by artisbusiness.hu 2024. Jan 29.

Megtaláltak egy elveszettnek hitt Klimt-festményt, amely akár 19 milliárd forintnyi dollárért kelhet el

Az osztrák művész munkájára Bécsben bukkantak rá, csaknem száz év után.

A Lieser kisasszony című portré egykor egy ausztriai zsidó család tulajdonát képezte, és utoljára 1925-ben volt látható a nyilvánosság előtt. Sorsa ezt követően tisztázatlan, de a jelenlegi tulajdonosok családja az 1960-as évek óta birtokolja a festményt. Az im Kinsky aukciósház a mű értékét több mint 54 millió dollárra (körülbelül 19 milliárd forint) becsüli – írja a CNN.

„Szenzáció, hogy újra felfedezték ezt a portrét, amely Klimt utolsó alkotói időszakának egyik legszebb darabja” – áll az aukciósház honlapján közzétett sajtónyilatkozatban. A művészettörténészek korábban csak fekete-fehér fotókról ismerték az alkotást.

A kép modellje egy gazdag osztrák zsidó család tagja volt, akik akkor a bécsi társadalom felső osztályához tartoztak – Klimt mecénásai és megrendelői is ebből a rétegből kerültek ki. A modell személye azonban kétséges. A Lieser testvérek, Adolf és Justus az Osztrák-Magyar Birodalom vezető iparosai voltak. A Klimt munkáit tartalmazó katalógusok szerint Adolf a művészt bízta meg tinédzserlánya, Margarethe Constance megfestésével. Az aukciósház új kutatása azonban azt feltételezi, hogy Justus felesége, Lilly bízta meg a művészt lányai megfestésével. 

Az aukciósház közleményéből kiderül, hogy a modell – akárki is volt – 1917 áprilisában és májusában kilenc alkalommal járt Klimt műtermében. A művész legalább huszonöt vázlatot készített, és nagy valószínűséggel még az év májusában elkezdte a kép megfestését. Amikor Klimt a rá következő év februárjában agyvérzésben elhunyt, a festmény még a műtermében volt – néhány apró részlete még nem készült el. Ezután a Lieser család birtokába került. Pontos sorsa 1925 után az aukciósház szerint „nem világos”. A közlemény szerint a kép jelenlegi tulajdonosa annyit tud, hogy a mű az 1960-as évek óta a családja tulajdonában van, és három egymást követő öröklés útján került hozzá.

Gustav Klimt: Lieser kisasszony portréja, 1917-1918 (forrás: im Kinsky aukciósház)Gustav Klimt: Lieser kisasszony portréja, 1917-1918 (forrás: im Kinsky aukciósház)

Az aukciósház a festmény kapcsán az 1998-as Washingtoni Egyezmény alapján megállapodást kötött a meg nem nevezett osztrák tulajdonosokkal, valamint Adolf és Henriette Lieser leszármazottaival. [Az 1998-as Washingtoni Egyezményhez negyvennégy amerikai állam csatlakozott. A résztvevő államok kötelezettséget vállalnak a műtárgyak eredeti tulajdonosainak felkutatására és méltó kompenzálására, amely túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak egykori tulajdonát képező festményeket jelent – a szerk.

– Az im Kinsky aukciósház Ausztriában minden lehetséges módon ellenőrizte a festmény történetét és származását – mondta el az im Kinsky modern művészet specialistája Claudia Mörth-Gasser a CNN-nek. Hozzátette, minden archívumot megvizsgáltak, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a festményt valaha kivitték volna Ausztriából vagy elkobozták volna, ugyanakkor nincs bizonyítékuk arra sem, hogy a művet soha nem rabolták el az 1938 és 1945 közötti időszakban. Ez az oka annak, hogy a jelenlegi tulajdonos és a Lieser család összes leszármazottja között megállapodás született a Washingtoni Egyezménnyel összhangban. 

A közleményben kiemelik, hogy Klimt női portréit „ritkán kínálják aukciókon, ilyen jellegű ritkaság, művészi jelentőségű és értékű festmény pedig évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon". A festményt az április 24-i aukció előtt Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Hongkongban is kiállítják.

Klimt utolsó befejezett portréfestménye, a Hölgy legyezővel című alkotás Európában rekordot jelentő összegért, 74 millió fontért (32 milliárd forint) kelt el 2023-ban a londoni Sotheby's aukciósház árverésén. 

(forrás: CNN)

Lásd még:

Akár hatvanötmillió fontért is elkelhet Klimt utolsó, halála előtt festett műve

Nyitókép: Gustav Klimt, 1910 (fotó: Friedrich Walker / Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!