by artisbusiness.hu 2023. Dec 01.

Mastercard: Egy fenntarthatóbb világ építése a művészetek támogatásával

A vállalat a kultúra és a művészet elkötelezett támogatója hosszú évek óta.

Több mint tíz éve szponzorálják a budapesti Katona József Színházat, valamint a Jurányi Házat, emellett pedig egy saját ösztöndíjat is létrehoztak, a Mastercard Alkotótárs-at, mellyel a negyven év alatti kortárs magyar írókat segítik. 2021-ben az Art is Business Díjat Nagyvállalati kategóriában a Mastercard nyerte el. A közelgő, december 13-ai díjátadónk kapcsán kérdeztük a vállalat marketingigazgatóját, Szalkai Rékát.

„A régre visszanyúló, és hosszú távú együttműködések ereje abban rejlik, hogy mindkét fél számára kiszámíthatóak, ezáltal stabilitás nyújtanak a partnereknek. Ilyen kezdeményezésnek számít például a Mastercard Alkotótárs ösztöndíj, amelyet jövőre negyedik alkalommal hirdetünk meg” – mondja Szalkai Réka. A Könyves Magazin szakmai partnerségével megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. A Mastercard két író – egy nő és egy férfi – kötetének elkészülését három-három millió forinttal és publicitással segíti. Idén ezt Kerber Balázsnak és Zilahi Annának ítélte oda a szakmai zsűri.

Kerber Balázs és Zilahi Anna (forrás: Mastercard)Kerber Balázs és Zilahi Anna (forrás: Mastercard)

Az ösztöndíjprogram indulása után egy évvel tovább bővült: a Jurányi Házban három fiatal színházi alkotónak vagy társulásnak biztosítanak lehetőséget arra, hogy négy héten át próbáljanak a Mastercard Alkotótérben, optimális infrastrukturális feltételek között, a FÜGE szakmai mentorálásával. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Alkotótárs cégünk belső kezdeményezése eredményeként született meg, olyan kollégák ötlete alapján, akik elkötelezettek a hazai kultúra mellett, és szeretnének tenni valamit annak támogatásáért” – mondja Szalkai Réka.

Forrás: MastercardForrás: Mastercard

A budapesti Katona József Színházat és a Jurányi Házat több mint tíz éve támogatja a technológiai vállalat. A Budapest Parkkal idén először működtek együtt: itt ünnepelte negyvenedik születésnapját a Katona, a Csinibaba Táncdalfesztivál megrendezésével. A produkció olyan sikert aratott, hogy 2024 május 23-án újra megrendezik: a korábbi résztvevők mellett még több katonás színésszel, új énekesekkel, valamint extra dalokkal készülnek a szervezők. A formabontó rendezvényt ezúttal is a Mastercard támogatja. 

A meglévő együttműködések mellett, a Mastercard idén szeptemberben a Müpával is stratégiai partnerséget kötött. A cég prémium-kártyabirtokosai számára biztosít exkluzív szolgáltatáscsomagokat, ezáltal pártolva a Müpát és a művészetet is. 

Azt, hogy mely intézményeket szponzorálják több kritérium alapján döntik el: „Számunkra fontos szempont, hogy olyan kulturális, művészeti intézményeket támogassunk, akiknek nem egyszerű megteremteni a pénzügyi feltételeket a működéshez, ugyanakkor a saját területükön innovatívak. A Katonára ez nem csak az előadásai kapcsán igaz, hiszen például a színházak között elsőként vezette be –– a K:antinban a készpénzmentes fizetést” – magyarázza Szalkai Réka. Emellett fontos kitétel, hogy a művészeti produktum, amelyet létrehoznak, elérhető legyen Mastercard-kártyabirtokosok számára. Hozzáteszi, noha a vezetőség dönti el, mely kulturális intézményt szponzorálják, a kollégáknak is lehetősége van javaslatokat tenni a Mastercard külön erre a célra létrehozott munkacsoportjában, ahogy az történt az Alkotótárs irodalmi és színházi ösztöndíj esetében is. 

A Mastercard egy globális technológiai vállalat a fizetési iparágban. Küldetésük, hogy biztonságos, egyszerű, intelligens és hozzáférhető tranzakciók révén olyan befogadó, digitális gazdaságot hozzanak létre, amely mindenkinek és mindenhol előnyös. Több mint 210 országot és területet átfogó kapcsolataikkal olyan fenntartható világot építenek, amely mindenki számára felbecsülhetetlen lehetőségeket nyit meg.
 

Lásd még:

Art is Business Díj: a Vállalati projekt kategória legkiemelkedőbb pályázatai

Az Art is Business Díj 2023 Vállalati kategóriájának toplistája

Art is Business Díj 2023: az Innovatív művészeti projekt kategória legjobbjai

BMW Group Magyarország: a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatója

„Bármit csinálok a munkában, azt szenvedélyből és szívből teszem‟

Stratégiai együttműködésre lép a Müpa és a Mastercard

Ők nyerték idén a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram színházi pályázatát

Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogram harmadszor is

A fuvolaművész, aki küldetésének tekinti a fiatalok segítését

Az embert látni – a maga teljességében

„Mondd ki, amit szeretnél!”

„Szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészettel”

Radnóti Zsuzsa: „Nagyon fontos sokféle formában segíteni a jelentős drámaszövegeket”

„Szerettem volna visszaadni abból, amit megtanultam”
– Rényi Andrea, reklámszakember

Art is Business Díj 2023

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Nyitókép: Szalkai Réka (forrás: Mastercard)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!