by artisbusiness.hu 2023. Oct 31.

Miben rejlik a Momentán Társulat sikere?

– A Momentán Társulatot idén húsz éve alapították, csaknem háromezerszer álltak színpadra és több mint 300 ezer nézőt értek el

Október 27-én tartották 1500. RögvEst előadásukat, születésnapjukat pedig a nagyközönséggel november 19-én, egy Szülinapi Impróshow keretében ünneplik.

Baráti összejövetelekből szerveződött szakmai műhelyként indult el 2003-ban önálló útján a Momentán improvizációs színház. Az improvizálás, a játék öröme és könnyedsége mellett az alapítókban a közös nevező az igényesség, a fejlődés volt, aminek köszönhetően hamar professzionális, egyedi kulturális színfolttá váltak a magyar színházi szcéna palettáján. Mindez az előadás- és nézőszám-növekedés mellett szakmai sikereket és anyagi önállóságot is hozott a társulat számára.

A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)

A szórakoztató előadások mellett elindultak az oktatási célú vállalati együttműködések: üzleti reggelik, céges előadások, csapatépítők, tréningek kerültek a repertoárba, lehetőséget biztosítva a fejlődésre és a továbblépésre. A folyamatos megújulás igénye, amely most is hajtja a csapatot, újabb és újabb változásokat és lehetőségeket hozott magával. Ennek eredményeként jöhetett létre állandó játszóhelyük Budapesten az Ó utcában, ezért szerveznek improvizációs táborokat gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is, és vesznek részt nyaranta önálló udvarral a Művészetek Völgye Fesztiválon Kapolcson.

„Talán a siker egyik titka, hogy az improvizáció mindig az aktualitásokra, az itt és mostra reflektál” – mondja a Momentán egyik alapítótagja, Harsányi Bence. „Figyelemre, a pillanat megélésére tanít, rugalmasságot és kreativitást igényel, hogy mindig új szempontból tudunk reagálni a minket körülvevő világra. Mindemellett az irónia, a humor is fontos módszer és eszköz – amit a nézőink is nagyon értékelnek, hiszen így mindeközben jól is érezzük magunkat.”

A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)

A Momentán két évtizede töretlen népszerűségének másik alkotóeleme a közösségépítő erő. Az első Momentán-rajongók először elhozták a családtagjaikat, barátaikat, azóta pedig sokszor egész kollektívák, vagy több generáció együtt látogatja az előadásaikat, és adják ajándékba a jegyeket. „Fontos a közösség, minden jelenetünk mozgatórugója maga az ember, a közönség, aki ott és akkor alkotótárs is” – teszi hozzá a Momentán-alapító, Várady Zsuzsi. „Előadásainkon a közös gondolkodás, a játékosság és a felszabadító erejű nevetés megélése az, ami kortól függetlenül mindenkit összekapcsol, arra inspirálva, hogy egy pillanatra megérezzük a művészetben rejlő szabadságot és kreativitást.”

A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)A Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)

Ez a törekvés számos sikeres együttműködést hozott alkalmi és állandó vendégművészekkel, valamint szakértőkkel – például Almási Kitti, Buda László, Tari Annamária, Péterfy Bori, Mácsai Pál, Zacher Gábor, Palya Bea, Presser Gábor, Barabási-Albert László –, akikkel közösen igyekeznek reflektálni a világban zajló eseményekre, jelenségekre. Ez az igény sarkallja őket arra, hogy társadalmi felelősségvállalásként olyan témákkal foglalkozzanak könnyed, szórakoztató, feldolgozható formában, mint a mentális egészség, a drog addikció, a pedagógusok helyzete, a hátrányos helyzetűek munkavállalása, valamint ennek mentén hívták életre Magyarországon a Smashed programot is, ami a kiskorúak alkoholfogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. „A non-profit szféra mellett a forprofit rendezvények, vállalati együttműködések is nagyon fontos pillérei a Momentán működésének” – mondja a Momentán ügyvezetője, Kiss Gyöngyvér. „Egy szervezet működése, az értékesítési technikák, az előadókészség vagy a döntési helyzetekhez való viszonyulás ugyanúgy fejleszthető az alkalmazott improvizáció segítségével, mint a konfliktuskezelés, a problémamegoldási készségek és az asszertív kommunikáció. Mindez úgy történik, hogy szinte észre sem vesszük, mert jól érezzük magunkat közben.”

A Momentán egy Szülinapi Impróshow-val ünnepli meg 20. születésnapját november 19-én az Akváriumban. Sok zenével, díszvendégekkel és közönségtalálkozóval várják az érdeklődőket. Mivel az impró egy állandóan megújuló, XXI. századi műfaj, amelynek minden eleme arról szól, hogy hogyan tud adaptálódni, változni az egyén és ezáltal a társadalom is, a Momentán következő húsz sikeres évének az alapja adott, a folyamatos megújulás és fejlődés igénye pedig töretlenül bennük van.

Lásd még:

A tudatos alkoholfogyasztásra hívja fel a figyelmet a Momentán Társulat és a Diageo

Nyitókép: a Momentán Társulat (forrás: Momentán Társulat)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!