by news.artnet.com/theartnewspaper.com/artisbusiness.hu 2021. jún 20.

MacKenzie Scott dollármilliókat adományozott amerikai művészeti szervezeteknek

„286 olyan csapat, amelyek hangját hallania kell a világnak”

MacKenzie Scott amerikai milliárdos író és filantróp, Jeff Bezos Amazon-vezérigazgató volt felesége összesen 2,7 milliárd dolláros támogatást nyújtott 286 amerikai szervezetnek. Egy blogbejegyzésben elmondta, hogy az adományokat olyan, „nagy hatású szervezetek” kapták, amelyek sokféle fontos ügyre – például a művészetekre, a felsőoktatásra, a családon belüli erőszakra és a faji igazságosságra – összpontosítanak.

MacKenzie Scott nem a jól ismert, gazdag adományozók által gyakran támogatott szervezetek közül választott. Kisebb, progresszív, BIPOC vezetésű (fekete őslakosok és más színes bőrű emberek) csoportoknak és szervezeteknek adta a támogatást. A kiválasztott szervezetek között van a Studio Museum in Harlem, a United States Artists és a New England Foundation for the Arts is. Scott és kémiatanár férje, Dan Jewett egy kutatócsoporttal együttműködve választotta ki azokat a „tőkeorientált nonprofit csoportokat, amelyek elhanyagolt ügyeken dolgoznak”. A New York Times információja szerint nem volt hivatalos pályázati felhívás.

MacKenzie több mint 60 művészeti szervezetnek adományozott, és ezzel belépett a művészeti filantrópok közé. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen jelentős mértékben támogatott művészeti szervezeteket. Az adományokat szabad felhasználásra, korlátozás nélkül ajánlotta fel a szervezeteknek, ami szokatlan a kulturális filantrópiában. „Hisszük, hogy a kihívásokkal rendszeresen küzdő, komoly tapasztalattal rendelkező csoportok fogják tudni a legjobban, hogyan lehet a pénzt jól felhasználni. Ezért bátorítottuk őket, hogy költsék el arra, amire szeretnék. Sokan arról számoltak be, hogy ez a bizalom jelentősen növelte az ajándék értékét és hatását” mondta.

MacKenzie Scott és férje, Dan Jewett (forrás: nypost.com)

„Szeretném a reflektorfényt levenni a kiváltságos szereplőkről, és átengedni másoknak a figyelmet, mégis tudom, hogy egyes médiumok a pénzre fognak összpontosítani. A cím, amit ezzel kapcsolatban látni szeretnék, a következő: 286 olyan csapat, amelyek hangját hallania kell a világnakírta az adományok bejelentésekor.

„A művészeti és kulturális intézmények a terek átalakításával, az empátia elősegítésével, az  identitás tükrözésével, a gazdasági mobilitás előmozdításával, a tanulmányi eredmények javításával, a bűnözési ráta csökkentésével és a mentális egészség javításával erősíthetik a közösségeket, ezért jutalmaztuk azokat a kisebb művészeti szervezeteket, amelyek a művészekkel és a közönséggel létrehozták ezeket. Olyan, kulturálisan gazdag régiókat és identitáscsoportokat reprezentálnak, amelyeket az adományozók gyakran figyelmen kívül hagynak.”

Többek között a Laundromat Project and Recess Brooklynban, az Oaklandi East Bay Fund for Artists, a Chicagói National Museum of Mexican Art és a New York-i Museum of Chinese in America – amelyet 2020-ban egy tűzvész pusztított el – került a támogatott szervezetek listájára.

A házaspár blogbejegyzésében és a közösségi médiában is kiemeli, hogy azt szeretnék, ha az adományozók és az általuk felajánlott nagy pénzösszegek helyett ezekre a fantasztikus és értékközpontú szervezetekre irányulna a figyelem. A pénzt befogadó szervezeteket felsorolja posztjában, de a konkrét összeget nem adja meg Scott. Annyit említ, hogy az adományok „viszonylag nagyok”. Egyes szervezetek azonban beszámoltak a támogatás nagyságáról. Az adomány 8 millió dollár volt a New York-i El Museo del Barri és a chicagói National Museum of Mexican Art számára, 7 millió dollár a United States Artistsnak, 10 millió dollár a Dance Theatre of Harlemnek, 6 millió dollár a San Francisco-i Yerba Buena Centre for the Artsnak, 5 millió dollár a Mosaic Network and Fundnak és a New-York-i Museum of Chinese in Americanak, és 2 millió dollárt kapott a Souls Grown Deep.

MacKenzie Scott Twitter-posztja (forrás: twitter.com) 

Scott  látványos közösségimédia-bejegyzések vagy PR-kampányok helyett szándékosan egyszerű blogbejegyzésben jelentette be az adományokat. „Az adományozók középpontba állítása az ilyen társadalmilag fontos folyamatoknál eltorzítja a szerepköröket” – írta, megjegyezve, hogy ő és Jewett „igyekeznek azt a vagyont jól eladományozni, amelyet a változtatásra szoruló rendszer lehetővé tett számukra”. 

Az egyik támogatott szervezet a San Francisco-i Yerba Buena Centre for the Arts volt. (Nemrég írtunk arról, hogy a Twitter vezérigazgatója alapjövedelem-programjukhoz nyújtott jelentős támogatást.) Deborah Cullinan, a szervezet vezérigazgatója a támogatás kapcsán azt nyilatkozta: ez az adomány „nemcsak befektetés a művészetbe. Komoly hatással bíró, új megközelítés, amely felbolygatja a hagyományos filantróp gondolkodást, és erőforrásokat ad azoknak az emberek a kezébe, akik az igazán fontos munkát végzik”.

Az elmúlt 11 hónapban Scott több mint 8 milliárd dollárt adományozott, és a jövőben még több támogatást szeretne nyújtani különböző szervezeteknek. 2019-es válásakor az Amazon részvényeinek körülbelül 4%-át kapta meg, aminek értéke akkoriban körülbelül 36 milliárd dollár volt, de az Amazon részvényeinek árfolyama azóta emelkedik. Nettó vagyonát jelenleg körülbelül 60 milliárd dollárra becsülik.

A teljes blogbejegyzés és a szervezetek listája ITT található.

Nyitókép: MacKenzie Scott (forrás: nlc.hu)