by A szerk. 2020. Apr 27.

Mátyási Péter: Tűlevélszőnyeg (Herbárium sorozat)

A Budapest Art Mentor program bemutatja

Mátyási Péter képzőművész tűlevélszőnyege 2018 óta készül a szomszédos fenyőfa kertbe áthulló tűleveleiből. Ez a munka a Herbárium sorozat egyik darabja, melyet hamarosan a Ludwig Múzeum Slow Life című csoportos kiállításán mutatnak be.

Ebben a sorozatban a művész természetet alakítja kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának, következményeinek állít emléket. Sziszifuszi erőfeszítéssel transzponálja és fogalmazza újjá az édesapja távozása után évekig gondozás nélkül maradt termő kert – a teremtő (ember) által nem tervezett – vadhajtásait. A folyamatban műtárgyak jönnek létre, melyek szerzői jogain a művész osztozik másokkal. A figyelem óhatatlanul a természet és a művész viszonyára helyeződik, melyben a természet kontemplációja, a kerti munka élvezete is feltűnik. A művész eredeti tevékenysége, személyes munkája, az örökölt és elvadult kert rendezése halk háttérzeneként, absztrakt negatívként van jelen, míg az organikus matéria olyan, mint a kert újbóli megszelídítése során leválasztott lelet, néha kórkép. A gondozás hiányában elpusztult gyümölcsfák ágai, beteg levelek, felhalmozott tűlevelek egy, a természettudományi múzeumok és csodakamrák szürrealitásával játszó művészeti installációban kapnak új jelentést, válnak egyszerre objektummá és szubjektummá – mesélte Major Virág kurátor Mátyási Péter a Budapest Art Mentor program korábbi mentoráltja) munkájáról.

Budapest Art Mentor képzőművészeti mentorprogram célja, hogy fiatal képzőművészeknek lehetőséget teremtsen a magyar és a nemzetközi szcéna megismerésére és az abba való beágyazódásra. A kortárs alkotók számára elengedhetetlen, hogy már az egyetem alatt, de legkésőbb az egyetemről kikerülve elkezdjék magukat pozícionálni a művészetiparban.

Jó néhány beszélgetés és megannyi tapasztalat hozta azt a felismerést, hogy a fiatal képzőművészeknek szükségük lenne egy segítő kézre, amely bevezeti őket a hazai és nemzetközi művészeti szcénába, és lehetőséget biztosít a beilleszkedésükre.

A műalkotás adatai: 

Méret: 200 x 110 cm.

A készítés éve: 2018

Technika: tűlevél, szúnyogháló

Fotó: Mátyási Dániel, a Molnár Ani Galéria hozzájárulásával

A cikk megszületését a B. Braun támogatta.

Megjelent: 2020. április

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!