by artisbusiness.hu 2024. May 06.

Mivel nincs pénzük kifinomult hangtechnikára, kitalálták a „Vízhang-Színpadot”

Bérczes László az Ördögkatlan Fesztiválról, valamint az Elem című előadásról

Az Elem című darab 2024. május 22-ei, Jurányi Ház-beli bemutatója apropóján a 17. Ördögkatlan Fesztiválról is beszélgetett a rendező, dramaturg, fesztiválszervező Bérczes Lászlóval a Színház.Online. Mint kiderült, a pénzszűke újszerű kreatív megoldásokat szül. 

„2008 óta szervezzük Kiss Mónival az Ördögkatlannak nevezett közösségi kulturális eseményt, vagy úgy is mondhatnám, találkozást. A 17. Ördögkatlan programja április végére nagyjából összeállt. Minden anyagi nehézség ellenére még mindig olyan műsort tudtunk színházilag, képzőművészetileg, komoly- és könnyűzeneileg összerakni, amivel, remélem, méltóak vagyunk a két védnökünkhöz, Törőcsik Marihoz és Cseh Tamáshoz.

»Szívirányból« csináljuk ezt a fesztivált évről évre, ami kizárja, hogy Ctrl+C Ctrl+V elvén rakjuk össze a programot, tehát ami tavaly működött, azt nem cseréljük ki valami hasonlóra” – mondja Bérczes. Megemlít néhányat a sok százból, például a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínészosztályának Árvácska-előadását Vidovszky György rendezésében. „Mivel nincs pénzünk kifinomult fény- és hangtechnikára, amit egy komolyzenei koncert igényel, ezért Dinyés Dániel, aki évek óta a fesztivál komolyzenei felelőse, azt találta ki, hogy a beremendi strand egyik medencéjére építsünk színpadot, ugyanis a víz jól viszi a hangot. Ez lesz a Vízhang-Színpad – folytatja. – A fesztivál egyik különleges eseménye lesz egy ősbemutató: a Drakula halála (vadiúj némafilm-remake). Az 1921-ben készült és elveszett Drakula halála című film alapján íródott regény volt a kiindulópontja az általunk rekonstruált forgatókönyvnek, amiből a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara Média Tanszékének hallgatói leforgatták a remake-et. Magyar és francia zenészekből álló tizenöt fős zenekar kíséri majd a némafilmet, amihez Miquéu Montanaro szerezte a zenét, aki egyébként zenei workshopokat fog tartani.”

Az interjúból az is kiderül, hogy az idei fesztivál mottója a mentés másként. Újrateremtik azt, ami a múltban megtörtént. A Szent Efrém Férfikar megzenésíti Háy János tavaly megjelent Háy kódex című kötetének költeményeit. Korniss Péter Hosszú úton című fotókiállításának egy része is látható majd a Vylyan-terasz kiállítóterében, és független, fiatal csapatok, színművészeti intézmények is képviseltetik magukat.

Bérczes László és Törőcsik Mari (fotó: Stekovics Gáspár)Bérczes László és Törőcsik Mari (fotó: Stekovics Gáspár)

Az Elem című előadással Törőcsik Mari emléke előtt tisztelegnek. „2021 júniusában mutattuk be az Elemet, és áprilisban halt meg Törőcsik Mari. Túlélte a férjét, Maár Gyulát, és azzal vigasztalta magát, hogy haláluk után találkozni fognak a Fekete-tengerben, mert Maár Gyula hamvait Bajánál a Sugovicába szórták, és Mari kívánsága az volt, hogy az ő hamvait a Tiszába szórják, az volt az ő folyója. Úgy éreztem, hogy Mari története bizonyos értelemben rímel az Elemre, ahol egy élettől elköszönő idős asszony utolsó óráiban megidézi magának elhunyt férjét, hogy közös múltjukból előhívják életük egyes eseményeit” – fogalmaz Bérczes László.  

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

Nyitókép: Bérczes László (forrás: Bérczes László Facebook-oldala)

Lásd még:

Tudatos brandépítés egy szerelemprojektben – Ördögkatlan Fesztivál

„Odaálltunk az ügy mellé, és ez most már így is marad”– Interjú Lengyel Csabával, a Játéknap ügyvezetőjével

„Nem mecenatúráról van szó, hanem együttgondolkodásról” – Beszélgetés Debreczeni Mónikával, a harmincéves Vylyan Pincészet birtokigazgatójával

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!