by artisbusiness.hu 2023. Jul 28.

Megállapodást kötött Biden az MI-t fejlesztő vállalatokkal, az alkotóművészek védelméről azonban nem esett szó

A kreatívok szerint az MI-vállalatok tönkreteszik a művészeket azzal, hogy engedély nélkül használják fel szellemi termékeiket.

A Fehér Ház bejelentette, hogy megállapodtak a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével foglalkozó vállalatokkal a technológia jelentette kockázatok szabályozásáról. A művészek azonban azt mondják, hogy mindez mit sem ér, nem védi meg a kreatív szakembereket az MI jelentette kockázatoktól. 

Joe Biden amerikai elnök a július 21-én tartott találkozón arra kérte az Amazont, az Anthropic-ot, a Google-t, az Inflectiont, a Metát, a Microsoftot és a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-t, hogy segítsenek biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni az MI-technológia fejlesztéseiket.

Forrás: pixabay.comForrás: pixabay.com

A megállapodás arra szólítja fel a vállalatokat, hogy mielőtt forgalomba hoznak egy terméket, győződjenek meg arról, hogy azok biztonságosak és nem jelentenek biológiai vagy kiberbiztonsági kockázatot. Emellett arról is megállapodás született, hogy a vállalatoknak vízjelekkel és egyéb címkékkel szükséges jeleznie az MI-technológia felhasználásával létrehozott hang- és képanyagokat. 

Az egyezség azonban nem tér ki arra a művészeket és írókat egyre inkább foglalkoztató problémára, hogy mi lesz, ha az MI-technológia miatt elveszítik munkahelyeiket, valamint hogyan akadályozzák meg, hogy az MI-fejlesztéssel foglalkozó cégek a szellemi termékeiket felhasználják. A tiltakozó írók egy petíciót is elindítottak, amelyet eddig csaknem nyolcezren írtak alá. Ebben arra szólítják fel a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalatokat, köztük az OpenAI-t, az Alphabetet és a Metát, hogy ne használják szellemi termékeiket. 

Forrás: pixabay.comForrás: pixabay.com

Mathew Dryhurst és Holly Herndon művészek több olyan eszközt dobtak piacra, ami segíti a művészeket eligazodni az MI-technológia korában. A Spawning például lehetővé teszi, hogy a művészek engedélyeket állítsanak be arra vonatkozóan, hogyan használhatják stílusukat az MI-képgenerátorok. A HaveIBeenTrained applikációval pedig megnézhetik, hogy munkájukat felhasználták-e az MI-technológia fejlesztésére. Mathew Dryhurst szerint az amerikai kormány részéről nemrég kötött megállapodás nem segít a művészeken és kreatívokon. 

Molly Crabapple amerikai művész szerint kiábrándító, hogy az amerikai kormány semmit nem tesz az alkotóművészek védelmében, sőt még azt sem ismerik el, hogy ezek a képgenerátorok tömeges lopásokra épülnek. Crabapple még májusban tett közzé egy nyílt levelet, amelyben felszólította a kiadókat, hogy korlátozzák az MI által generált illusztrációk használatát. 

Forrás: pixabay.comForrás: pixabay.com

Sarah Silverman standup-komikus és színésznő pert indított az OpenAI és a Meta ellen, mert szerinte a cégek megsértették szerzői jogait, amikor chatbotjaikat – a ChatGPT-t és a LLaMA-t – a Bedwetter című könyvének szövege alapján képezték ki. A Silvermant – és több más, sértett szerzőt is – képviselő ügyvéd, Matthew Butterick elmondta az Artnet Newsnak, hogy három olyan nagyvállalattal is perben állnak már, akikkel a Fehér Ház legutóbb tárgyalt. Butterick olyan írókat, képzőművészeket és programozókat képvisel, akiknek munkáival visszaéltek a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatok. Szerinte ezek a cégek még nem kötelezték el magukat az adatkészletek átláthatósága mellett, ami kulcsfontosságú lépés lenne ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia használata mindenki számára méltányos és etikus módon történjen. 

Forrás: pixabay.comForrás: pixabay.com

Ben Zhao, a Chicagói Egyetem számítástechnika professzora egyike a Glaze-t kifejlesztő professzoroknak: a technológia lehetővé teszi a művészek számára, hogy levédjék művészi stílusukat és ecsetvonásaikat, így az MI-platforomok nem tudják azt ellopni és felhasználni. Zhao szerint a Biden-kormánynak „jó szándékai vannak”, de nem vesznek észre olyan valós kockázatokat, mint a szellemi termékek térítés nélküli használata, ellopása. Szerinte az MI-technológiát ilyen módon használó vállalatok teljes iparágakat értékelnek le, tönkreteszik a művészeket, és elriasztják a  jövő generációinak alkotóit.

(Forrás: artnet.com)

Lásd még: 

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: pixabay.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!