / wikipedia.org)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!