by artisbusiness.hu 2023. Jul 07.

Lemondott a Magyar Táncművészek Szövetsége tiszteletbeli elnökségi tagságáról Novák Ferenc „Tata”

A kilencvenkét éves Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, táncpedagógus, etnográfus így tiltakozik a független színházak lenullázása ellen.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett szakember döntését azzal indokolta, hogy a független társulatok nagy része az úgynevezett többlettámogatásból nulla forintot vagy csekély összeget kap, ez pedig több nemzetközileg is elismert, nagyszerű társulatot tett működésképtelenné, jeles alkotók munkásságát nullázta le.

Novák Ferenc „Tata” a Magyar Táncművészek Szövetségének eljuttatott levelében ezt írta:

Májusban a Szövetség tisztújító közgyűlése új elnökséget, az elnökség pedig elnököt és társelnököt választott. A közgyűlés megszavazta az új tiszteletbeli tagokat, köztük engem is újraválasztottak

Az elnökség összetételével (Velekei László és Fodor Zoltán) teljes mértékben egyetértek. A tiszteletbeli elnökségi tagok kivétel nélkül kiváló kollégák és szakemberek. E megtiszteltetésről mégis le kell mondanom.

Indoklás:

Az utóbbi időben a független társulatok nagy része az úgynevezett többlettámogatásból vagy egyáltalán nem kapott, vagy elenyészően kis összegeket ítéltek oda nekik. Ez több, nemzetközileg is elismert, nagyszerű társulatot működésképtelenné tett, jeles alkotók munkásságát nullázta le.

A kuratórium döntésének szakmai szempontrendszere, ha van ilyen egyáltalán, ismeretlen a magyar táncszakma majdnem egésze előtt.

Körülnézve más művészeti ágakban, úgy látom, ott is ez történt. Tapasztalatból tudom, hogy az elmúlt években a szövetség elnöksége teljesen tehetetlen volt, és minden jel arra mutat, hogy az új elnökség sem fog meghallgatásra találni – nincs olyan kompetens személy, aki szóba állna velük.

A néhány kiválasztott, kedvezményezett együttes nem nagy, ám elfogadható összeget kapott. A függetlenek vagy semmit, vagy megalázó kolduspénzt.

Feltehetőleg ez is a végtelenül káros kultúrharc eredménye, az én véleményeim azonban, hogy a mindenkori kulturális kormányzat vagy annak emberei nem mondhatnak le a független magyar táncszakmáról, akkor sem, ha némely formációt vagy alkotót másképp gondolkodónak bélyegeznek.

Ebben a helyzetben úgy érzem, hogy bármilyen nagy megtiszteltetés is számomra, a tiszteletbeli tagságról – több év után – le kell mondanom, mert semmilyen kilátás nincs arra, hogy erről a kérdésről bárkivel, aki tehetne ez ellen a helyzet ellen valamit, párbeszédet tudnék folytatni, szeretett szakmámért és a kollégáimért bármit tudnék tenni."

Június elején ifj. Harangozó Gyula is benyújtotta lemondását a táncosok legnagyobb szakmai állami kitüntetését odaítélő Harangozó Gyula-díj Bizottság elnöki tisztségéről és tagságáról. A Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, balettmester döntését azzal indokolta, hogy az Operaház főigazgatói pályázata során Csák János kulturális és innovációs miniszter figyelmen kívül hagyta a szakmai bizottság egyhangú ajánlását, valamint az intézmény élére ismét kinevezett Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Novák Ferenc (fotó: Czimbal Gyula / MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!