by MTI/artisbusiness.hu 2021. márc 16.

Nácik által elkobozott Klimt-festményt adott vissza jogos tulajdonosainak a francia állam

„Nyolcvanhárom évvel a festmény kikényszerített eladása után, sikerült igazságot szolgáltatni.”

Az 1905-ből származó, 1,1 méter magas, 1,1 méter széles Rózsabokrok a fák alatt című kép tulajdonosa a második világháború előtt Nora Stiasny, egy ismert osztrák zsidó család tagja volt. Osztrák iparos nagybátyjától, a műgyűjtő Viktor Zuckerkandltól örökölte a képet. Stiasnynak 1938-ban, Ausztria náci megszállása után néhány hónappal áron alul el kellett adnia a műalkotást. Stiasnyt 1942-ben koncentrációs táborba hurcolták, ahol még abban az évben meg is halt.

A műkereskedő, akihez a kép került, az 1960-as években bekövetkezett haláláig magánál tartotta. A francia állam 1980-ban vásárolta meg a fák alatt virágzó rózsabokrokat ábrázoló Klimt-festményt az Orsay Múzeum gyűjteményébe, anélkül, hogy tisztázta volna a hátterét. Miután beigazolódott, hogy nácik kényszerítették a zsidó tulajdonost az alkotás eladására, úgy döntöttek, visszaszolgáltatják azt a jogos tulajdonosoknak.

A francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot a párizsi Orsay Múzeumban tartott sajtókonferencián elmondta: azzal, hogy a képet megkapják azok, akiket megillet, egyúttal elismerik, hogy annak idején bűncselekmény történt. A miniszter hangsúlyozta, hogy ugyan nem könnyű, de „szükséges és alapvető” elhatározás volt. „Nyolcvanhárom évvel a festmény  kikényszerített eladása után, sikerült igazságot szolgáltatni” – mondta. A festményt Nora Stiasny lánytestvérének leszármazottai kapják vissza.

Ez az egyetlen Gustav Klimt-alkotás volt francia állami tulajdonban.

2017-ben egy virágos Gustav Klimt-festményt csaknem 48 millió fontért (20,4 milliárd forintért) adott el a londoni Sotheby's aukciósház.

Gustav Klimtről, bőkező mecénásáról (Serena Lederer, lánykori nevén Pulitzer), valamint műveinek sorsáról a Nem jöhetett volna létre, ha … című cikkünkben írtunk.