by artisbusiness.hu 2022. Sep 06.

Mastercard® – Alkotótér 2022

– Nyílt színházi inkubációs pályázati felhívás színházcsinálók, színházi formációk részére

A kortárs magyar irodalom támogatására két éve életre hívott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 2022 őszétől színházi programmal egészül ki. A rendhagyó és hiánypótló pályázat célja a feltörekvő, fiatal színészek és színházi formációk támogatása. A nyertesek használatba vehetik majd a Jurányi Inkubátorházban kialakított Mastercard – Alkotótér elnevezésű színházi labort, ahol ideális körülmények között dolgozhatnak kreatív ötleteik megvalósításán.

Az idei pályázattal olyan, a 2022/23-as színházi évadra tervezett progresszív produkciókat szeretnének támogatni, amelyek magas színvonalat és művészi értéket képviselnek, illetve innovatív formanyelvet tudnak alkalmazni a színpadon, vagy akár teljesen ki is tudnak lépni a hagyományos színházi terekből.

„A Mastercard – Alkotótárs pályázatnak (mind kortárs irodalmi, mind színházi téren) fontos eleme a szociális érzékenyítés és az olyan társadalmi kérdések képviselete, mint a környezetvédelem, a digitalizáció és a szegénység. Ezért kifejezetten olyan projekteket keresünk, amelyeknek napjaink társadalom kihívásait és sokszínűségét nagyfokú empátiával kezelik, valamint közösségépítő erővel is rendelkeznek” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A pályamunkákat neves szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Pass Andrea (író, rendező), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (intézményvezető, Jurányi Ház), Stefanovics Angéla (színész), Schwechtje Mihály (író, filmrendező) és Tasnádi István (író, rendező).

A pályázat három nyertese négy-négy hétig ingyenesen használhatja majd a Mastercard – Alkotóteret, ami ideális környezetet biztosít ötleteik és projektjeik megvalósításához. Ez idő alatt a FÜGE (színházi és összművészeti projektek megvalósítására létrehozott egyesület) szakmai mentorálása is a rendelkezésükre áll majd.

A pályázatra 2022. szeptember 26., 16:00 óráig pályaműveket nyújthat be minden olyan 40. életévét be nem töltött színházi alkotó vagy az általa képviselt formáció, akinek vagy aminek már bemutatták legalább egy, maximum öt önálló színházi munkáját. Pályázni kizárólag az erre a célra kialakított online pályázati felületen lehet a megadott benyújtási határidőn belül.

A pályázatnak tartalmaznia kell a tervezett színpadi produkció szinopszisát, produkciós leírását, valamint annak létrehozási és forgalmazási tervét. 2022. november 1-je és 2023. június 30-a között megvalósuló új projektekre lehet pályázni.

Az elbírálás az alábbi szempontok alapján történik:
– a benyújtott pályázatok színvonala, művészeti értéke,
– progresszivitása, új formanyelv alkalmazása, keresése,
– társadalmi kérdésekre való érzékenysége,
– a tervezett produkciók mobilitásának és forgalmazásának lehetősége.

Előnyt élveznek azok a projekttervek
– amelyekben az alkotói folyamat során a közösségépítés szerepet kap,
– amelyek fókuszában a társadalmi sokszínűségre való nyitottság áll,
– amelyek kilépnek a hagyományos színházi terekből és bátran alkalmazzák a műfaji határok átlépését,
– amelyek foglalkoznak a Mastercard® által képviselt társadalmi témákkal és jelenségekkel (úgymint környezetvédelem, digitalizáció és szegénység).

Jelentkezni ezen a linken lehet: http://www.fugeprodukcio.hu/palyazat/

A pályázók vállalják, hogy a munkafolyamat végén prezentálják az elért eredményt egy zárt körű, szakmai alkalom keretében, illetve a projekt próbaideje alatt heti rendszerességgel próbanaplót vezetnek, amely megjelenik a szponzor és a szervező felületein, így biztosítva a folyamatos láthatóságot az alkotóknak. A díjazottak vállalják továbbá a program időszaka alatt, hogy közreműködnek egy-egy róluk szóló rövid portréfilm elkészítésében.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a Mastercard több mint tíz éve kiemelt támogatónk. Szoros partneri együttműködésben évről évre sokat dolgozunk azon, hogy mindig olyan ügyet és lehetőséget indítsunk útjára közösen, amely mindkét fél számára kellőképpen innovatív és edukatív. Ennek köszönhetően ez a partnerség túlmutat egy hagyományos szponzoráción és szakmai tekintetben is hiánypótló és maradandó projekteket eredményez, amely minden esetben figyelembe veszi a kortárs előadó-művészet aktuális helyzetét és problémáit” – hangsúlyozta Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a FÜGE Egyesület és a Jurányi Ház ügyvezető elnöke.

A pályázattal kapcsolatban további információk: ITT.

Kép: Rozgonyi-Kulcsár Viktória (forrás: Mastercard)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!