by artisbusiness.hu 2024. Apr 11.

Monodráma Sodró Elizával, különleges Lantos Ferenc-tárlat, zenei utazás Rohmann Dittával és Szirtes Edina Mókussal

– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

 

Kizárólag az utókor számára

Janikovszky Éva fiatalkori naplóiból készült monodráma Sodró Elizával 

2024. április 13. (szombat) 19:00

Szentendrei Teátrum, Pest Megyei Könyvtár

2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.” A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. A leendő írónő hol kacagtató humorral, hol szívszorító iróniával mesél barátairól és szerelmeiről, kíméletlenül elemzi saját magát – miközben a háttérben végig ott ketyeg a világtörténelem kegyetlen órája.

Játssza: Sodró Eliza és Martinkovics Máté
Dramaturg: Bíró Bence
Díszlet: Keresztes Tamás
Jelmez: Virág Vivien
Asszisztens: Bezerédi Bendegúz
Rendező: Keresztes Tamás

A 6Szín Teátrum előadása
Az előadás hossza: 100 perc szünet nélkül

Lantos Ferenc: Osztott kör, 1968, tempera, papír, Pécs, magángyűjtemén (fotójog Kerekes Fotó & Film)Lantos Ferenc: Osztott kör, 1968, tempera, papír, Pécs, magángyűjtemén (fotójog Kerekes Fotó & Film)

Karnyújtásnyira a kör végtelenségétől

Kivételes találkozás Lantos Ferenc munkáival

2024. április 13-án Lantos. A kör végtelensége címmel nyílik a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria legújabb tárlata Balatonfüreden. Lantos Ferenc (1929–2014) többek között a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjjal is kitüntetett festő- és vizuális művész, a nem-ábrázoló művészet ikonikus figurája, a hazai műkereskedelemben a kortárs művészeti színtér egyik legsikeresebb nonfiguratív alkotója, akinek a munkái már a 25 millió forintos álomhatárt is elérték. Dr. Mészáros Flórának, a tárlat kurátorának kimondott célja, hogy a művész nemzetközi ismertségét erősítve bebizonyítsa, nemcsak a hazai geometrikus ábrázolás egyik kiemelkedő alakja Lantos Ferenc, hanem a nemzetközi szakmai élet egyik izgalmas és úttörő alkotója is. A nemrég megjelent Lantos-monográfiában is szereplő műtárgyak mellett eddig soha nem látható művekkel egyetemben, egyedi módon több mint 50 alkotást láthat a közönség. A kiállítás a galéria saját műtárgyain kívül magán- és közgyűjteményekből, többek között a pécsi Janus Pannonius Múzeumból és a Budapest – A. Gyűjteményből, a budapesti Hatvani M. Gyűjteményből vonultat fel munkákat. 

Lantos Ferenc: Csillogás, 1965-67 körül, olaj, szemcsés anyag, fatábla, Budapest, Hatvani M- Gyűjtemény (fotó: Müller András)Lantos Ferenc: Csillogás, 1965-67 körül, olaj, szemcsés anyag, fatábla, Budapest, Hatvani M- Gyűjtemény (fotó: Müller András)

A Zsdrál Art Lantos: A kör végtelensége című kiállítása dr. Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint a művész munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. A tárlat kiemeli Lantos világszínvonalú megoldásait, pionírszerepét a nonfigurációban. Amikor amerikai kortársai a pop-art és a geometrikus absztrakt friss szellemében éltek a kör adta lehetőségekkel, vagy nyugati geometrizáló festők a kört az illúzió jelenségével kapcsolták össze, ő az elzárt szocialista szellemben, a párhuzamos minták ismerete nélkül ért el nemzetközi színvonalat művészetével – az 1960-as években.

Lantos Ferenc: A pécsi Viktória utcai óvoda frízének zománclapjai, Balatonfüred, Zsdrál Galéria (fotó: Kerekes Fotó & Film)Lantos Ferenc: A pécsi Viktória utcai óvoda frízének zománclapjai, Balatonfüred, Zsdrál Galéria (fotó: Kerekes Fotó & Film)

A Zsdrál Art impozáns tere Balatonfüreden ezúttal a művész szakmai koncepciójú kiállításának ad teret. Lantos kutatója, a kurátor, dr. Mészáros Flóra az alkotó életművét (kiemelten a legfontosabb periódusait, azaz az 1960-as, 1970-es éveket)  a kör motívum változatai alapján tematikus egységekbe rendezte. Így bemutatja a kört mint a természetbeni motívumot (kör mint égitest, a virágban fellelhető forma), továbbá annak a tisztan geometrikus használatát vagy a matematikai eljárások eszközeként megjelenő körformát, a nonfiguratív és a figuratív világ közötti átmenet példáját (a tulipános művek kör eredetét) és a különböző műfajokban való érvényesülését. A tárlaton a Lantos által használt technikák széles skálája is felvonul, a közönség így például olaj- és vízfestményei mellett grafikáival, szobraival, üvegfestmény-terveivel, önálló, illetve épületzománcaival is találkozhat, sőt  a tárlaton megjelenik egy teljes épületfríz. A kiállításra készült exkluzív land art installáció (műfüves talajon a tulipános művek természetbe helyezése) keretében a kurátor célja Lantos tettyei parkba készült művének megidézése, amellyel szerinte a művész Magyarországon a land art műfaj első hazai kibontakoztatója lett.

Lantos Ferenc: A tulipános zománctervek, tempera, karton, Pécs, magángyűjtemény (fotó: Kerekes Fotó & Film)Lantos Ferenc: A tulipános zománctervek, tempera, karton, Pécs, magángyűjtemény (fotó: Kerekes Fotó & Film)

A kiállítás izgalmas vizuális folytatása a Zsdrál Art és Mészáros Flóra Lantossal kapcsolatos együttműködésének, hiszen a közelmúltban jelentettek meg egy nagy sikernek örvendő Lantos című monográfiát, amelynek egyik fő fejezete a művész által végtelen módon felhasznált kör motívum bemutatása.

A Lantos. A kör végtelensége egy még sohasem látott műtárgy-együttest tár a néző elé.

A kiállítás 2024. április 28-áig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.  

Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 5-8.

További információk: ITT.

Rohmann Ditta (fotó: Oláh Gergely Máté)Rohmann Ditta (fotó: Oláh Gergely Máté)

Duo VoCellino

Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertje hegedűre és godronkára

2024. április 14. (vasárnap) 16:00 óra

Szentendrei Teátrum, MűvészetMalom

2000 Szentendre, Bogdányi u. 32.

Szirte Edina Mókus (fotó: Szanyi Nagy Judit)Szirte Edina Mókus (fotó: Szanyi Nagy Judit)

Ez a koncert egy utazás – elsősorban fiatal hallgatóknak.

Utazás a klasszikus zene világából indulva a népzenei feldolgozásokon át versek énekléséig, mely közös éneklésre sarkallja a közönséget, nem kihagyva az improvizáció varázsát sem.

Ez a műsor elsősorban inspirálni szeretné a felnövekvő generációt – kimozdítva a mindenhonnan hallható zenevilágból egy sokkal érzékenyebb, árnyaltabb, valamint lelket és szellemet igénybe vevő zenei-művészeti világ felé.

Ezt a koncertet az előadók kíváncsisága ihlette, ahogy határtalanul járhatunk a műfajok között, s egyetlen, ami biztos, a hangszer és az énekhang.

A műsoron saját darabok mellett klasszikus zenei átiratok, népzenei ihletettségű darabok szerepelnek cselló-hegedű duóra.

A formáció évek óta koncertezik hangversenytermekben és templomokban, szerényebb és finomabb befogadók figyelmétől kísérve, soha fel nem adva azt a reményt, hogy milyen ajándék lehet a művészet ilyen érzékeny és őszinte áramlása, ahogy nem a műfaji kötöttségek vagy a kiforrott eszköztár és begyakorolt sikerdarabok előadása a cél, hanem az inspiráció a határtalan zeneművészet iránt.

A koncert hossza: 90 perc szünet nélkül

Nyitókép: Lantos Ferenc: Kompozíció körökkel és négyszögekkel (részlet), Pécs, Janus Pannonius Múzeum (fotó: Füzi István)

Lásd még: 

„A nonfiguratív művészet nem egy stílus, hanem egy nyelv” – Interjú Mészáros Flórával, a Lantos Ferenc-monográfia szerzőjével

Sodró Eliza „gyógyerejű” hajának útja

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!